Serwetka ecru
Śliczny drobiazg.
Wielkość:
Ok. 34 cm średnicy
Materiał:
Ok. 40 g bawełnianych w kolorze ecru "Tradition Plus" DMC (dł. 530 m/100 g), szydełko nr 1,25
Wykonanie:
Zrobić 9 oczek łańcuszka i zamknąć je w kółeczko 1 oczkiem ścisłym zamykającym, a następnie w to kółeczko zrobić 3 oczka łańcuszka zamiast 1. słupka, 1 oczko łańcuszka, *1 słupek, 1 oczko łańcuszka*, powtórzyć od * do * = 12 słupków przedzielonych 1 oczkiem łańcuszka w 1. okrążeniu. Dalej przerabiać wg schematu, przy czym każde okrążenie rozpoczynać podaną ilością oczek łańcuszka i kończyć oczkiem ścisłym zamykającym. Jeśli trzeba, przechodzić do następnego okrążenia oczkami ścisłymi zamykającymi. Pokazany na schemacie fragment dalej przerabiać analogicznie.
Wykończenie:
Serwetkę napiąć, upinając dokładnie łuki z oczek łańcuszka i pozostawić do wyschnięcia pod wilgotną tkaniną.
Model serwetki pochodzi z czasopisma Moje Robótki 1_2014