Niebanalny kolor, wyrazisty smak i działanie zdrowotne. Kiszone rzodkiewki przysmakiem sezonu

Kiszone rzodkiewki są gotowe do zjedzenia po ok. 7 dniach
Kiszone rzodkiewki są gotowe do zjedzenia po ok. 7 dniach123RF/PICSEL

Co można zrobić z dużą ilością rzodkiewki?

  • 2-3 pęczki świeżej rzodkiewki
  • 4-5 gałązek kopru
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry
  • 3-4 liście laurowe
  • ½ łyżeczki ziaren jałowca
  • 1 łyżka stołowa niejodowanej soli kuchennej
  • 1 łyżeczki ziaren pieprzu kolorowego
  • 1 l przefiltrowanej wody

Jak zrobić kiszone rzodkiewki?

Marynowane rzodkiewki należy spożyć w ciągu miesiąca od daty ich zamarynowania
Marynowane rzodkiewki należy spożyć w ciągu miesiąca od daty ich zamarynowania123RF/PICSEL
  1. Zaczynamy od przygotowania zalewy do kiszonych rzodkiewek. Garnek napełniamy wodą, dosypujemy sól i podgrzewamy na średniej mocy palnika.
  2. Zawartość garnka dokładnie mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się soli. Kiedy tak się stanie, ściągamy naczynie z kuchenki i odstawiamy do wystudzenia.
  3. Umyte, oczyszczone i osuszone rzodkiewki możemy włożyć w całości do czystego i wyparzonego słoja, a także pokroić je na ćwiartki lub plasterki.
  4. Każdą warstwę warzyw zasypujemy przyprawami, a na samą górę układamy liście laurowe. Tak przygotowane rzodkiewki zalewamy ostudzonym płynem.
  5. Wlewając zalewę, pamiętajmy o tym, by całkowicie zakrywała warzywa, a od góry został jeszcze 1 cm wolnej przestrzeni.
  6. Rzodkiewki dokładnie dociskamy w słoiku, a górę zakrywamy talerzykiem z obciążeniem. Warzywa odstawiamy w ciemne i ciepłe miejsce na ok. 4-7 dni.
  7. Im dłużej rzodkiewki będą stały w zalewie, tym staną się kwaśniejsze. Po upływie wyznaczonego czasu dokręcamy słoik i wstawiamy go do lodówki.
  8. Optymalna temperatura do przechowywania gotowego przetworu to ok. 5-6 st. C. Kiszone rzodkiewki doskonale smakują samodzielnie, ale sprawdzą się także do kanapek, wrapów, sałatek i dań mięsnych. Smacznego!

Na co jest dobra kiszona rzodkiewka?

  • witaminę B,
  • witaminę C,
  • witaminę K,
  • żelazo,
  • cynk,
  • miedź,
  • mangan,
  • kwas foliowy,
  • błonnik.
„Ewa gotuje”: Pikle z rzodkiewekPolsatPolsat