W sklepie takiego nie kupisz! Jak sadzić imbir w ogrodzie?

Kiedy imbir trafił do Europy, był używany jako środek płatniczy. Może nam to wiele powiedzieć na temat wartości przyprawy, którą chętnie dodajemy do potraw i napojów także dziś. Doceniana jest zarówno ze względu na smak, jak i właściwości lecznicze. Dowiedz się, jak sadzić imbir w ogrodzie. W ten sposób uzyskasz niezbity dowód na to, że walory rośliny z domowej uprawy są bezkonkurencyjne dla sproszkowanego produktu dostępnego w większości sklepów spożywczych.

Uprawa imbiru - wszystko, co powinieneś wiedzieć
Uprawa imbiru - wszystko, co powinieneś wiedzieć123RF/PICSEL

Czego potrzebuje imbir?

Przyjmuje się, że imbir pochodzi z Melanezji. Jego uprawy szybko rozpowszechniły się w krajach azjatyckich. Współcześnie nie występuje w naturze, ale nie jesteśmy skazani wyłącznie na kupowanie przyprawy w sklepach. Choć zdecydowanie zalicza się do roślin ciepłolubnych, samodzielna uprawa imbiru w Polsce jest jak najbardziej możliwa i nie wymaga specjalistycznych akcesoriów. Dużo ważniejsze jest zrozumienie wymagań rośliny i zadbanie o to, by nie brakowało jej przede wszystkim ciepła, słońca oraz wody.

Imbir z powodzeniem możesz uprawiać w domu
Imbir z powodzeniem możesz uprawiać w domu123RF/PICSEL

Jak zapoczątkować własną uprawę imbiru?

Mimo że najcenniejszą częścią rośliny wydaje się kłącze, należy wspomnieć też o naziemnej, dekoracyjnej części. Imbir charakteryzuje się dużymi, lancetowatymi liśćmi w kolorze ciemnej zieleni. Może osiągać nawet półtora metra wysokości. Czy imbir kwitnie? Cierpliwi ogrodnicy mogą doczekać się widoku kłosowatych kwiatów w kolorach żółci i fioletu.

Czas jednak skupić się na przygotowaniu imbiru do sadzenia. W kłącze zaopatrz się w sklepie z ekologiczną żywnością, aby mieć pewność, że nie był uprawiany z użyciem chemicznych środków ochrony roślin. Dokładnie mu się przyjrzyj. Kłącze do imbiru nie może nosić śladów uszkodzeń, psucia i pleśni. Odrzuć egzemplarze zmarszczone i zbutwiałe.

Jak sadzić imbir w doniczce?

Bezpośredni sadzenie rośliny w gruncie nie jest polecane. Imbir nie ma szans przetrwać zimowych warunków. Umieszczenie imbiru w doniczce umożliwi nam łatwiejsze manewrowanie. Na zewnątrz wyniesiemy ją dopiero w momencie, gdy temperatura będzie odpowiednia. Zanim to nastąpi, przedstawiamy zasady uprawy imbiru krok po kroku.

Poznaj prostą instrukcję obsługi imbiru
Poznaj prostą instrukcję obsługi imbiru123RF/PICSEL
  • Małe kłącze można posadzić w całości. Większe egzemplarze lepiej jest podzielić na kawałki o długości trzech centymetrów. Ważne, by na każdym z nich znalazło się co najmniej jedno zielone oczko.
  • Po podzieleniu odstaw na jeden lub dwa dni, by kłącze przeschło. Włożenie do ziemi wilgotnego imbiru znacząco zwiększa ryzyko zgnicia.
  • Doniczka na imbir nie musi być głęboka - ważne, aby była szeroka. Upewnij się, że jest wyposażona w otwory w dnie, przez które wypływać będzie nadmiar wody.
  • Podczas sadzenia zachowaj odstęp co najmniej 20 centymetrów między jednym kawałkiem kłącza a kolejnym.
  • Imbir sadź płytko w żyznym i przepuszczalnym podłożu.
  • Przysyp cienką warstwą ziemi i obficie podlej. Ważne jest, by w pojemniku utrzymywać przez cały czas lekko wilgotną glebę. Doniczkę ustaw w ciepłym i słonecznym miejscu.

Wszystko już gotowe! Dodatkowo możesz skorzystać w prostego triku, który przyspiesza kiełkowanie. Pojemnik z imbirem przykryj folią aluminiową. Co jakiś czas sprawdzaj stan swoich sadzonek. Folię zdejmij, gdy na powierzchni pojawią się pierwsze kiełki.

Kiedy sadzić imbir w doniczce?

Pracę rozpocznij na przedwiośniu. Odpowiednim terminem jest przełom lutego i marca. Staraj się zapewnić świeżo posadzonemu imbirowi temperaturę mieszczącą się w przedziale od 22 do 24°C. Doniczkę możesz bez obaw wynieść na balkon lub do ogrodu, ale dopiero w warunkach wiosenno-letnich. Temperatura w dzień powinna wynosić co najmniej 20°C, a nocą nie spadać poniżej 15°C. Pod żadnym pozorem nie spiesz się z przeprowadzką imbiru na zewnątrz - niskich temperatur na pewno nie zniesie.

Na co pomaga imbir?

Imbir to roślina znana od tysięcy lat
Imbir to roślina znana od tysięcy lat123RF/PICSEL

Jako przyprawa nadaje potrawom ostrości. Smak imbiru z własnej uprawy jest dużo bardziej wyrazisty niż w przypadku produktów dostępnych w sklepach. Kiedy szczególnie zaleca się jego spożywanie? Chętnie jest włączany także do napojów, którymi raczymy się w celu zwalczania przeziębienia, wzmocnienia odporności i pobudzenia przemiany materii. Właściwości imbiru doceniają osoby, którym zależy na pozbyciu się nadprogramowych kilogramów i pożegnaniu z oponką na brzuchu.

Oprócz tego imbir pomaga uporać się z chorobą lokomocyjną i mdłościami. Okazuje się pomocny przy bolesnej zgadze. Zaleca się włączać go do menu dla stabilizowania poziomu cukru we krwi. Wskazuje się go również jako naturalne wsparcie w profilaktyce chorób nowotworowych.

Polecamy:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas