Umieść kurki w tym roztworze przed usmażeniem. Będą jędrne, miękkie i pyszne

InteriaKobieta Redakcja

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
Super
relevant
240
Udostępnij
Kurki przed przyrządzeniem należy dokładnie oczyścić. Nie poleca się smażyć ich na oliwie z oliwek
Kurki przed przyrządzeniem należy dokładnie oczyścić. Nie poleca się smażyć ich na oliwie z oliwek123RF/PICSEL

Jak wyglądają kurki?

Jakie właściwości mają kurki?

  • zawierają beta-karoten
  • są źródłem tiaminy, witaminy B1
  • mają właściwości antybakteryjne
Kurki warto umieścić w wodzie z odrobiną soli - dzięki temu pozbędziemy się z ich trudnych do usunięcia zanieczyszczeń
Kurki warto umieścić w wodzie z odrobiną soli - dzięki temu pozbędziemy się z ich trudnych do usunięcia zanieczyszczeń123RF/PICSEL

Jak prawidłowo oczyścić kurki?

Czyszczenie kurek nie należy do najłatwiejszych... ale, ale jest i na nie sposób... Wystarczy wypłukać grzyby w wodzie z solą. Grzyby wkładamy na chwilkę i mieszamy łyżką, a następnie wyławiamy łyżką cedzakową. Ważne by moczenie grzybów trwało krótko, bo grzyby szybko chłoną wodę o tracą smak!
wyjaśniono w mediach społecznościowych

Co zrobić, żeby kurki nie były gorzkie w smaku?

  • nie smażyć kurek na oliwie z oliwek
  • nie zbierać kurek w czasie suszy i upałów
  • nie przechowywać grzybów zbyt długo
  • smażenie ich na suchej patelni - bez dodatku tłuszczu
  • gotowanie na parze
  • przez zamrożeniem warto zblanszować kurki w wodzie z dodatkiem soli i cukru - te składniki sprawią, ze zachowają swój kształt, konsystencję oraz doskonały smak.
Kurki
Kurki123RF/PICSEL
Pracuje z gwiazdami światowego kina. Czym różnią się od tych polskich? Klaudia Śmieja-Rostworowska u Katarzyny ZdanowiczINTERIA.PL
zdjęcie
emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
152
Super
relevant
41
Hahaha
haha
18
Szok
shock
14
Smutny
sad
9
Zły
angry
6
Lubię to
like
Super
relevant
240
Udostępnij
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Przejdź na