Triki, które ułatwią życie każdej Pani Domu

Czasami czynności z pozoru proste, takie jak odkręcenie słoika, mogą przysporzyć nam wielu trudności. Warto znać kilka trików, które znacznie ułatwią funkcjonowanie w domowej codzienności. Jak odgrzać wczorajszą pizzę? Co zrobić z brudną łyżką w czasie gotowania? Podpowiadamy!

Porady Pani domu
Porady Pani domu© Photogenica

Za mocno zakręcony słoik

Jak odkręcić słoik
© Photogenica

Zdarza się, że ktoś z domowników za mocno zakręci słoik, a Ty musisz się z nim siłować? Jest na to sposób. Wystarczy mocna, najlepiej budowlana, taśma klejąca. Owiń nią wieczko do połowy, a następnie mocno pociągnij. Bez użycia dużej siły szybko odkręcisz oporny słoik.

Dwie połówki chleba

Chleb przekrój w połowie, zamiast zaczynać od tzw. “piętki”. Kiedy ukroisz kilka pajd, połówki połącz z powrotem ze sobą. Popularne i tak lubiane „piętki” tworzą ochronę przed powietrzem, które kiedy dostanie się do środka spowoduje szybsze czerstwienie pieczywa.

Idealnie okrągłe jajko sadzone

Idealnie okrągłe jajka sadzone
© Photogenica

Jajka sadzone są przepyszne, ale białko lubi rozlewać się po całej powierzchni patelni, przez co jego warstwa jest bardzo cienka i przypala się, zanim żółtko zacznie się ścinać. W zrobieniu jajek sadzonych okrągłych jak od cyrkla pomoże nam … cebula. Kroimy ją w poprzek na plastry o grubości ok. 1 cm. Największe krążki układamy na rozgrzanej patelni, a następnie wbijamy w nie jajka.

Konewka DIY

Plastikowa butelka po mleku lub napojach gazowanych może zyskać drugie życie. Wystarczy zrobić kilka dziurek w zakrętce i konewka gotowa.

Domowe ciasteczka zawsze świeże

Jedzenie w puszce porady
© Photogenica

Ciasteczka domowej roboty swoją jakością i smakiem znacznie przewyższają ciasteczka z półek sklepowych. Ponieważ nie posiadają konserwantów, znacznie szybciej jednak tracą swoją świeżość. Aby cieszyć się ich smakiem dłużej, wystarczy do pojemnika z ciastkami wrzucić kromkę chleba. Będą one chłonęły wilgoć z chleba, dzięki czemu dłużej będą kruche i smakowite.

Jedzenie uwięzione w puszce

Czasami jedzenie z puszki uparcie nie chce wydostać się na zewnątrz i musimy kilkakrotnie nią potrząsać lub używać łyżki, by cała zawartość znalazła się na talerzu. A wystarczy po otwarciu puszki zrobić kilka otworów w jej dnie. Zmniejszy to ciśnienie powietrza w środku, dzięki czemu szybko i bez dodatkowych zabiegów wysypiemy jedzenie na talerz.

Lśniące buty

Sposób na lśniące buty
© Photogenica

Twoja ulubiona para butów straciła połysk i wygląda dość matowo? Wystarczy potrzeć je wewnętrzną częścią skórki od banana, a jej resztki zetrzeć używając wody z mydłem. Bananowa skórka może być używana również do polerowania srebra oraz skóry.

Kiedy brakuje podstawki na brudną łyżkę

Kiedy gotujemy podstawka pod łyżkę jest bardzo przydatnym gadżetem, jednak nie każdy takowy posiada. Co więc można zrobić z brudną łyżką, by nie wędrowała po całym blacie zostawiając wszędzie ślady sosu? Wystarczy włożyć łyżkę w dziurkę w uchwycie garnka i resztki sosu będą kapać tam, gdzie powinny – czyli z powrotem do garnka.

Odgrzewana pizza z chrupiącą skórką

Super sposób na odgrzanie pizzy
© Photogenica

Najszybszym sposobem na podgrzanie pizzy jest wrzucenie jej na kilka minut do mikrofalówki, jednak wtedy pizza jest gumowata, a już po chwili robi się twarda. Lepiej jest podgrzać ją na patelni. Wtedy pizza będzie pysznie chrupiąca.

Jajka na twardo z piekarnika

Kiedy do ugtowania mamy dużo jajek lepiej jest zrobić to w piekarniku. Nie musimy wtedy dyżurować przy kuchence i pilnować, by woda nie wykipiała. Wystarczy jajka umieścić na tacy do pieczenia i zostawić w piekarniku rozgrzanym do 325°C na 30 minut. Po tym czasie jajka wyciągamy, płuczemy w strumieniu zimnej wody, obieramy i gotowe!

Jak kroić chleb tępym nożem

Noże w Twojej kuchni nie zawsze są naostrzone? Pewnie każdy zna ten ból. Kiedy chcemy pokroić chleb takim nożem zazwyczaj kończy się to „zmiażdżeniem” pieczywa. Aby tego uniknąć, chleb należy odwrócić i kroić go od spodu, ponieważ ta część jest bardziej miękka, więc nie musimy używać dużej siły.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas