Takich ptysiów w cukierni nie kupisz. Na imprezowym stole będą jak złoto
Ptysie, które kojarzymy z cukierni, wcale nie muszą być słodkie. Można przygotować ich wytrawną wersję samodzielnie w domu, a na dodatek wcale nie jest to takie trudne, jak się może wszystkim wydawać. Wystarczy zapoznać się z tajnikami ciasta parzonego: dzięki niemu wytrawne ptysie mogą odgrywać pierwszoplanową rolę podczas domowej imprezy albo zbliżającego się karnawału. Jak przygotować wytrawne ptysie? Sprawdźmy.
Wytrawne ptysie: sekretem jest ciasto
Ptysie, zarówno te słodkie, jak i wytrawne, muszą być przygotowane z ciasta parzonego. Nie jest ono trudne do wykonania, ale potrzeba odrobiny skupienia, aby nam nie powstały grudki. Jak przygotować ciasto parzone na wytrawne ptysie? Najpierw skompletujmy potrzebne składniki:
- 250 ml wody,
- 20 dag mąki,
- 10 dag masła,
- 5 jajek,
- szczypta soli.
W rondelku zagotujemy wodę z masłem i odrobiną soli. Ściągamy z palnika, dodajemy szybko mąkę i od razu za pomocą trzepaczki energicznie mieszamy, aż powstanie gładka i lśniąca masa. Całość studzimy, a kiedy ciasto jest już zimne, miksujemy i dodajemy po jednym jajku. Kiedy całość ma jednolitą konsystencję, blachę wykładamy papierem do pieczenia i rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego (można zastąpić go grubym workiem foliowym, a jeden róg ucinamy) i na blasze wyciskamy ptysie, które będą mniej więcej wielkości orzecha włoskiego. Ptysie wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 15-20 minut, aż będą zarumienione.
Uwaga: w trakcie pieczenia nie wolno uchylać drzwiczek piekarnika, ponieważ wtedy nasze ptysie nam opadną.
Nadzienie do wytrawnych ptysiów
Skoro mamy już przygotowane ciasto ptysiowe, czas na nadzienie. Z czego je przygotować? Mamy tutaj szereg możliwości. Wystarczy nasze małe ciastka przekroić na pół i dodać ulubiony farsz:
- pasta przygotowana z twarożku z dodatkiem niewielkiej ilości chrzanu, łososia i kopru,
- starte na tarce i podsmażone pieczarki z mozzarellą,
- domowe pesto pomidorowe z ricottą oraz orzeszkami piniowymi,
- sos tatarski lub inny, który akurat mamy pod ręką.
Wytrawne ptysie inaczej
Jeśli akurat nie chcemy nadziewać naszych ptysiów, możemy wzbogacić nasze ciasto podczas miksowania składników i nadać im bardziej osobisty charakter. Wystarczy już dodać łyżeczkę rozmarynu albo ulubionego tartego sera lub drobno posiekanej szynki. Później całość dokładnie wymieszać, a następnie przełożyć masę do rękawa cukierniczego oraz upiec.