Zaczyna się sezon na ten owoc. Jest skarbnicą wyjątkowej witaminy

Czerwona porzeczka, bo o niej mowa, to owoc niedoceniany przez wiele osób. Lekko kwaśna, nie zawsze pasuje do naszych kulinarnych gustów, ale jednak warto ją jeść, zwłaszcza że sezon na ten owoc trwa dość krótko. Dlaczego wskazane jest włączenie czerwonej porzeczki do codziennego menu w okresie letnim?

Czerwona porzeczka pobudzi jelita do działania
Czerwona porzeczka pobudzi jelita do działania123RF/PICSEL

Kiedy trwa sezon na czerwoną porzeczkę? Warto ją jeść z wielu powodów

Lato to czas, w którym możemy wzbogacać swoją dietę o sezonowe, świeże warzywa i owoce. Na wiele z nich sezon trwa krótko, więc należy się spieszyć, by dostarczyć naszemu organizmowi witamin i minerałów.

Okazuje się, że czerwona porzeczka zawiera spore pokłady witaminy PP, czyli inaczej mówiąc - niacyny. Pomaga ona regulować poziom cholesterolu we krwi. Owoc ten poleca się także przy dolegliwościach żołądkowych, oraz przy chorobach układu krążenia i przy zmaganiach z reumatyzmem.

Dodatkowo, prócz witaminy PP czerwona porzeczka zawiera witamy z grupy P, wapń i żelazo.

Czerwona porzeczka zawiera też pektyny, które kontrolują poziom cukru i cholesterolu we krwi. Polifenole z kolei łagodzą bóle menstruacyjne. Jak widać owoc ten ma szerokie spektrum działania.

Co zrobić z czerwonej porzeczki? Możliwości jest wiele

Czerwoną porzeczkę można jeść na różne sposoby
Czerwoną porzeczkę można jeść na różne sposoby 123RF/PICSEL

Jeżeli smak czerwonej porzeczki nie do końca nam odpowiada, to wcale nie musimy z niej rezygnować. Istnieje wiele możliwości, które pomogą nam "przemycić" ten drogocenny owoc do naszej diety.

Pierwszym pomysłem jest zrobienie soku lub kompotu z czerwonej porzeczki, a jeśli on sam nam nie smakuje, możemy dodać do niego inne owoce, które zrównoważą ten smak.

Czerwona porzeczka nada się także doskonale do zrobienia dżemu, konfitury, czy frużeliny do ciast. Te przetwory posłużą nam przez długie miesiące, jeszcze po zakończeniu sezonu na czerwoną porzeczkę.

Owoc ten możemy także śmiało dodawać do owsianek lub smoothie.

"Ewa gotuje": Owoce z lasu pod kruszonkąPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas