Reklama

Reklama

Ulubione naczynie wpływa na smak kawy?

W sobotę obchodziliśmy Międzynarodowy Dzień Kawy. Jesienią napój ten warto wzbogacić o syrop dyniowy - poleca Anna Oleksak. Ekspertka przyznaje też, że kawę warto pić codziennie, a z okazji święta można sobie sprawić nowy kubek albo filiżankę...

Jak przyznaje Anna Oleksak, coffee ambassador Nespresso, jesienią warto urozmaicić smak kawy np. o syrop dyniowy. "Jesień to niewątpliwie syrop dyniowy - doskonale łączy się on z kawą i polecam go do kaw intensywniejszych, jak ta z Indii czy Indonezji, bo nadaje takiego rozgrzewającego charakteru" - mówi.

Reklama

Ekspertka kawę poleca pić po prostu tak, jak lubimy. "Znam wiele przepisów z najróżniejszymi przyprawami: korzennymi, nawet i chili. Jednak najważniejsze jest to, żeby picie kawy sprawiało nam przyjemność. Czasem jest to przepis, a czasem jest to nasze ulubione naczynie, np. filiżanka, z którą sobie usiądziemy i otulimy się kocykiem" - opowiada Oleksak i przyznaje, że to właśnie jej ulubiony sposób, również na cieszenie się jesienią.

Z badania "Poranna kawa Polaków" zleconego przez Nespresso wynika, że naczynie, z którego pijemy kawę, jest bardzo ważnym elementem rytuału pica tego napoju. 81 proc. ankietowanych ma swoje ulubione naczynie - dla 61 proc. jest to kubek, a dla 24 proc. filiżanka. Co więcej, badani przyznają, że wybór naczynia ma znaczący wpływ na doznania płynące z picia kawy.

Czyli pijmy kawę nie tylko od święta, ale od święta sprawy sobie nową filiżankę albo kubek? "Absolutnie tak! Zachęcam do tego, bo to w czym pijemy kawę, jak ona jest podana, również wpływa na to, jak ta kawa nam smakuje" - kwituje. (PAP Life)

autorka: Paulina Persa

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje