Używasz takiej łyżeczki do jedzenia jajka? "Absolutnie nie wypada"
Wydawałoby się, że jedzenie ugotowanego jajka nie wymaga nadzwyczajnej wiedzy i cały proces sprowadza się do obrania go ze skorupki i użycia łyżeczki. Specjaliści od dobrych manier i odpowiedniego zachowania przy stole zwracają jednak uwagę na pewne szczegóły, które ich zdaniem są niezwykle ważne podczas spożywania jajek.
Jak odpowiednio jeść jajko? Specjalistka wyjaśnia
Podstawowe zasady savoir-vivre'u, powinny być nam znane, ponieważ dzięki nim unikniemy wielu krepujących i niezręcznych sytuacji, chociażby w momencie wspólnego zasiadania do uroczystej kolacji.
Jednak informacji zawartych w podręcznikach na temat dobrych manier jest tak dużo, że nie sposób wszystkich zapamiętać. Ponadto duża część z nich prawdopodobnie nigdy nam się nie przyda, co rzecz jasna, nie oznacza, że nie warto się z nimi zapoznać.
Jedna z bardziej zaskakujących porad na temat odpowiedniego zachowania przy stole i podczas spożywania posiłków, dotyczy jedzenia ugotowanego jajka. Mówi o tym m.in. Irena Kamińska-Radomska, znana szerszej widowni z programu telewizyjnego "Projekt Lady", gdzie uczy dobrych manier.
Pani Irena podzieliła się z internautami cennymi wskazówkami przed zbliżającą się Wielkanocą, a więc świętem, podczas którego zajadamy się jajkami. Kobieta podpowiada, która łyżeczka do jedzenia jajka jest odpowiednia, a z której należy absolutnie zrezygnować.
Otóż okazuje się, że jajko powinniśmy jeść zwykłą, metalową łyżeczką lub użyć łyżeczki perłowej.
"Absolutnie nie wypada jeść jajka łyżeczką srebrną, bo nie będzie smakowało. W żadnym wypadku srebrną, ponieważ po pierwsze - łyżeczka się robi czarna, a po drugie - mamy metaliczny smak, zamiast tego pysznego żółteczka" - wyjaśnia w swoim filmie na Instagramie Irena Kamińska-Radomska.
Jak obrać jajko ze skorupki? Tej metody się wystrzegaj
Pani Irena podpowiedziała także, z jakich czynności powinniśmy zrezygnować, chcąc obrać jajko ze skorupki. Niedopuszczalne jest, zwłaszcza, gdy mamy do czynienia z jajkiem ugotowanym na miękko, by uderzyć jajkiem o powierzchnię stołu. Wówczas z pękniętej skorupki jajko może się wylać.
Zdecydowanie rozsądniejszą i bardziej elegancką metodą, jest zbicie skorupki poprzez uderzenie łyżeczką w czubek jajka. Z kolei skorupki odkładamy na talerzyk.