Włóż drewnianą deskę do lodówki. Efekt cię zaskoczy!

Drewniana deska w kuchni jest ważnym elementem jej wyposażenia. Służy do krojenia mięsa czy warzyw lub jako podkładka pod gorące naczynie. Drewno wymaga specjalnego traktowania, dlatego trzeba robić to w umiejętny sposób. Po co wkładać drewnianą deskę do lodówki? Czy tam jest jej miejsce? Wyjaśniamy.

Drewniana deska do krojenia wymaga odpowiedniego mycia i dbałości o nią
Drewniana deska do krojenia wymaga odpowiedniego mycia i dbałości o nią123RF/PICSEL

Jaka deska do krojenia jest najlepsza?

W sklepach można spotkać szeroki asortyment desek do krojenia, między innymi plastikowe czy szklane. Na ich tle wyróżniają się jednak te wykonane z drewna, dlaczego? To za sprawą naturalnego tworzywa, ale też niebanalnego wyglądu. Drewniana deska do krojenia stanowi element dekoracyjny każdej kuchni i komponuje się z jej wnętrzem. Oprócz tego drewno jest wytrzymałe, ale pamiętaj o tym, że wymaga odpowiedniego traktowania.

Jak dbać o drewnianą deskę?

By zapobiec namnażaniu się szkodliwych patogenów, przechowuj drewnianą deskę w lodówce
By zapobiec namnażaniu się szkodliwych patogenów, przechowuj drewnianą deskę w lodówce123RF/PICSEL

Przed pierwszym użyciem drewnianą deskę do krojenia trzeba dobrze zaimpregnować. Jej porowata struktura przyczynia się do namnażania bakterii, a także wnikania ich wewnątrz. W tym celu warto wykorzystać specjalny olej, który można kupić w sklepie z artykułami gospodarstwa domowego. Deskę myj miękką gąbką do naczyń i czasami nacieraj sokiem z cytryny. Kiedy kroisz na niej chleb lub inne suche produkty, przetrzyj ją tylko kuchennym ręcznikiem. Dzięki temu będzie lepiej wyglądać i posłuży ci przed wiele lat. Pamiętaj również o tym, że drewnianej deski nie wolno myć w zmywarce.

Czy warto trzymać drewnianą deskę w lodówce?

Drewnianą deskę do krojenia warto trzymać w lodówce, ponieważ dzięki temu niska temperatura hamuje rozwój bakterii. Drewno jest materiałem, które tworzy środowisko idealne dla różnego rodzaju patogenów. Dzieje się tak dlatego, że podczas mycia materiał ten zatrzymuje w sobie wodę, która tworzy wilgoć. Niepoprawne wysuszenie drewnianej deski do krojenia powoduje powstawanie na niej pleśni i różnego rodzaju grzybów. Dodatkowym plusem przechowywania jej w lodówce jest to, że może posłużyć jako podkładka pod jedzenie. Często po śniadaniu zostają pokrojone kawałki pomidora czy papryki. Możesz je śmiało umieścić na drewnianej desce i zyskać dodatkową półkę w lodówce.

Zobacz też:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas