Ustalono, kto nie powinien jeść arbuzów. Sprawdź, czy należysz do tej grupy

Arbuzy są zdrowe i świetnie nawadniają organizm. Nie każdy jednak może po nie sięgać
Arbuzy są zdrowe i świetnie nawadniają organizm. Nie każdy jednak może po nie sięgać123RF/PICSEL

Arbuz - właściwości

  • witaminy (A, E, B)
  • minerały (wapń, potas, miedź, żelazo, cynk)
  • białko
  • błonnik
  • larotenoidy
  • likopen
  • luteina
  • zeaksantyny
  • kryptoksantyny
  • działają przeciwzapalnie
  • neutralizują wolne rodniki
  • pozytywnie oddziałują na serce, zmniejszając ryzyko rozwoju miażdżycy
  • chronią komórki przed uszkodzeniami i przeciwdziałają nowotworom
  • wspierają prawidłowe nawodnienie organizmu

Arbuz - przeciwwskazania

  • mają problemy z nerkami 
  • ze względów zdrowotnych, muszą ograniczać potas w diecie
  • pijące regularnie alkohol
Po arbuzy nie powinny sięgać osoby mające niewydolność nerek, a także ci którzy powinni przestrzegać diety ubogopotasowej
Po arbuzy nie powinny sięgać osoby mające niewydolność nerek, a także ci którzy powinni przestrzegać diety ubogopotasowej123RF/PICSEL

Uczulenie na arbuza - objawy

Ile można zjeść arbuza w ciągu dnia?

Zdecydowanie lepiej zjeść arbuza w ciągu dnia, aniżeli wieczorem
Zdecydowanie lepiej zjeść arbuza w ciągu dnia, aniżeli wieczorem 123RF/PICSEL

Do której godziny można jeść arbuza?

Arbuz to źródło antyoksydantów, które opóźniają starzenie
Arbuz to źródło antyoksydantów, które opóźniają starzenie123RF/PICSEL
zdjęcie
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?