Wyciągnij ze słoja i usmaż w tłuszczu. Takich frytek jeszcze nie jadłeś
Wszyscy w Polsce doskonale znają kiszonki i chętnie je zjadają. Ale chyba rzadziej znaleźć kogoś, kto nie tylko kisi ziemniaki, ale także przygotowuje z nich frytki. Warto się skusić i zrobić je samodzielnie, a taka propozycja na dłużej zagości w naszych domach. Jak zrobić kiszone frytki? Sprawdźmy, jakie to łatwe.

Spis treści:
- Kiszone ziemniaki: zrobisz je w łatwy sposób
- Jak zrobić frytki z ziemniaków kiszonych?
- Kiszone ziemniaki: dlaczego warto je jeść?
Kiszone ziemniaki: zrobisz je w łatwy sposób
Kiszone ziemniaki to nie lada gratka dla wszystkich tych, którzy cenią sobie nieszablonowe przekąski. Można użyć do tego całych bulw, ale jeśli chcemy przygotować z nich frytki, lepiej od razu pokroić je w słupki. Zanim jednak zabierzemy się do pracy, wybierzmy odpowiednią odmianę ziemniaków. Co prawda, każde z nich są dobre, ale jeśli mamy możliwość, to warto sięgnąć po mączyste (typ C), ponieważ zawierają najwięcej skrobi ze wszystkich.
Ważna informacja: kiszonych ziemniaków nie można zjadać na surowo, ponieważ zawierają solaninę, która powoduje m.in. silne zatrucia pokarmowe. Jeśli nie zamierzamy kiszonych ziemniaków wykorzystywać do przygotowania frytek, to musimy je wcześniej obgotować.
Jak zrobić kiszone ziemniaki? Bulw nie musimy obierać, ale jeśli mają skazy, trzeba tę czynność wykonać oraz pozbywamy się ewentualnych niedoskonałości. Ziemniaki kroimy w słupki, umieszczamy w słoikach albo w kamionce i zalewamy solanką (na litr przegotowanej i ostudzonej wody dodajemy 20 gramów soli). Po sześciu dniach od ukiszenia ziemniaki są gotowe do przygotowywania frytek.
Jak zrobić frytki z ziemniaków kiszonych?

Przygotowanie frytek kiszonych nie jest trudne i można zrobić to na wiele sposobów. Jeśli chcemy smażyć je w głębokim tłuszczu, wystarczy rozgrzać olej do 180 stopni i smażyć kiszone ziemniaki porcjami przez ok. pięć minut do zarumienienia.
W piekarniku przygotowanie kiszonych frytek również jest możliwe: wystarczy porcję ziemniaków rozsypać równomiernie na blasze i zapiec przez ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza.
Z czym jeść kiszone frytki ziemniaczane? Czasami wystarczy zimny sos (keczup, majonez) albo solidna porcja przypraw: czosnek, rozmaryn, sól i pieprz.
Kiszone ziemniaki: dlaczego warto je jeść?

Jeśli mamy już pod ręką kiszone ziemniaki (oczywiście wcześniej obgotowane) i ich nieco ciekawy smak nam odpowiada, to warto je włączyć - nawet okazjonalnie - do diety. Dlaczego? Przede wszystkim ze względu na fakt, że są bardzo uniwersalne: można je zapiekać, ale także smażyć, czy przygotowywać z nich sałatki.
A dlaczego jeszcze warto jeść kiszone ziemniaki? Ze względu na fakt, że mają zarówno witaminę C, jak i bakterie kwasu mlekowego, a w takiej formie są najlepsze dla naszego zdrowia. Pierwsza substancja znana jest w kontekście odporności, ale ma o wiele więcej zasług: uelastycznia naczynia krwionośne, co normalizuje ciśnienie tętnicze, ale także dba o kondycję skóry, ponieważ syntetyzuje kolagen. Z kolei kwas mlekowy doskonale wpływa na kondycję naszych jelit: wspiera ich naturalną mikroflorę i poprawia odporność.
Szukasz sprawdzonych sposobów na łatwiejsze i przyjemniejsze życie? Sprawdź nasze praktyczne porady, które pomogą ci zaoszczędzić czas, uniknąć błędów i czerpać radość z codziennych obowiązków. Więcej w sekcji PORADY na kobieta.interia.pl













