Symbol PRL-owskich świąt. Dziś w wielu domach jest już wspomnieniem

Blok czekoladowy był w PRL-u prawdziwym przysmakiem
Blok czekoladowy był w PRL-u prawdziwym przysmakiem123RF/PICSEL

Gdy produkty w sklepach były ograniczone. Blok czekoladowy był rarytasem

Zobacz również:

Banalny przepis na blok czekoladowy. Może w te święta powróci na polskie stoły?

Blok czekoladowy jest banalny w przygotowaniu
Blok czekoladowy jest banalny w przygotowaniuINTERIA.PL
  • 250 g mleka w proszku
  • 200 g cukru
  • 100 g masła lub margaryny
  • 4 łyżki kakao
  • 100 ml wody
  • 200 g pokruszonych herbatników
  • opcjonalnie: bakalie, orzechy, rodzynki
  1. W rondelku rozpuść masło, cukier i wodę, mieszając aż do uzyskania jednolitej masy.
  2. Dodaj kakao i dokładnie wymieszaj.
  3. Stopniowo wsypuj mleko w proszku, cały czas mieszając, aby uniknąć grudek.
  4. Dodaj pokruszone herbatniki oraz bakalie i wymieszaj.
  5. Masę przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównaj.
  6. Wstaw do lodówki na kilka godzin, aż stężeje.
"Ewa gotuje": Domowa czekolada z bakaliamiPolsatPolsat
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?