Uniwersalna przyprawa i doskonały środek czyszczący. Sól kuchenna do domowych zadań specjalnych
Utrzymanie porządku w domu wcale nie musi wiązać się z koniecznością posiadania miliona przeróżnych detergentów. Siła tkwi w prostocie, a jednym z lepszych rozwiązań okazuje się wykorzystanie zwykłej soli kuchennej. Dodanie jej do używanego na co dzień płynu do mycia naczyń stwarza preparat, który doczyści nawet najtrudniejsze zabrudzenia w obrębie kuchni i łazienki. Jak go przygotować? Sprawdź teraz.
Spis treści:
Wykorzystanie soli w kuchni
Posiadanie opakowania soli w domowej kuchni nie ogranicza się jedynie do stosowania jej jako przyprawy. Produkt doskonale sprawdzi się do czyszczenia akcesoriów oraz przyrządów wykonanych z miedzi oraz mosiądzu. Wystarczy połączyć ze sobą łyżkę mąki, łyżkę octu oraz odrobinę soli, by nadać im pierwotny połysk.
Wyjątkowe właściwości chemiczne soli sprawiają, że chętnie wykorzystuje się ją do czyszczenia zabrudzonego wnętrza piekarnika. To jeden z szybszych sposobów usunięcia rozlanego sosu oraz soku wypływającego z owoców. Sól kuchenna skuteczniej od wielu detergentów usuwa zarazki ze sztućców oraz desek używanych do krojenia. Samo ich mycie oraz wycieranie nie pozwala dokładnie dotrzeć w najgłębsze zakamarki nierównej powierzchni, tym samym pozwala bakteriom dalej się rozwijać. W jaki sposób jeszcze wykorzystać sól do sprzątania?
Domowy detergent na bazie soli
Skuteczne i sprawdzone środki, które wykorzystamy do przywrócenia blasku zabrudzonym powierzchniom w domu, wcale nie muszą kosztować kroci. Na bazie kilku składników, które bez problemu znajdziemy w kuchennych lub łazienkowych szafkach, stworzymy domowy detergent czyszczący. Jak go przygotować?
Do wykonania własnoręcznej mieszanki potrzebujemy jedynie 1 filiżanki detergentu - najlepiej sięgnąć po płyn do mycia naczyń, 1 filiżanki chłodnej wody, 2 łyżek stołowych soli oraz 1 łyżki stołowej sody oczyszczonej. Wymienione produkty dokładnie mieszamy w misce do momentu aż soda i sól całkowicie się rozpuszczą. Gotowy roztwór przelewamy do pustej butelki z dziubkiem.
Do czego stosować przygotowany środek?
Po wykonaniu domowego preparatu czas na przetestowanie jego skuteczności. Wzbogacenie detergentu o sodę oraz sól pomoże lepiej i dokładniej doczyścić zabrudzony zlew. Nie tylko pozbędziemy się osadu i nagromadzonych resztek jedzenia, ale dodatkowo cała powierzchnia odzyska dawny blask.
Miksturę możemy wypróbować także na przypalonych garnkach, patelniach oraz blaszkach używanych do pieczenia w piekarniku. Wystarczy nanieść odrobinę na gąbkę do mycia i równomiernie pocierać brudne miejsca, by już po chwili zauważyć, że przypalony tłuszcz znika. Matowe i pokryte zaciekami sztućce to zmora niejednej pani domu. Dodajmy do ciepłej wody kilka kropel uniwersalnego płynu, porządnie namoczmy widelce, łyżki oraz noże, a po kilku minutach je wyszorujmy. Tak czyste i błyszczące nie były od nowości.
Sprawdź również: