Umieść kurki w tym roztworze przed usmażeniem. Będą jędrne, miękkie i pyszne
Kurki - jedne z najsmaczniejszych, zdaniem wielu, grzybów, już zaczynają już pojawiać się w polskich lasach. Aby jednak nadawały się do sosów, zup czy zapiekanek, były miękkie i pyszne, należy odpowiednio je przygotować. Jak usunąć wszelkie zanieczyszczenia z kurek i co zrobić, aby po obróbce termicznej nie były gorzkie?
Kurki (pieprzniki jadalne) to grzyby pojawiające się w polskich lasach - zarówno iglastych jak i liściastych już w czerwcu i można zbierać je aż do października. Ich rozpoznawanie jest stosunkowo łatwe - charakteryzują się intensywnie żółtym kolorem na całej powierzchni. Pod spodem kapelusza znajdują się blaszki - u młodszych okazów jest on lekko wypukły, a u starszych lejkowaty. Kurki są szczególnie popularne ze względu na łagodny smak, nieco korzenny aromat, a także jędrny i zwarty miąższ. Idealnie nadają się do wszelkiego rodzaju sosów, makaronów, zup czy zapiekanek i zawsze smakują wyśmienicie - pod warunkiem, że wcześniej odpowiednio się je przygotuje.
Ponadto, aby przyrządzić danie z kurkami nie trzeba specjalnie wybierać się do lasu - można dostać je w większości dobrze zaopatrzonych supermarketów. Są nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe:
- zawierają beta-karoten
- są źródłem tiaminy, witaminy B1
- mają właściwości antybakteryjne
Zobacz też: Dlaczego warto jeść kurki?
Zbierając grzyby w lesie należy pamiętać o tym, aby przed ugotowaniem czy usmażeniem usunąć z nich zanieczyszczenia - samo opłukanie pod wodą nie wystarczy. Dla mniej doświadczonych grzybiarzy, którym czyszczenie kurek sprawia problem, przedstawiciele Lasów Państwowych przygotowali porady dotyczące tej czynności. Patentem podzielili się w mediach społecznościowych. Okazuje się, że jest to bardzo proste.
Po przyrządzaniu kurek niekiedy okazuje się, że mają one posmak goryczki. Jak temu zapobiec? Poza tym, że trzeba dokładnie je oczyścić, dobrze jest też pamiętać o kilku ważnych zasadach:
- nie smażyć kurek na oliwie z oliwek
- nie zbierać kurek w czasie suszy i upałów
- nie przechowywać grzybów zbyt długo
Aby uniknąć gorzkiego posmaku kurek poleca się natomiast:
- smażenie ich na suchej patelni - bez dodatku tłuszczu
- gotowanie na parze
- przez zamrożeniem warto zblanszować kurki w wodzie z dodatkiem soli i cukru - te składniki sprawią, ze zachowają swój kształt, konsystencję oraz doskonały smak.