Niebanalny kolor, wyrazisty smak i działanie zdrowotne. Kiszone rzodkiewki przysmakiem sezonu

Kiszone rzodkiewki są gotowe do zjedzenia po ok. 7 dniach
Kiszone rzodkiewki są gotowe do zjedzenia po ok. 7 dniach123RF/PICSEL

Co można zrobić z dużą ilością rzodkiewki?

Zobacz również:

    • 2-3 pęczki świeżej rzodkiewki
    • 4-5 gałązek kopru
    • 5 ząbków czosnku
    • 1 łyżeczka suszonej kolendry
    • 3-4 liście laurowe
    • ½ łyżeczki ziaren jałowca
    • 1 łyżka stołowa niejodowanej soli kuchennej
    • 1 łyżeczki ziaren pieprzu kolorowego
    • 1 l przefiltrowanej wody

    Jak zrobić kiszone rzodkiewki?

    Marynowane rzodkiewki należy spożyć w ciągu miesiąca od daty ich zamarynowania
    Marynowane rzodkiewki należy spożyć w ciągu miesiąca od daty ich zamarynowania123RF/PICSEL
    1. Zaczynamy od przygotowania zalewy do kiszonych rzodkiewek. Garnek napełniamy wodą, dosypujemy sól i podgrzewamy na średniej mocy palnika.
    2. Zawartość garnka dokładnie mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się soli. Kiedy tak się stanie, ściągamy naczynie z kuchenki i odstawiamy do wystudzenia.
    3. Umyte, oczyszczone i osuszone rzodkiewki możemy włożyć w całości do czystego i wyparzonego słoja, a także pokroić je na ćwiartki lub plasterki.
    4. Każdą warstwę warzyw zasypujemy przyprawami, a na samą górę układamy liście laurowe. Tak przygotowane rzodkiewki zalewamy ostudzonym płynem.
    5. Wlewając zalewę, pamiętajmy o tym, by całkowicie zakrywała warzywa, a od góry został jeszcze 1 cm wolnej przestrzeni.
    6. Rzodkiewki dokładnie dociskamy w słoiku, a górę zakrywamy talerzykiem z obciążeniem. Warzywa odstawiamy w ciemne i ciepłe miejsce na ok. 4-7 dni.
    7. Im dłużej rzodkiewki będą stały w zalewie, tym staną się kwaśniejsze. Po upływie wyznaczonego czasu dokręcamy słoik i wstawiamy go do lodówki.
    8. Optymalna temperatura do przechowywania gotowego przetworu to ok. 5-6 st. C. Kiszone rzodkiewki doskonale smakują samodzielnie, ale sprawdzą się także do kanapek, wrapów, sałatek i dań mięsnych. Smacznego!

    Na co jest dobra kiszona rzodkiewka?

    • witaminę B,
    • witaminę C,
    • witaminę K,
    • żelazo,
    • cynk,
    • miedź,
    • mangan,
    • kwas foliowy,
    • błonnik.
    „Ewa gotuje”: Pikle z rzodkiewekPolsatPolsat