Źródło błonnika i pogromca zbędnych kilogramów. Kup nasiona tej rośliny w sklepie zielarskim
Już w starożytności używano nasion babki płesznik jako skutecznego środka leczniczego. Dobra sława rośliny nie przeminęła aż do czasów współczesnych. Obecnie stawia się ją na równi z siemieniem lnianym oraz nasionami chia. Jaka moc kryje się w tych niepozornych ziarenkach i dlaczego warto mieć w domu opakowanie nasion babki płesznik? Dowiedz się już teraz.
Spis treści:
To warto wiedzieć o nasionach babki płesznik
Babka afrykańska, zwana także babką płesznik, to gatunek rocznej rośliny wywodzącej się naturalnie z terenów leżących nad Morzem Śródziemnym, w północnej Afryce oraz zachodniej Azji. Jej drobne ziarenka do złudzenia przypominają siemię lniane i podobnie jak ono w połączeniu z wodą tworzą kleik o konsystencji żelu.
Stosuje się je do regeneracji podrażnionej błony śluzowej, przy leczeniu bolesnych hemoroidów oraz choroby wrzodowej i zespołu jelita drażliwego. Znajdujące się w nich zdrowe bakterie Bacteroides ovatus odpowiadają za produkcję enzymów odpowiedzialnych za utrzymanie właściwego stężenia cholesterolu, a tym samym obniżają ryzyko wystąpienia chorób krążenia.
Popularne jest także stosowanie okładów na podrażnioną oraz poparzoną skórę. Ukojenie odnajdą w niej także osoby zmagające się z atopowym zapaleniem skóry, łuszczycą oraz trądzikiem różowatym. Co ważne, nasiona babki płesznik są bezpieczne dla kobiet w ciąży.
Wspomaganie trawienia
Spożywając nasiona babki płesznik, zauważymy poprawę kondycji układu trawiennego. Błonnik zawarty w roślinie usprawnia proces wypróżniania, dzięki wchłanianiu nadmiaru wody w jelitach. Specjalny napar może być stosowany doraźnie, podczas zmagania się z zaparciami, lub długofalowo - dla utrzymania zdrowia jelit.
Babka płesznik to naturalny prebiotyk, odpowiadający za prawidłową liczbę zdrowych kolonii bakterii w jelitach. Jest ratunkiem podczas osłabiających biegunek. Nasiona w kontakcie z wodą tworzą śluz, który zwiększa lepkość treści jelitowej i reguluje częstotliwość wypróżnień.
Zdrowy sposób na odchudzanie
Dążenie do uzyskania wymarzonej sylwetki wiąże się przede wszystkim z cierpliwością, wieloma wyrzeczeniami oraz sporą dozą samozaparcia. A gdyby istniał sposób, który przyspieszyłby dojście do celu? W tym celu warto sięgnąć po napar z nasion babki płesznik, który zapewnia uczucie sytości na dłużej, ogranicza wchłanianie tłuszczu oraz węglowodanów, a także reguluję proces przemiany materii.
Jeśli dopiero rozpoczynamy przygodę z babką płesznik, najlepiej wprowadzać ją do diety stopniowo. Zalecana dawka to 2-3 łyżeczki nasion na 300 ml ciepłej wody. Gotowy napar pijemy dwa razy dziennie - na czczo przed śniadaniem, a także wieczorem w porze kolacji.
Babka płesznik ochroni serce
Badania przeprowadzone nad skutecznością spożywania nasion babki płesznik dowiodły, że zawarty w nich rozpuszczalny błonnik pomaga lepiej kontrolować poziom cholesterolu we krwi. Okazało się również, że spożywanie nasion babki płesznik codziennie przez dwa miesiące obniżyło zbyt wysoki wskaźnik cholesterolu u osób zmagających się z nadwagą oraz otyłością. Ich pozytywne działanie zaobserwowano także w spadku ryzyka zachorowania na choroby serca. Ma to związek z obniżeniem ciśnienia krwi i poprawieniu poziomu lipidów, co w efekcie wzmacnia mięsień sercowy.
Jak przygotować nasiona do spożycia?
Zalecana dzienna dawka spożywania nasion babki płesznik różni się w zależności od wieku. Dorośli mogą przyjmować do ośmiu łyżeczek dwa razy dziennie, a dzieci maksymalnie dwie łyżeczki. Przygotowanie nasion babki płesznik nie jest trudne. Wystarczy zalać je ciepłą wodą, przykryć i pozostawić na kilka minut. W tym czasie zdążą napęcznieć i pokryją się charakterystycznym żelem. Podczas picia tak przygotowanego kleiku warto również pamiętać o odpowiednim nawadnianiu - minimum 2 l wody dziennie.
W pierwszych dniach po włączeniu babki płesznik do diety może pojawić się uczucie sytości, a nawet niechciane wzdęcia. Picie odpowiedniej ilości wody spowoduje, że nasiona spęcznieją i zaczną produkować śluz roślinny, który szybciej przesunie treści do tej pory zalegające w jelitach.
Nasiona babki płesznik nie mają określonego smaku, przez co z powodzeniem dodamy je do owsianek, koktajli, płatków oraz sałatek. Popularną metodą wykorzystania rośliny jest przygotowania chleba polecanego osobom z nietolerancją glutenu. Wypieka się go bez dodatku mąki i drożdży, które zastępuje się m.in. nasionami lnu, słonecznika oraz babki płesznik.
Stosowanie babki płesznik - przeciwwskazania
Choć wiele osób uważa nasiona babki płesznik za remedium na liczne dolegliwości, warto pamiętać, że jak każdy produkt ma pewne ograniczenia w stosowaniu. Specjaliści odradzają przyjmowanie jej podczas zmagania się z niedrożnością jelit oraz bólach brzucha i skurczach niewiadomego pochodzenia. W takiej sytuacji roślina może nasilić nieprzyjemne objawy, a nawet wywołać nudności i wymioty.
Lekarze ostrzegają, by nie przyjmować jej równocześnie ze stałymi lekami. Nasiona babki płesznik opóźnią ich wchłanianie oraz osłabią działanie. Najbezpieczniej będzie spożywać je na godzinę lub dwie przed porą zażywania preparatów farmakologicznych. Ważne, by całkowicie wyeliminować nasiona babki płesznik z diety przed planowanym zabiegiem kolonoskopii.
Sprawdź również: