Wywar z cebuli do roślin. Użyjesz go kilka razy, różnice w wyglądzie kwiatów będą widoczne gołym okiem
Cebula ma wiele właściwości korzystnych nie tylko dla naszego zdrowia, ale również posiada szereg składników odżywczych, które można wykorzystać w pielęgnacji roślin. Wywar z cebuli odstrasza mszyce, kleszcze, a także skutecznie radzi sobie z zarazą ziemniaczaną na pomidorach. Przygotowanie nawozu kosztuje grosze i poradzi sobie z tym każdy początkujący ogrodnik. Jak zrobić i na co stosować wywar z cebuli?
Spis treści:
Cebula to warzywo wykorzystywane do celów spożywczych i medycznych od tysięcy lat. Właściwości lecznicze cebuli pomagają w łagodzeniu objawów przeziębienia i infekcji. Ponadto warzywo to wykazuje działanie przeciwbakteryjne, antygrzybiczne i przeciwwirusowe.
Wciąż jednak niewielu zdaje sobie sprawę, że cebula ze względu na zawartą w niej skarbnicę witamin ma imponujące zastosowanie w ogrodnictwie. Przede wszystkim potrafi zwalczać szkodniki i zarodniki grzybów, które często infekują uprawy. W tym przypadku najlepiej sprawdzi się wywar z cebuli.
Czytaj również: Skuteczne rozmnażanie pelargonii
Co można podlewać wywarem z cebuli?
Dzięki temu wywar z cebuli świetnie sprawdzi się do podlewania roślin doniczkowych. Warto go wykorzystać w ten sposób raz w tygodniu, a różnice w wyglądzie kwiatów będą widoczne gołym okiem. Mniej więcej po dwóch tygodniach roślina zacznie wyglądać dużo lepiej - liście staną jędrne i bujne, a na łodygach pojawiają się nowe pąki.
Co można pryskać wywarem z cebuli?
Wywar z cebuli należy stosować, opryskując nim rośliny zapobiegawczo przed rozwojem chorób grzybowych. Naturalna i ekologiczna mieszanina w walce ze szkodnikami świetnie sprawdza się w przypadku uprawy:
- truskawek
- pomidorów
- ogórków
Bardzo ważną kwestią jest regularność stosowania wywaru z cebuli. Opryski można stosować kilkukrotnie w ciągu miesiąca. Trzeba jednak pamiętać o tym, że zabieg ten musi być wykonywany w trakcie umiarkowanej pogody. W czasie upałów jest niewskazany ze względu na swoją intensywność, z kolei podczas deszczowych dni istnieje ryzyko, że środek zostanie wypłukany.
Wywar z cebuli na zarazę ziemniaczaną i nie tylko. Na co warto go stosować?
Wywar z cebuli jest sprzymierzeńcem w walce m.in.:
- mszycami
- przędziorkami
- mączlikami szklarniowymi
Ponadto wyciąg z cebuli wzmacnia uprawy. Oprysk z cebuli doskonale nadaje się do walki z roztoczem truskawkowym. Występują one przede wszystkim na dolnej stronie liści krzewów truskawkowych, dlatego podczas wykonywania zabiegu należy zwrócić szczególną uwagę, aby ciecz tam dotarła.
Wywar z cebuli można stosować również przeciwko zarazie ziemniaczanej na pomidorach. To najgroźniejsza choroba tego warzywa, która występuje szczególnie intensywnie w lata chłodne i wilgotne. Najczęściej występującymi objawami zarazy ziemniaczanej są sukcesywnie powiększające się plamy na liściach pomidorów. Początkowo przyjmują barwę szarozieloną, a z czasem stają się brunatne i czarne.
Jak zrobić wywar z cebuli?
Sposób przygotowania wywaru z cebuli jest bardzo prosty. Poradzą sobie z tym zadaniem nawet początkujący ogrodnicy, gdyż do jego wykonania potrzebne są zaledwie dwa składniki: cebula i woda
- W pierwszej kolejności 100 g białej cebuli należy posiekać na mniejsze kawałki (wraz z łupinami).
- Całość zalać 10 litrami wody i gotować na średnim ogniu przez pół godziny.
- Odstawić do wystygnięcia.
- Kolejnym krokiem jest przelanie wywaru do butelki z atomizerem.
Jeśli wywaru nie zużyje się od razu, należy przelać płyn do szklanych słoików i umieścić w lodówce. Przechowywany w ten sposób będzie nadawać się do stosowania przez trzy miesiące.