Ten olej jest najlepszy do smażenia. Bije na głowę rzepakowy

Olej ryżowy nadaje się do smażenia, pieczenia i gotowania
Olej ryżowy nadaje się do smażenia, pieczenia i gotowania123RF/PICSEL

Jakie właściwości ma olej ryżowy?

  • Korzystnie działa na układ krążenia -  Światowa Organizacja Zdrowia oraz Amerykańskie Stowarzyszenie Kardiologiczne podają, że powinno go spożywać osoby, które zmagają się z wysokim cholesterolem LDL oraz nadciśnieniem tętniczym
  • Może działać antynowotworowo - dzięki obecności antyoksydantów
  • Działa przeciwstarzeniowo - głównie za sprawą witaminy E, określają jako "witamina młodości"
  • Może być pomocny w trakcie menopauzy - w łagodzeniu uderzeń gorąca i innych przykrych symptomów
  • Pomaga kontrolować masę ciała - ze względu na specyficzną strukturę produkty nie jest wchłaniany tak bardzo jak inne oleje  

Do czego sprawdzi się olej ryżowy?

Olej ryżowy najwięcej cennych właściwości zachowuje, gdy jest spożywany w temperaturze pokojowej
Olej ryżowy najwięcej cennych właściwości zachowuje, gdy jest spożywany w temperaturze pokojowej123RF/PICSEL
Tak działa mechanizm "zajadania" stresu. Nowe ustalenia australijskich naukowców Newseria Lifestyle/informacja prasowa
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?