Ten olej jest najlepszy do smażenia. Bije na głowę rzepakowy
Olej ryżowy nie jest w Polsce popularny i chociaż można go dostać w wielu marketach, kupowany jest bardzo rzadko. Tymczasem okazuje się, że góruje pod względem właściwości, a wielu specjalistów ds. żywienia najbardziej poleca go do smażenia czy pieczenia. Czym wyróżnia się olej ryżowy i dlaczego warto go spożywać?
Coraz więcej Polaków rezygnuje lub ogranicza spożycie tłuszczów pochodzenia zwierzęcego i wybiera te roślinne. To dobra informacja, bo mają one zdecydowanie korzystniejsze działanie na organizm. Nie wszystkie jednak oleje będą nadawały się do smażenia czy pieczenia. W Polsce panuje przekonanie, że najlepszym do tego tłuszczem jest olej rzepakowy - kupowany w naszym kraju na potęgę. Coraz częściej eksperci ds. żywienia i lekarze przed nim przestrzegają - chociażby ze względu na ryzyko zatrucia niebezpiecznym glifosatem. O tym, dlaczego olej rzepakowy - szczególnie ten sprzedawany w plastikowych butelkach może być szkodliwy dla zdrowia przeczytasz tutaj:
Specjaliści do smażenia polecają bardziej masło klarowane (ghee) czy np. olej kokosowy. Ostatnio jednak coraz więcej mówi się o oleju ryżowym, który jest jeszcze bardziej odporny na wysoką temperaturę.
Pozyskuje się go z otrąb ryżowych (czyli łusek otaczających ziarna ryżu). Coraz więcej wyników badań wskazuje na to, że jego wpływ na zdrowie jest nieoceniony - wykazuje mnóstwo prozdrowotnych właściwości.
Jakie właściwości ma olej ryżowy?
Na przestrzeni lat ustalono, że olej ryżowy:
- Korzystnie działa na układ krążenia - Światowa Organizacja Zdrowia oraz Amerykańskie Stowarzyszenie Kardiologiczne podają, że powinno go spożywać osoby, które zmagają się z wysokim cholesterolem LDL oraz nadciśnieniem tętniczym
- Może działać antynowotworowo - dzięki obecności antyoksydantów
- Działa przeciwstarzeniowo - głównie za sprawą witaminy E, określają jako "witamina młodości"
- Może być pomocny w trakcie menopauzy - w łagodzeniu uderzeń gorąca i innych przykrych symptomów
- Pomaga kontrolować masę ciała - ze względu na specyficzną strukturę produkty nie jest wchłaniany tak bardzo jak inne oleje
Do czego sprawdzi się olej ryżowy?
Olej ryżowy jest doskonałym wyborem z jeszcze jednego ważnego powodu - jego temperatura dymienia wynosi 230-250 st. C, a więc doskonale sprawdzi się do smażenia w głębokim i płytkim tłuszczu. Należy oczywiście pamiętać, że nie powinno się zbyt często przygotowywać posiłków w ten sposób - nie służy to ani zdrowiu, ani sylwetce.
Olej ryżowy sprawdzi się również doskonale podczas gotowania, pieczenia, a także jedzenia w postaci surowej - wówczas zachowa najwięcej swoich prozdrowotnych właściwości. Będzie doskonałym dodatkiem do sałatek czy surówek.
Cenną cechą oleju ryżowego jest też jego neutralny, niewyczuwalny smak oraz zapach. Jedyną wadę stanowi cena - za litr oleju ryżowego trzeba zapłacić około 30 zł.