Włóż do chleba gałązkę tego warzywa. Pozostanie świeży przez trzy tygodnie

Często zdarza ci się, że chleb pleśnieje lub przeciwnie — staje się suchy jak wiór, tak że trudno go ugryźć? Okazuje się, że istnieje sprytny trik, który sprawia, że chleb może zachować świeżość nawet przez trzy tygodnie — wystarczy do opakowania włożyć gałązkę zielonego warzywa.

Jak zachować świeżość chleba?
Jak zachować świeżość chleba? 123RF/PICSEL

Jak zachować świeżość chleba?

Katya Meckle tiktokera, która stara się edukować internautów w zakresie zdrowego żywienia i prawidłowego przechowywania produktów spożywczych podzieliła się ze swoimi obserwatorami sprytnym trikiem. Jak zachować świeżość chleba? Wystarczy do torebki z pieczywem włożyć gałązkę selera naciowego. Dzięki niemu chleb może zachować świeżość nawet przez trzy tygodnie!

Czy ten domowy sposób na czerstwy chleb działa? Najlepiej sprawdzić to osobiście, ale z komentarzy pod filmem tiktokerki można wnioskować, że jej obserwatorzy już to sprawdzili, a seler naciowy pomógł zachować świeżość chleba. Internauci podziękowali Meckle za to, że podzieliła się tym sposobem.

Czerstwy chleb: Tak unikniesz tego problemu

Innym sposobem na to, aby nie jeść czerstwego chleba, jest rozważne planowanie. Jeśli zjedzenie całego bochenka nim stanie się suchy i twardy jak kamień, jest dla ciebie niemożliwe, możesz kupować w piekarniach połówkę chleba. Możesz też zamrozić jego część. Dzięki temu, gdy zajdzie potrzeba wystarczy go odmrozić i możesz się cieszyć świeżym chlebem. Mrożenie chleba pozwala też na oszczędności i jest zgodne z duchem zero waste — nie wyrzucasz pieczywa, którego nie udało Ci się zjeść, a przez to nie marnujesz też pieniędzy, kupując chleb, który ostatecznie ląduje w śmietniku. Zamrożony chleb możesz przechowywać w zamrażarce do trzech miesięcy.

„Zdrowie na widelcu”: Spleśniałe produkty mogą być rakotwórczePolsat Cafe
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas