Warzywa będziesz liczyć w kilogramach. Zbierz w lesie, zalej wodą i podlewaj
Oprac.: Aleksandra Tokarz
Własnoręcznie wyhodowane, zachwycające wyglądem oraz smakiem warzywa są marzeniem niejednego działkowca. Niekiedy lubią jednak płatać figle, pokazując swoje kapryśne oblicze. Wówczas gorzej rosną, wydając znacznie mniejsze plony. Wtedy wystarczy sięgnąć po domowy nawóz. Czym podlewać warzywa żeby lepiej rosły? Naturalną odżywkę znajdziesz w lesie.
Spis treści:
Z czego zrobić naturalny nawóz do warzyw? Wybierz się na spacer w lesie
Przydomowy warzywnik często bywa prawdziwą dumą działkowców. Zanim jednak własnoręcznie wyhodowane smakołyki trafią na talerz, ogrodnik musi się niemało natrudzić. Warzywa lubią bowiem się buntować, łapiąc choroby, a w efekcie nie rodząc tak obfitych plonów. Do pracy warto więc zabrać się jeszcze przed szkodą.
Doświadczeni ogrodnicy mają szereg patentów, które pomagają im w skuteczny sposób zadbać o rośliny na działce. Jednym z nich jest nadanie drugiego życia ogrodowym lub leśnym odpadom. Wielu upodobało sobie szczególnie sosnowe szyszki. Te bowiem są nie tylko jednym z lepszych składników ściółki, ale dodatkowo mogą stać się baczną ochroną przed mrozami czy utratą wilgoci. To jednak dopiero początek.
Zobacz również: Zetrzyj na tarce, wysusz i zalej wodą. Mszyce będą omijać twój ogród szerokim łukiem
Jaki nawóz na rosnące warzywa? Zdziwisz się co potrafi
Szyszki sosny, będąc jednym z lepszych materiałów na kompost dla roślin kwasolubnych, bywają niezwykle pomocne w uprawie warzyw. W kilka chwil stają się bowiem bazą odżywczego, płynnego nawozu, który przyspieszy wzrost roślin, chroniąc je przed chorobami. Dodatkowo skutecznie zwiększy również ich odporność na warunki atmosferyczne, sprawiając, że staną się niemal "nie do zdarcia". Sama odżywka pozwoli zaś w przyszłości zbierać pełne naręcza smacznych, dorodnych warzyw, sprawiając, że będziesz wręcz liczyć je w kilogramach. Jak to możliwe?
Sosnowe szyszki w swoim składzie zawierają bowiem szereg cennych dla wzrostu roślin składników odżywczych - żywice, alkaloidy oraz minerały: potas, cynk czy wapń. Te mocno wspierają zdrowie warzyw, zachęcając ich do dorodnego i szybkiego wzrostu. Wystarczy, że na ich bazie przygotujesz odżywczy, płynny nawóz, a kolejno w odpowiednich dawka i odstępach czasowych dostarczysz roślinom.
Jak zrobić nawóz z szyszek? Kilka minut pracy, a efekty cię zaskoczą
Odżywczy nawóz z szyszek przygotujesz w zaledwie kilka chwil. Zanim jednak zabierzesz się do pracy, w poszukiwaniu szyszek wybierz się na krótki spacer do lasu. Zbierz wiele, później sobie za to podziękujesz.
- Zebrane szyszki wrzuć do litrowego słoika, a kolejno zalej je wodą.
- Całość przelej do garnka i gotuj przez około 20 minut.
- Gdy mikstura przestygnie, przelej z powrotem do słoika.
Bazę nawozu trzymaj w ciemnym i chłodnym miejscu. Kiedy zdecydujesz się zaaplikować go warzywom, pamiętaj, by 50 ml wywaru z szyszek rozcieńczyć litrem wody. Stosuj raz na dwa tygodnie i obserwuj, jak twój warzywnik momentalnie wypełnia się dorodnymi warzywami.