Słodki zapach sukcesu
Kwiaty pachnące dziesięć razy mocniej? To nie fantazja, to najnowsze odkrycie naukowe.

Na Uniwersytecie Hebrajskim w Jerozolimie, naukowcy znaleźli sposób na to, jak dziesięciokrotnie wzmocnić zapach kwiatów. Ekipie badaczy udało się zidentyfikować gen, który jest odpowiedzialny zarówno za powstawanie zapachu, jak i koloru u roślin. Dzięki temu możliwe stało się sztuczne zwiększanie produkcji zapachu u kwiatów. Pracami zespołu badawczego kieruje profesor Alexander Vainstein. "Mówimy o zwiększaniu ogólnego poziomu komponentów zapachowych produkowanych przez kwiaty. W naszym wypadku chodzi o dziesięciokrotne zwiększenie ilości tych substancji wytwarzanych przez kwiaty." - powiedział profesor.
Na przełomowym odkryciu może skorzystać przemysł perfumeryjny i rolnictwo. Zwiększanie produkcji zapachu może się też podobać konsumentom, którzy lubią kupować owoce i kwiaty o silnym aromacie.
Penina Rosenblum, czołowa izraelska producentka kosmetyków, jest podekscytowana pomysłem: "Są takie ekstrakty kwiatowe, których nie można kupić za kwotę niższą niż 400 dolarów, a to bardzo podnosi koszt perfum. Jeśli naukowcy są w stanie wyekstrahować zapach, który będzie o wiele silniejszy, a w rezultacie w produkcji zamiast 10 procent ekstraktu wystarczy 5 procent, zredukuje to koszty. Perfumy będą lepsze, tańsze i bardziej przyjazne dla środowiska, ponieważ będzie mniejsza potrzeba stosowania w nich chemikaliów. Według mnie jest to więc bardzo dobre i ważne odkrycie." - mówi.
Izrael jest największym producentem kwiatów na Bliskim Wschodzie. Zyski z ich eksportowania sięgają 200 milionów dolarów rocznie. Nowy wynalazek został już opatentowany.
Penny Tweedie, Reuters.