Niebanalny kolor, wyrazisty smak i działanie zdrowotne. Kiszone rzodkiewki przysmakiem sezonu

Z kilku składników stworzymy prostą zalewę, w której ukryją się świeże rzodkiewki. Już po kilku dniach zamienią się w jedne z pyszniejszych i bardziej wyrazistych przetworów. Kiszone rzodkiewki to zarówno zdrowa przekąska, jak i uzupełnienie dań mięsnych i warzywnych. To świetny sposób na wykorzystanie obfitych plonów z ogródka. Jak przygotować i dlaczego warto zajadać się kiszonymi rzodkiewkami? Sprawdź teraz.

Kiszone rzodkiewki są gotowe do zjedzenia po ok. 7 dniach
Kiszone rzodkiewki są gotowe do zjedzenia po ok. 7 dniach123RF/PICSEL

Co można zrobić z dużą ilością rzodkiewki?

Sałatki czy letnie kanapki możemy po brzegi wypełnić sezonowymi warzywami. Jednym z nich jest rzodkiewka, której lekko ostry posmak przebija wśród innych składników. Świetnie smakuje pokrojona w plasterki, dodana do dań w ćwiartkach lub starta do kremowego twarożku. Posiekana w drobną kostkę wzbogaci kremową pastę jajeczną. Spory zapas świeżych rzodkiewek możemy także wykorzystać do przygotowania smakowitych kiszonek. Schowane w spiżarni staną się prawdziwym rarytasem pełnią mroźnej zimy.

Składniki na kiszone rzodkiewki

  • 2-3 pęczki świeżej rzodkiewki
  • 4-5 gałązek kopru
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry
  • 3-4 liście laurowe
  • ½ łyżeczki ziaren jałowca
  • 1 łyżka stołowa niejodowanej soli kuchennej
  • 1 łyżeczki ziaren pieprzu kolorowego
  • 1 l przefiltrowanej wody

Jak zrobić kiszone rzodkiewki?

Marynowane rzodkiewki należy spożyć w ciągu miesiąca od daty ich zamarynowania
Marynowane rzodkiewki należy spożyć w ciągu miesiąca od daty ich zamarynowania123RF/PICSEL
  1. Zaczynamy od przygotowania zalewy do kiszonych rzodkiewek. Garnek napełniamy wodą, dosypujemy sól i podgrzewamy na średniej mocy palnika.
  2. Zawartość garnka dokładnie mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się soli. Kiedy tak się stanie, ściągamy naczynie z kuchenki i odstawiamy do wystudzenia.
  3. Umyte, oczyszczone i osuszone rzodkiewki możemy włożyć w całości do czystego i wyparzonego słoja, a także pokroić je na ćwiartki lub plasterki.
  4. Każdą warstwę warzyw zasypujemy przyprawami, a na samą górę układamy liście laurowe. Tak przygotowane rzodkiewki zalewamy ostudzonym płynem.
  5. Wlewając zalewę, pamiętajmy o tym, by całkowicie zakrywała warzywa, a od góry został jeszcze 1 cm wolnej przestrzeni.
  6. Rzodkiewki dokładnie dociskamy w słoiku, a górę zakrywamy talerzykiem z obciążeniem. Warzywa odstawiamy w ciemne i ciepłe miejsce na ok. 4-7 dni.
  7. Im dłużej rzodkiewki będą stały w zalewie, tym staną się kwaśniejsze. Po upływie wyznaczonego czasu dokręcamy słoik i wstawiamy go do lodówki.
  8. Optymalna temperatura do przechowywania gotowego przetworu to ok. 5-6 st. C. Kiszone rzodkiewki doskonale smakują samodzielnie, ale sprawdzą się także do kanapek, wrapów, sałatek i dań mięsnych. Smacznego!

Na co jest dobra kiszona rzodkiewka?

Kiszone warzywa to doskonałe źródło naturalnej mikroflory probiotycznej. Jej spożywanie dostarcza organizmowi składników wzmacniających naturalny układ odpornościowy, pokarmowy czy nerwowy. Ukiszone domowym sposobem rzodkiewki wyróżniają się sporą zawartością licznych witamin i minerałów. Dietetycy zwracają uwagę przede wszystkim na:

  • witaminę B,
  • witaminę C,
  • witaminę K,
  • żelazo,
  • cynk,
  • miedź,
  • mangan,
  • kwas foliowy,
  • błonnik.

Co ciekawe, w 100 g kiszonych rzodkiewek znajdziemy jedynie 16 kcal, dzięki czemu stają się niskokaloryczną przekąską. Z powodzeniem mogą się nią zajadać osoby dbające o linię lub przebywające na specjalnych dietach. Kiszone rzodkiewki pomagają rozprawić się z nadciśnieniem, anemią, reumatyzmem, artretyzmem czy krzywicą. Regularne spożywanie przysmaku zwalcza nawracającą niestrawność.

„Ewa gotuje”: Pikle z rzodkiewekPolsat

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas