Takich ptysiów w cukierni nie kupisz. Na imprezowym stole będą jak złoto

Ptysie, które kojarzymy z cukierni, wcale nie muszą być słodkie. Można przygotować ich wytrawną wersję samodzielnie w domu, a na dodatek wcale nie jest to takie trudne, jak się może wszystkim wydawać. Wystarczy zapoznać się z tajnikami ciasta parzonego: dzięki niemu wytrawne ptysie mogą odgrywać pierwszoplanową rolę podczas domowej imprezy albo zbliżającego się karnawału. Jak przygotować wytrawne ptysie? Sprawdźmy.

Ptysie na słono? Czemu nie! Idealnie wpiszą się na imprezowy stół
Ptysie na słono? Czemu nie! Idealnie wpiszą się na imprezowy stół123RF/PICSEL

Wytrawne ptysie: sekretem jest ciasto

Ptysie, zarówno te słodkie, jak i wytrawne, muszą być przygotowane z ciasta parzonego. Nie jest ono trudne do wykonania, ale potrzeba odrobiny skupienia, aby nam nie powstały grudki. Jak przygotować ciasto parzone na wytrawne ptysie? Najpierw skompletujmy potrzebne składniki:

  • 250 ml wody,
  • 20 dag mąki,
  • 10 dag masła,
  • 5 jajek,
  • szczypta soli.

W rondelku zagotujemy wodę z masłem i odrobiną soli. Ściągamy z palnika, dodajemy szybko mąkę i od razu za pomocą trzepaczki energicznie mieszamy, aż powstanie gładka i lśniąca masa. Całość studzimy, a kiedy ciasto jest już zimne, miksujemy i dodajemy po jednym jajku. Kiedy całość ma jednolitą konsystencję, blachę wykładamy papierem do pieczenia i rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego (można zastąpić go grubym workiem foliowym, a jeden róg ucinamy) i na blasze wyciskamy ptysie, które będą mniej więcej wielkości orzecha włoskiego. Ptysie wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 15-20 minut, aż będą zarumienione.

Uwaga: w trakcie pieczenia nie wolno uchylać drzwiczek piekarnika, ponieważ wtedy nasze ptysie nam opadną.

Nadzienie do wytrawnych ptysiów

Mamy już ciasto parzone na ptysie? Czas na farsz
Mamy już ciasto parzone na ptysie? Czas na farsz123RF/PICSEL

Skoro mamy już przygotowane ciasto ptysiowe, czas na nadzienie. Z czego je przygotować? Mamy tutaj szereg możliwości. Wystarczy nasze małe ciastka przekroić na pół i dodać ulubiony farsz:

  • pasta przygotowana z twarożku z dodatkiem niewielkiej ilości chrzanu, łososia i kopru,
  • starte na tarce i podsmażone pieczarki z mozzarellą,
  • domowe pesto pomidorowe z ricottą oraz orzeszkami piniowymi,
  • sos tatarski lub inny, który akurat mamy pod ręką.

Wytrawne ptysie inaczej

Żółty ser wystarczy dodać do ciasta parzonego
Żółty ser wystarczy dodać do ciasta parzonego123RF/PICSEL

Jeśli akurat nie chcemy nadziewać naszych ptysiów, możemy wzbogacić nasze ciasto podczas miksowania składników i nadać im bardziej osobisty charakter. Wystarczy już dodać łyżeczkę rozmarynu albo ulubionego tartego sera lub drobno posiekanej szynki. Później całość dokładnie wymieszać, a następnie przełożyć masę do rękawa cukierniczego oraz upiec.

Weronika Błaszczyk: Tak cukier rujnuje zdrowieINTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas