Uprawa warzyw na podwyższonych grządkach. Jak je zakładać i czym wypełniać, by rośliny bujnie plonowały?
Jak ciekawie, a zarazem praktycznie zagospodarować użytkową część przydomowego ogrodu? Rozwiązaniem zyskującym na popularności są podwyższone grządki. Nie tylko pozwalają zachować ład w zielonej przestrzeni, ale dodatkowo znacznie ułatwiają codzienną pielęgnację upraw. Jak zapoczątkować tę metodę dbania o warzywa w ogrodzie? Podpowiadamy.
Spis treści:
Zalety uprawy warzyw w podwyższonych grządkach
Podwyższone grządki to idealne rozwiązanie dla aspirujących ogrodników, którzy posiadają niewielką przestrzeń wokół domu. Sprawdzą się także u doświadczonych fachowców, chcących uzyskać o wiele większe i bardziej obfite plony, przy jednoczesnym zmniejszeniu nakładu obowiązkowych prac pielęgnacyjnych.
Wybór takiego nieco nietypowego rozwiązania może być ratunkiem dla słabej, ubogiej w cenne elementy oraz nieodpowiedniej gleby. Bez problemu ustawimy je na balkonach w bloku i dobudowanych tarasach. Podwyższona grządka pozwala zniwelować różnice między nierównymi poziomami w przydomowej zielonej przestrzeni. Jakie jeszcze plusy przemawiają za wyborem uprawy warzyw nowoczesną metodą, zamiast trzymania się sprawdzonych i bardziej tradycyjnych sposobów?
Plusy ogrodowego projektu
Własnoręczna uprawa warzyw w specjalnie skonstruowanych skrzyniach ma niemalże same zalety. Główną jest możliwość wypełnienia ich odpowiednim podłożem, które dostarczy roślinom niezbędnych składników odżywczych. Dodatkowe zalety obejmują także:
- uzyskiwanie plonów w o wiele szybszym czasie, dzięki zwiększonej wilgotności oraz bardziej wydajnemu nagrzewaniu się gleby;
- przedłużenie plonowania, wywołane rozkładem materii organicznej;
- udogodnienia dla osób starszych oraz zmagających się z problemami kręgosłupa;
- wzrastanie roślin w spulchnionej i przepuszczalnej glebie, której nadmiernie się nie udeptuje;
- ochronę posadzonych gatunków przed czworonożnymi członkami rodziny - zwłaszcza psami.
Zakładanie wyższych grządek
Do konstrukcji podwyższonych rabat oraz grządek wykorzystuje się przede wszystkim stare drewniane skrzynie. Przyjęło się, że powinny mieć ok. 1,5 m szerokości, a także 3 m długości. Nie zaleca się, by ich wysokość przekraczała 0,5 m. Dzięki temu wzrośnie komfort pracy przy pieleniu, które będzie można wykonywać także na siedząco. Jeśli planujemy założenie w ogrodzie kilku odrębnych rabat w tym stylu, wyznaczmy między nimi szerokie ścieżki, które umożliwią swobodne poruszanie się oraz przejazd taczką.
Brak drewnianych skrzynek nie jest przeszkodą w założeniu podwyższonych rabat. Z powodzeniem przygotujemy potrzebne elementy samodzielnie. Zaczynamy od skręcenia drewnianej skrzyni bez dna z kilku desek. Im materiał grubszy, tym solidniejszy i stabilniejszy efekt. Rogi usztywniamy za pomocą kantówek i specjalnych wkrętów. W celu wzmocnienia sięgnijmy po twarde deski z dębu. Po skończeniu pracy impregnujemy przedmiot specjalnym nietoksycznym preparatem. Co ważne, podwyższone grządki przygotujemy także z kamieni, cegieł oraz betonowych bloczków.
Wypełnianie przygotowanych skrzynek
Zanim przejdziemy do wysiewu oraz sadzenia warzyw w podwyższonych grządkach, zaczynamy od odizolowania dna skrzynek od gruntu. W tym celu możemy sięgnąć po podziurkowaną folię lub geowłókninę. Ogrodnicy doradzają dołożenie jeszcze jednej warstwy, na którą składa się siatka z drobnymi oczkami, która utrzyma krety z daleka.
Kolejny krok obejmuje warstwę drenażową, do której wykorzystujemy keramzyt, drobne kamyki lub żwirek. Następnie umieszczamy w środku ziemię dedykowaną roślinom, jakie chcemy uprawiać. Powierzchnię między podwyższonymi grządkami dobrze jest wyrównać, a następnie wysypać korą ogrodową. Takie rozwiązanie nie tylko wpływa na estetykę ogrodu, ale także zapobiega nadmiernemu wyrastaniu chwastów.
Podwyższone grządki - początek warzywniaka
Prawidłowo przygotowane i odpowiednio zabezpieczone podwyższone grządki posłużą przez ok. 2-3 sezony, zapewniając roślinom niezbędne składniki pokarmowe. Taka uprawa sprzyja dłuższym zbiorom zdrowszych i bardziej dorodnych warzyw. Bardzo często tego typu rozwiązanie wybiera się dla:
- buraka liściowego,
- buraka ćwikłowego,
- sałaty,
- pomidora,
- rzodkiewki,
- marchwi,
- ogórka.
Pamiętajmy jednak, by na ograniczonej przestrzeni podwyższonej grządki nie uprawiać roślin wieloletnich. Taka forma narazi je na przemarznięcie w trakcie zimy. Zaletą pomysłu jest możliwość całkowitej wymiany ziemi, co pozwoli uniknąć rozprzestrzeniania się chorób oraz szybciej wyeliminuje szkodniki glebowe.
Sprawdź również: