Sprawdzone sposoby na drób
Zawsze wyjdzie idealnie!
Przed przyrządzeniem potrawy zanurz mięso na kilka godzin lub na noc w marynacie. Sprawi ona, że mięso będzie kruche, delikatne, a jego smak wyjątkowy.
Po kupieniu mięsa i przyniesieniu do domu nie odkładaj go do lodówki na wiele godzin, bo powoduje to namnażanie się bakterii. Od razu mięso umyj, osusz i zamarynuj lub zamroź.
Do drobiu świetna jest marynata z winem. Szklankę białego wytrawnego wina wymieszaj z 4 łyżkami oliwy, 5 ząbkami czosnku, skórką z cytryny i tymiankiem. Marynuj mięso kilka godzin.
Do drobiu pasują owoce, szczególnie jabłko, gruszka czy cytryna. Możesz je dołożyć do mięsa przed końcem duszenia lub pieczenia.
Smak drobiu doskonale podkreśla czosnek i cebula, warto więc je dodać do potrawki.