Te osoby powinny wystrzegać się pachnącej przyprawy. Udręka dla żołądka i jelit
Oprac.: Joanna Leśniak
Właściwości lecznicze kardamonu znane są nie od dziś. Korzenna przyprawa nie tylko poprawia smak potraw i napojów, ale włączanie jej do diety może przysłużyć się zdrowiu. Sprzyja trawieniu, obniżaniu ciśnienia, usuwaniu toksyn i zwalczaniu stanów zapalnych. Wydaje się nie mieć minusów? To nie do końca prawda. Dziania uboczne kardamonu bywają nieprzyjemne, a szczególnie wrażliwa jest konkretna grupa osób. Sprawdź, czy do niej należysz.
Spis treści:
Właściwości kardamonu w pigułce
Wyrazisty aromat i lekko gorzkawy smak zagwarantowały kardamonowi na stałe miejsce w kulinariach. Doskonale sprawdza się w słodkich wypiekach, ale też podkręca smak dań wytrawnych, nadając im orientalny charakter. Zaleca się dodawać kardamon do kawy oraz innych rozgrzewających napojów.
Wśród właściwości leczniczych kardamonu wymienia się działanie przeciwzapalne, poprawę przemiany materii, przyspieszanie spalania tłuszczu, obniżanie poziomu tętniczego krwi. Olejki eteryczne zawarte w przyprawie czynią z niej pogromcę bakterii i grzybów, a delikatne działanie moczopędne kardamonu sprzyja usuwaniu toksyn z organizmu i prawidłowemu funkcjonowaniu nerek.
Na co pomaga kardamon? Nadaje się nie tylko do jedzenia
Zdrowotne napary przyjemnie rozgrzewają i mogą przynosić ulgę przy przeziębieniach. Olejek kardamonowy nadaje się do stosowania w domowych inhalacjach, których celem jest oczyszczenie dróg oddechowych. Znajduje swoje miejsce również w kosmetyce — wspiera zwalczanie stanów zapalnych skóry i ujędrnia ją. Kardamon w aromaterapii jest środkiem sprzyjającym dobremu samopoczuciu i odprężeniu.
Ile kardamonu dziennie można spożywać?
Umiar jest wskazany nawet w przypadku najzdrowszych produktów. Aromatyczna przyprawa nie stanowi w tej kwestii wyjątku. Jedna łyżeczka (ok.3 g) kardamonu dziennie jest wskazywana jako ilość, która wystarczy, by odczuć dobroczynny wpływ na zdrowie. Nadmiar nie jest wskazany przez działania uboczne kardamonu. Kto powinien zachować ostrożność?
Kardamon — przeciwwskazania
Najważniejszym, a zarazem najbardziej oczywistym przeciwwskazaniem do spożywania kardamonu jest alergia. Choć nie występuje zbyt często, należy bacznie obserwować reakcje swojego organizmu. Uczulenie może objawiać się pokrzywką, obrzękiem gardła czy uciskiem w klatce piersiowej. W tym przypadku uważać trzeba zarówno na jedzenie, jak i kardamonowy akcent w inhalacjach oraz kosmetykach.
Ostrożność w stosowaniu kardamonu muszą zachować osoby uskarżające się na wrzody lub nieżyt żołądka. Zdarza się, że charakterna przyprawa potęguje nieprzyjemne dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Może dojść także do biegunki.
Polecamy: