Wężowe ziele – niekwestionowany król przypraw i sekret młodego wyglądu

Estragon to intensywna przyprawa, którą chętnie doprawia się kiszonki
Estragon to intensywna przyprawa, którą chętnie doprawia się kiszonki123RF/PICSEL
  • Dodatek wężowego ziela do posiłku pomaga obniżyć zbyt wysoki poziom złego cholesterolu we krwi. Z uwagi na powszechną uprawę, nie jest drogim surowcem - w formie suszonej kupimy go już za dwa złote.
  • Spożywanie estragonu jest niewskazane w okresie ciąży, gdyż może zaburzyć proces krzepnięcia krwi. Nie zaleca się także stosowanie go w trakcie aktywnego karmienia.
  • Swoją popularność w Europie roślina zyskała za sprawą Katarzyny Wielkiej. Dotąd chętnie używa się go nie tylko w kuchni, ale także do produkcji perfum, mydeł oraz kosmetyków.

Co charakteryzuje estragon?

Zobacz również:

    Właściwości zdrowotne przyprawy

    Wężowe ziele przeciwdziała chorobom reumatycznym
    Wężowe ziele przeciwdziała chorobom reumatycznym123RF/PICSEL

    Liczne zastosowania

    Estragon w przepisach

    Dodatek estragonu do domowych ogórków podbije ich smak
    Dodatek estragonu do domowych ogórków podbije ich smak123RF/PICSEL

    Przepis na ocet estragonowy

    • 8-10 gałązek świeżego estragonu
    • 500 ml octu spirytusowego 10%
    1. Gałązki świeżego estragonu dokładnie myjemy, osuszamy, a następnie oddzielamy liście od łodyg. Napełniamy nimi słoik i zalewamy czystym octem spirytusowym. Dokładnie zakręcamy i odstawiamy do macerowania w ciemne i chłodne miejsce na 3-4 tygodnie.
    2. Po tym czasie zauważymy, że zarówno estragon, jak i ocet zmieniły swój kolor. Gotową miksturę odcedzamy i przelewamy do czystych butelek. Używamy do przygotowywania przetworów warzywnych, zakwaszania barszczu oraz marynowania mięs.

    Jak przechowywać wężowe ziele?

    Ta popularna przyprawa to cichy zabójca!Newseria LifestyleNewseria Lifestyle/informacja prasowa
    Oceń artykuł
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?