Te osoby nie powinny jeść czereśni. Może skończyć się fatalnie

Czereśnie to jedne z najchętniej zjadanych letnich owoców. Mimo że są bardzo smaczne i mają wiele cennych dla zdrowia właściwości, nie każdy może po nie sięgać. Dlaczego nie powinno się ich jeść w dużych ilościach? Dla kogo są zupełnie przeciwskazane? Wyjaśniamy co się stanie, gdy zjesz za dużo czereśni.

Czereśnie są źródłem wielu cennych witamin i minerałów. Niestety nie wszyscy mogą się nimi objadać
Czereśnie są źródłem wielu cennych witamin i minerałów. Niestety nie wszyscy mogą się nimi objadać123RF/PICSEL

Czereśnie - jakie mają właściwości?

Czereśnie to nie tylko smaczne ale i zdrowe osoce. Ich spożywanie dostarcza organizmowi:

  • witamin C, A, E, K, B6
  • kwasu foliowego
  • minerałów: wapnia, magnezu, żelaza, potasu, fosforu, jodu, cynku
  • tiaminy
  • ryboflawiny
  • niacyny

Ponadto czereśnie są źródłem przeciwutleniaczy mających właściwości przeciwzapalne, redukują także stres oksydacyjnych i wpływają korzystnie na kondycję skóry oraz włosów.

Kto nie powinien jeść czereśni?

Po czereśnie nie powinny sięgać osoby uczulone na salicylany i nie tolerujące fruktozy
Po czereśnie nie powinny sięgać osoby uczulone na salicylany i nie tolerujące fruktozy 123RF/PICSEL

Przeciwwskazania dotyczące jedzenia czereśni mają głównie związek z wysoką zawartości cukrów fermentujących w tych owocach - w ich miąższy znajduje się fruktoza oraz sorbitol. Te małe, czerwone owoce są tak smaczne, że zjada się je niekiedy bez ograniczeń, a potem u wielu osób pojawia się szereg dolegliwości - m.in. dyskomfort trawienny i biegunki. Kto nie powinien sięgać po czereśnie, a dla kogo dozwolone są jedynie w małych ilościach?

Po czereśnie nie powinny sięgać:

  • Osoby z nietolerancją fruktozy - czereśnie mają ponad 5 g tego cukru w 100 g owoców. Dla wielu osób z nietolerancją to zbyt duża dawka, co będzie objawiało się przykrymi dolegliwościami.
  • Osoby mające alergie na czereśnie - co prawda uczulonych na te owoce jest stosunkowo mało, jednak zjedzenie nawet niewielkiej ilości objawiać się będzie wysypką, zaczerwienieniem i swędzeniem wokół ust oraz podrażnieniem przełyku.
  • Osoby uczulone na salicylany, które znajdują się w czereśniach. Mogą one wywołać bóle brzucha, nudności, biegunki, zaparcia, wzdęcia, gazy. Dolegliwości te pojawiają się zwykle po jednorazowych zjedzeniu dużej ilości tych owoców.
  • Osoby będące na diecie ubogopotasowej - 100 g czereśni to aż 220 mg potasu. Dla większości jest to zaleta tych owoców, jednak niektóre osoby, którym zaleca się ograniczenie ilości tego pierwiastka w diecie, powinni sięgać po nie bardzo ostrożnie.

Kto może jeść czereśnie bez obaw?

Z dobroczynność właściwości czereśni powinny korzystać przede wszystkim:

  • nadciśnieniowcy - zaleca się im dietę bogatą w potas
  • osoby chore na cukrzycę i insulinooporność - z uwagi na to, że czereśnie to owoce o niskim indeksie glikemicznym (22) mogą sięgać po nie w rozsądnych ilościach
  • osoby borykające się z zaparciami - czereśnie są źródłem błonnika, który usprawnia pracę jelit
  • kobiety w ciąży i karmiące piersią - z uwagi na obecność jodu oraz potasu będą dla nich doskonałym urozmaiceniem diety
  • osoby będące na diecie odchudzającej - w 100 g mają zaledwie 63 kcal
  • wszyscy ci, u których nie występują żadne dolegliwości po zjedzeniu czereśni 
"Zbliżenia": Ewa Woydyłło o źródłach szczęścia, poczuciu wartości i neuroróżnorodnościINTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas