Te osoby nie powinny jeść czereśni. Może skończyć się fatalnie
Czereśnie to jedne z najchętniej zjadanych letnich owoców. Mimo że są bardzo smaczne i mają wiele cennych dla zdrowia właściwości, nie każdy może po nie sięgać. Dlaczego nie powinno się ich jeść w dużych ilościach? Dla kogo są zupełnie przeciwskazane? Wyjaśniamy co się stanie, gdy zjesz za dużo czereśni.
Spis treści:
Czereśnie - jakie mają właściwości?
Czereśnie to nie tylko smaczne ale i zdrowe osoce. Ich spożywanie dostarcza organizmowi:
- witamin C, A, E, K, B6
- kwasu foliowego
- minerałów: wapnia, magnezu, żelaza, potasu, fosforu, jodu, cynku
- tiaminy
- ryboflawiny
- niacyny
Ponadto czereśnie są źródłem przeciwutleniaczy mających właściwości przeciwzapalne, redukują także stres oksydacyjnych i wpływają korzystnie na kondycję skóry oraz włosów.
Kto nie powinien jeść czereśni?
Przeciwwskazania dotyczące jedzenia czereśni mają głównie związek z wysoką zawartości cukrów fermentujących w tych owocach - w ich miąższy znajduje się fruktoza oraz sorbitol. Te małe, czerwone owoce są tak smaczne, że zjada się je niekiedy bez ograniczeń, a potem u wielu osób pojawia się szereg dolegliwości - m.in. dyskomfort trawienny i biegunki. Kto nie powinien sięgać po czereśnie, a dla kogo dozwolone są jedynie w małych ilościach?
Po czereśnie nie powinny sięgać:
- Osoby z nietolerancją fruktozy - czereśnie mają ponad 5 g tego cukru w 100 g owoców. Dla wielu osób z nietolerancją to zbyt duża dawka, co będzie objawiało się przykrymi dolegliwościami.
- Osoby mające alergie na czereśnie - co prawda uczulonych na te owoce jest stosunkowo mało, jednak zjedzenie nawet niewielkiej ilości objawiać się będzie wysypką, zaczerwienieniem i swędzeniem wokół ust oraz podrażnieniem przełyku.
- Osoby uczulone na salicylany, które znajdują się w czereśniach. Mogą one wywołać bóle brzucha, nudności, biegunki, zaparcia, wzdęcia, gazy. Dolegliwości te pojawiają się zwykle po jednorazowych zjedzeniu dużej ilości tych owoców.
- Osoby będące na diecie ubogopotasowej - 100 g czereśni to aż 220 mg potasu. Dla większości jest to zaleta tych owoców, jednak niektóre osoby, którym zaleca się ograniczenie ilości tego pierwiastka w diecie, powinni sięgać po nie bardzo ostrożnie.
Kto może jeść czereśnie bez obaw?
Z dobroczynność właściwości czereśni powinny korzystać przede wszystkim:
- nadciśnieniowcy - zaleca się im dietę bogatą w potas
- osoby chore na cukrzycę i insulinooporność - z uwagi na to, że czereśnie to owoce o niskim indeksie glikemicznym (22) mogą sięgać po nie w rozsądnych ilościach
- osoby borykające się z zaparciami - czereśnie są źródłem błonnika, który usprawnia pracę jelit
- kobiety w ciąży i karmiące piersią - z uwagi na obecność jodu oraz potasu będą dla nich doskonałym urozmaiceniem diety
- osoby będące na diecie odchudzającej - w 100 g mają zaledwie 63 kcal
- wszyscy ci, u których nie występują żadne dolegliwości po zjedzeniu czereśni