Włóż do chleba gałązkę tego warzywa. Pozostanie świeży przez trzy tygodnie
Często zdarza ci się, że chleb pleśnieje lub przeciwnie — staje się suchy jak wiór, tak że trudno go ugryźć? Okazuje się, że istnieje sprytny trik, który sprawia, że chleb może zachować świeżość nawet przez trzy tygodnie — wystarczy do opakowania włożyć gałązkę zielonego warzywa.
Katya Meckle tiktokera, która stara się edukować internautów w zakresie zdrowego żywienia i prawidłowego przechowywania produktów spożywczych podzieliła się ze swoimi obserwatorami sprytnym trikiem. Jak zachować świeżość chleba? Wystarczy do torebki z pieczywem włożyć gałązkę selera naciowego. Dzięki niemu chleb może zachować świeżość nawet przez trzy tygodnie!
Czy ten domowy sposób na czerstwy chleb działa? Najlepiej sprawdzić to osobiście, ale z komentarzy pod filmem tiktokerki można wnioskować, że jej obserwatorzy już to sprawdzili, a seler naciowy pomógł zachować świeżość chleba. Internauci podziękowali Meckle za to, że podzieliła się tym sposobem.
Jak wykorzystać czerstwe pieczywo?
Innym sposobem na to, aby nie jeść czerstwego chleba, jest rozważne planowanie. Jeśli zjedzenie całego bochenka nim stanie się suchy i twardy jak kamień, jest dla ciebie niemożliwe, możesz kupować w piekarniach połówkę chleba. Możesz też zamrozić jego część. Dzięki temu, gdy zajdzie potrzeba wystarczy go odmrozić i możesz się cieszyć świeżym chlebem. Mrożenie chleba pozwala też na oszczędności i jest zgodne z duchem zero waste — nie wyrzucasz pieczywa, którego nie udało Ci się zjeść, a przez to nie marnujesz też pieniędzy, kupując chleb, który ostatecznie ląduje w śmietniku. Zamrożony chleb możesz przechowywać w zamrażarce do trzech miesięcy.