Umieść kurki w tym roztworze przed usmażeniem. Będą jędrne, miękkie i pyszne
Kurki - jedne z najsmaczniejszych, zdaniem wielu, grzybów, już zaczynają już pojawiać się w polskich lasach. Aby jednak nadawały się do sosów, zup czy zapiekanek, były miękkie i pyszne, należy odpowiednio je przygotować. Jak usunąć wszelkie zanieczyszczenia z kurek i co zrobić, aby po obróbce termicznej nie były gorzkie?
Zobacz również:
- Jedz cztery sztuki dziennie. Pomogą poskromić wagę, cholesterol i ciśnienie
- Babciny sposób na wilgoć w mieszkaniu. Połóż na parapecie kilka ziarenek
- Pogromca zaschniętego tłuszczu i brudu. Piekarnik będzie jak nowy bez szorowania
- Wystarczą cztery łyżki. Cudny świąteczny zapach rozniesie się po całym domu
Jak wyglądają kurki?
Kurki (pieprzniki jadalne) to grzyby pojawiające się w polskich lasach - zarówno iglastych jak i liściastych już w czerwcu i można zbierać je aż do października. Ich rozpoznawanie jest stosunkowo łatwe - charakteryzują się intensywnie żółtym kolorem na całej powierzchni. Pod spodem kapelusza znajdują się blaszki - u młodszych okazów jest on lekko wypukły, a u starszych lejkowaty. Kurki są szczególnie popularne ze względu na łagodny smak, nieco korzenny aromat, a także jędrny i zwarty miąższ. Idealnie nadają się do wszelkiego rodzaju sosów, makaronów, zup czy zapiekanek i zawsze smakują wyśmienicie - pod warunkiem, że wcześniej odpowiednio się je przygotuje.
Jakie właściwości mają kurki?
Ponadto, aby przyrządzić danie z kurkami nie trzeba specjalnie wybierać się do lasu - można dostać je w większości dobrze zaopatrzonych supermarketów. Są nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe:
- zawierają beta-karoten
- są źródłem tiaminy, witaminy B1
- mają właściwości antybakteryjne
Zobacz też: Dlaczego warto jeść kurki?
Jak prawidłowo oczyścić kurki?
Zbierając grzyby w lesie należy pamiętać o tym, aby przed ugotowaniem czy usmażeniem usunąć z nich zanieczyszczenia - samo opłukanie pod wodą nie wystarczy. Dla mniej doświadczonych grzybiarzy, którym czyszczenie kurek sprawia problem, przedstawiciele Lasów Państwowych przygotowali porady dotyczące tej czynności. Patentem podzielili się w mediach społecznościowych. Okazuje się, że jest to bardzo proste.
Czyszczenie kurek nie należy do najłatwiejszych... ale, ale jest i na nie sposób... Wystarczy wypłukać grzyby w wodzie z solą. Grzyby wkładamy na chwilkę i mieszamy łyżką, a następnie wyławiamy łyżką cedzakową. Ważne by moczenie grzybów trwało krótko, bo grzyby szybko chłoną wodę o tracą smak!
Co zrobić, żeby kurki nie były gorzkie w smaku?
Po przyrządzaniu kurek niekiedy okazuje się, że mają one posmak goryczki. Jak temu zapobiec? Poza tym, że trzeba dokładnie je oczyścić, dobrze jest też pamiętać o kilku ważnych zasadach:
- nie smażyć kurek na oliwie z oliwek
- nie zbierać kurek w czasie suszy i upałów
- nie przechowywać grzybów zbyt długo
Aby uniknąć gorzkiego posmaku kurek poleca się natomiast:
- smażenie ich na suchej patelni - bez dodatku tłuszczu
- gotowanie na parze
- przez zamrożeniem warto zblanszować kurki w wodzie z dodatkiem soli i cukru - te składniki sprawią, ze zachowają swój kształt, konsystencję oraz doskonały smak.