Tak błyskawicznie i bez wysiłku wyczyścisz piekarnik. Brud i tłuszcz same odejdą
Jak szybko wyczyścić brudny, zaschnięty piekarnik? Przedstawiamy genialny trik, o którym mało kto wie. Wystarczy, że wstawisz do niego zwykły garnek, a tłuszcz oraz resztki jedzenia same odejdą od ścianek oraz rusztu. Oto co należy zrobić.
![Zaschnięty tłuszcz i brud jest bardzo ciężko usunąć z piekarnika. Patent z garnkiem może okazać się strzałem w dziesiątkę](https://i.iplsc.com/000861UK4IAUIX61-C322-F4.webp)
Spis treści:
Czyszczenie piekarnika bywa prawdziwą zmorą. Kapiący z potraw tłuszcz i resztki jedzenia pod wpływem wysokiej temperatury potrafią mocno przykleić się do jego ścianek. Nawet silne środki czyszczące niekiedy nie są w stanie przywrócić urządzeniu dawnego blasku.
Niektóre piekarniki mają co prawda funkcje samoczyszczenia - wówczas urządzenie nagrzewa się do bardzo wysokiej temperatury - 500 st. C i wszelkie resztki zanieczyszczeń spalają się. Proces ten jest jednak czasochłonny (program samoczyszczący trwa około 2-3 godziny) i pobiera sporo energii elektrycznej. Lepiej więc spróbować innych, tańszych i szybszych alternatyw.
Jak wyczyścić piekarnik? Zastosuj patent z garnkiem
Zobacz również:
Upewnij się wcześniej, że garnek jest wykonany z tworzywa odpornego na wysoką temperaturę. Naczynie wstaw do piekarnika na środkową półkę na 30 minut i ustaw temperaturę 250 st. C. Po tym czasie wyłącz urządzenie i pozostaw do ostygnięcia. Szybko zauważysz, że para wodna, która wydobywała się z garnka, wspaniale zadziałała. Ten sposób sprawi, że tłuszcz oraz resztki jedzenia same odejdą od ścianek piekarnika - wystarczy tylko przetrzeć je wilgotną ściereczką, bez szorowania.
![Resztki brudu, które zostaną po działaniu pary wodnej, wystarczy zetrzeć wilgotną ściereczką](https://i.iplsc.com/000FG920UDDOEWC3-C322-F4.webp)
Jakie garnki można włożyć do piekarnika?
Nie wszystkie naczynia będą odpowiednie do tego typu zabiegu. Niektóre pod wpływem temperatury mogą się stopić, pęknąć lub zniszczyć. Garnki wykonane z tym materiałów możesz bez obaw poddać wysokiej temperaturze:
- żeliwne
- metalowe (aluminiowe)
- ze stali nierdzewnej
- ceramiczne