Wybierz dobrą deskę do krojenia
Drewniana, szklana czy plastikowa? Każda ma wady i zalety. Sprawdź, czym się kierować przy zakupie.
Kupując deskę, weź pod uwagę nie tylko to, czy jest estetyczna, ale i praktyczna!
Zalety: Zanim ją kupisz, sprawdź, z jakiego drewna jest zrobiona. Im twardsze, tym lepsza deska. Najlepsze są te z dębu, jesionu, buku lub drewna egzotycznego. Deski drewniane są estetyczne i praktyczne – nie tępią noży!
Wady: Niehigieniczna, wchłania zapachy, kolory i wilgoć. Trzeba często przecierać ją do sucha, nie wolno myć jej w zmywarce. By pozbyć się niechcianych zapachów (np. mięsa), posyp ją grubą warstwą soli i zostaw na noc.
Plastikowa
Zalety: Deski plastikowe robione są najczęściej z polietylenu. Mają przewagę nad drewnianymi: można je myć w zmywarce, są odporne na wysokie temperatury, nie wchłaniają zapachów ani wilgoci. Są tańsze niż deski drewniane. Mogą mieć rozmaite, bardzo fantazyjne wzory i kolory.
Wady: W wytworzonych rowkach (po nacięciach nożem) gromadzą się bakterie. Trzeba je dokładnie czyścić. Ponacinane, nie wyglądają już tak ładnie, bo rowki ciemnieją.
Szklana
Zalety: Łatwo się je myje. Mają atrakcyjne kolory i wzory. W sklepach jest ich coraz większy wybór. Są bardziej higieniczne niż drewno i plastik. Można je myć w zmywarce.
Często posiadają także specjalne antypoślizgowe gumki pod spodem, dzięki czemu nie przesuwają się. Wady: Tępią noże, bo są twarde. Nie są również polecane do np. tłuczenia mięsa. Łatwo je uszkodzić.