Takich ptysiów w cukierni nie kupisz. Na imprezowym stole będą jak złoto

Ptysie na słono? Czemu nie! Idealnie wpiszą się na imprezowy stół
Ptysie na słono? Czemu nie! Idealnie wpiszą się na imprezowy stół123RF/PICSEL

Wytrawne ptysie: sekretem jest ciasto

  • 250 ml wody,
  • 20 dag mąki,
  • 10 dag masła,
  • 5 jajek,
  • szczypta soli.

Nadzienie do wytrawnych ptysiów

Mamy już ciasto parzone na ptysie? Czas na farsz
Mamy już ciasto parzone na ptysie? Czas na farsz123RF/PICSEL
  • pasta przygotowana z twarożku z dodatkiem niewielkiej ilości chrzanu, łososia i kopru,
  • starte na tarce i podsmażone pieczarki z mozzarellą,
  • domowe pesto pomidorowe z ricottą oraz orzeszkami piniowymi,
  • sos tatarski lub inny, który akurat mamy pod ręką.

Wytrawne ptysie inaczej

Żółty ser wystarczy dodać do ciasta parzonego
Żółty ser wystarczy dodać do ciasta parzonego123RF/PICSEL
Weronika Błaszczyk: Tak cukier rujnuje zdrowieINTERIA.PL