Włóż do chlebaka nieoczywisty produkt. Pieczywo dłużej zachowa świeżość

Mimo że chętnie eksperymentujemy w kuchni z nowymi przepisami i produktami, pieczywo nadal dla wielu osób jest nieodzowną częścią codziennego jadłospisu. Do kanapek pasują najróżniejsze dodatki, zarówno słodkie, jak i wytrawne. Są sposobem na szybki posiłek. Nie wyobrażasz sobie bez nich dnia? Musisz pamiętać, że przechowywanie pieczywa rządzi się swoimi zasadami. Bez ich przestrzegania chleb szybko wyschnie lub spleśnieje.

Gdzie trzymać chleb, żeby zachował świeżość?
Gdzie trzymać chleb, żeby zachował świeżość?123RF/PICSEL

Robimy to nagminnie. Chleb ląduje w koszu

Najchętniej zajadalibyśmy codzienne świeży, pachnący chleb z chrupiącą skórką. Niestety, nie każdy jest w stanie pozwolić sobie na poranne wizyty w piekarni każdego dnia, więc podczas zakupów zaopatrujemy się w chleb czy bułki na co najmniej kilka dni. Tu zaczynają się schody, ponieważ błędy w przechowywaniu pieczywa skutkują błyskawicznym wysychaniem lub pojawieniem się pleśni.

Przede wszystkim unikaj trzymania chleba w foliowych torebkach. Nie zapewniają odpowiedniej wentylacji i kumulują wilgoć. W takich warunkach na produktach spożywczych szybko pojawia się nieestetyczny nalot. Nie ma żadnych wątpliwości — to pleśń, która sprawia, że żywność nie nadaje się do jedzenia.

Zwróć uwagę na warunki panujące w kuchni. Nie przechowuj pieczywa blisko źródeł ciepła (np. piekarnika lub kuchenki) ani w mocno nasłonecznionym miejscu. Kromki ekspresowo zamienią się w czerstwe suchary.

Czy pieczywo można trzymać w lodówce?

Chociaż urządzenie sprawdza się celująco w przechowywaniu wielu produktów spożywczych, pieczywo w lodówce szybko traci smak i teksturę. Niska temperatura sprawia, że chleb szybciej twardnieje. Optymalna temperatura do przechowywania pieczywa mieści się w przedziale 18-22°C.

Jak przechowywać pieczywo? Dwa sposoby na zachowanie świeżości

Temperatura pokojowa najbardziej służy pachnącym bochenkom i bułkom. Nie zostawiaj ich jednak na kuchennym blacie bez żadnej osłony. Proste rozwiązania pozwalają na prawidłowe przechowywanie chleba — dobierz je na podstawie własnej wygody i metrażu kuchni.

  • Jeśli doskwiera ci brak przestrzeni, pieczywo trzymaj w lnianych lub bawełnianych woreczkach. Nie zajmują dużo miejsca i łatwo jest dbać o ich higienę — wystarczy wrzucić do pralki.
  • Praktyczną opcją jest zaopatrzenie się w chlebak. Wiele takich gadżetów spełnia nie tylko funkcje użytkowe, ale estetyka ich wykonania sprawia też, że stają się przyjemnym dla oka wypełnieniem kuchennej przestrzeni. Najlepiej sprawdzają się chlebaki wykonane z naturalnego tworzywa — drewniane i bambusowe.

Włóż do chlebaka dwie sztuki. Pieczywo będzie chrupiące i świeże

Codzienne wizyty w sklepie nie będą konieczne. Poznaj patent na przedłużenie świeżości pieczywa
Codzienne wizyty w sklepie nie będą konieczne. Poznaj patent na przedłużenie świeżości pieczywa123RF/PICSEL

Kuchenne triki zaskakują prostotą i skutecznością. Jeden z nich wykorzystasz podczas przechowywania pieczywa. W pojemniku, w którym trzymasz chleb, umieść dwie kostki cukru. Choć początkowo może wydać się to zaskakujące, czyni cuda. Cukier wchłania nadmiar wilgoci z otoczenia, chroniąc żywność przed powstawaniem pleśni. Pieczywo dłużej będzie smakować jak prosto z piekarni.

Szybki przepis na zupę z soczewicyInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas