Na twardo, na miękko czy jajecznica? Jak jeść jajka, by były najzdrowsze?

Jajka to jeden z najdoskonalszych produktów naturalnych pod względem wartości odżywczych, które możemy dostarczyć organizmowi dzięki ich jedzeniu. I choć jajka to prawdziwa bomba witaminowa, to jednak czas ich gotowania wpływa na przyswajalność cennych składników. Zatem w jakiej formie spożywać jajka, by były najzdrowsze?

Które jajko jest najzdrowsze? Ugotowane na twardo, na miękko, a może surowe?
Które jajko jest najzdrowsze? Ugotowane na twardo, na miękko, a może surowe?123RF/PICSEL

O tym, ile jajek dziennie powinniśmy spożywać, by dostarczać organizmowi cennych witamin i minerałów, pisaliśmy niedawno, przytaczając wypowiedzi naukowców. Z obszernym artykułem pt. "Czy można jeść codziennie jajka? Oto jak wpływają na nasz organizm" 

Odpowiedzieliśmy również na pytanie, czy jajka pochodzące od kur z wolnego wybiegu są zdrowsze od jaj z chowu klatkowego. Wyniki różnych badań na temat tego zagadnienia przedstawiamy poniżej.

Jajka gotowane na miękko, na twardo, czy w formie jajecznicy? Które są najzdrowsze?

Zatem czas poruszyć kwestię, jak gotowanie jajek wpływa na przyswajalność zawartych w nich witamin i minerałów. Jajka najczęściej spożywamy ugotowane na twardo, na miękko lub w postaci jajecznicy. Które z nich są najzdrowsze?

Popularny dietetyk dr Bartek Kulczyński, który prowadzi na platformie YouTube swój kanał uważa, że pod względem zawartości poszczególnych składników, w tym witamin, związków mineralnych czy choliny, różnice są niewielkie i nieznaczące.

Jajko ugotowane na miękko jest lekkostrawne
Jajko ugotowane na miękko jest lekkostrawne123RF/PICSEL

Jednak, jak zaznacza dietetyk, spożywanie jajek ugotowanych na miękko wpływa na ich łatwiejsze trawienie. Lekkostrawna będzie również jajecznica przygotowana na parze lub na odrobinie masła i w postaci lekko ściętej. "Zbyt długie smażenie jajecznicy sprawi, że cholesterol obecny w jajkach, zostanie utleniony do szkodliwej, miażdżycorodnej formy" - mówi Kulczyński.

Z kolei jedzenie jaj ugotowanych na twardo może przyczyniać się do bólu brzucha, zaparć i wzdęć.

Czy można spożywać jajka na surowo?

Czy obróbka termiczna jajek znacząco wpływa na utratę wartości odżywczych i w związku z tym lepiej spożywać jajka na surowo? Dr Bartek Kulczyński w swoim materiale wideo na YouTube pt. "Jak jeść jajka, by dały najwięcej zdrowia" twierdzi, że jajka surowe nie zawierają znacząco wyższych pro-zdrowotnych składników.

"Pod kątem zawartości związków odżywczych jajka na surowo nie mają przewagi nad jajkami gotowanymi, w tym szczególnie w porównaniu do jajek gotowanych na miękko" - mówi Kulczyński. Co ciekawe, białko jajka jest bogatsze odżywczo w jajkach gotowanych niż w surowych.

Białko jajek poddanych gotowaniu - na miękko lub w formie lekko ściętej jajecznicy - wykazuje bardzo wysoką strawność na poziomie 91 proc., a strawność białka w jajkach surowych wynosi zaledwie 51 proc. - informuje dietetyk, powołując się na badania naukowe.

Jak ugotować jajka na miękko?Interia.tv
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas