W PRL-u był hitem świątecznych spotkań. Wystarczy kilka składników, zawsze się udaje

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Metrowiec: przepis babci. W PRL-u zajadano się nim na potęgę, idealny na święta
Metrowiec: przepis babci. W PRL-u zajadano się nim na potęgę, idealny na świętaMarek BAZAK/East NewsEast News

Jak nazywało się to kultowe ciasto z PRL-u? Zachwyci niejedno podniebienie

Ciasto metrowiec: stary przepis. Ulubieniec gospodyń z PRL-u
Ciasto metrowiec: stary przepis. Ulubieniec gospodyń z PRL-u123RF/PICSEL

Ciasto metrowiec: stary przepis. Ulubieniec gospodyń z PRL-u

  • Jeśli posiadasz dwie identyczne foremki, obie babki możesz piec w jednym czasie - zaoszczędzisz wtedy nieco pracy. W przeciwnym wypadku należy upiec najpierw ciemne ciasto, a kolejno jasne, wykorzystując tę samą foremkę. Babkę metrową przyrządza się w wąskich, podłużnych foremkach.
  • Budyń, na bazie którego powstanie krem, musi być przestudzony - ale nie schłodzony w lodówce. W temperaturze pokojowej musi być również masło - wyjmij je więc z lodówki odpowiednio wcześnie.
  • Możesz puścić wodze fantazji. Ciasto przygotować możesz także na tortownicy w formie tortu lub poszczególne kromki pokroić kolejno na pasy, zlepiając ze sobą później za pomocą kremu w formie szachownicy. Pracy będzie więcej, ale efekt wizualny zachwyci.
  • 6 jajek,
  • 1 szklankę cukru,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 2,5 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 cukier waniliowy.
  • 2 budynie śmietankowe z cukrem,
  • 1 łyżkę cukru,
  • 750 ml mleka,
  • 1 kostkę miękkiego masła.
  • 150 g śmietanki 30 proc.,
  • 150 g czekolady gorzkiej.
  1. Rozpocznij od przygotowania składników. Budynie ugotuj z mlekiem i cukrem, odstaw do ostygnięcia. Piekarnik rozgrzej do 175 st. C. Przyszykuj dwie identyczne, podłużne foremki na ciasto.
  2. Rozpocznij przygotowywanie ciasta. Jajka utrzyj na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym. Nie przerywając miksowania dodaj olej i wodę, na koniec wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto podziel na dwie części. Do jednej dodaj 2 łyżki mąki, zaś do drugiej 2 łyżki kakao. Dokładnie wymieszaj. Ciasto przelej do foremek i piecz ok. 20 minut, do suchego patyczka.
  3. Rozpocznij przygotowywanie kremu. Miękkie masło zmiksuj na puszystą, jasną masę. Nie przestając miksować dodawaj partiami ostudzony budyń.
  4. Rozpocznij składanie ciasta. Oba blaty przekrój na kromki o grubości około 2 centymetrów. Układaj jedna na drugiej - naprzemiennie jasna i ciemna - każdą smarując uprzednio kremem.
  5. Rozpocznij przygotowywanie polewy. Pokrusz czekoladę. W rondelku podgrzej śmietanę, ale nie gotuj jej. Dodaj czekoladę i energicznie mieszaj, aż składniki się połączą. Polej ciasto i odstaw, aż polewa zastygnie. Gotowe!
Beata Mońka i Małgorzata Gałązka-Sobotka o wpływie ekranów na dzieciINTERIA.PL