Zamiast pysznego dania wychodzi breja? Oto złota zasada mrożenia mięsa
Co zrobić z nadprogramową porcją mięsa, którą kupiliśmy, ale jednak nie wykorzystaliśmy w całości? Aby nic się nie marnowało, mrożenie wydaje się pomysłem idealnym. Okazuje się, żeby produkt zachował wszystkie swoje walory i był składnikiem przepysznego obiadu, nie może leżeć w zamrażarce w nieskończoność. Sprawdźmy, jaką trwałość ma mrożone mięso.
Zalety mrożenia mięsa? Jest ich bez liku
O tym, że mrożenie mięsa jest dobrym pomysłem na jego przechowywanie, nie trzeba nikogo przekonywać. To idealny sposób na to, aby zagospodarować nadprogramową ilość jedzenia w taki sposób, aby nic się nie zmarnowało. Jeśli będzie przechowywane w odpowiedni sposób, to wtedy możemy mieć pewność, że nie tylko się nie zepsuje, ale na jego powierzchni nie rozwiną się drobnoustroje, które mogą być zagrożeniem dla naszego zdrowia.
Mrożone mięso ma jednak swój termin ważności. Dlatego że z czasem zachodzą zmiany w strukturze produktu. Lód oraz jego mikrokryształki mają wpływ na konsystencję rozmrożonych kawałków mięsa, a także na finalny smak przygotowywanego produktu. Ponadto długotrwałe mrożenie może także sprawić, że jedzenie może stracić swoje wartości odżywcze, które dla naszego zdrowia są bardzo istotne.
Jak długo przechowywać zamrożone mięso?
Długość świeżości mrożonego mięsa uzależniona jest od wielu czynników. Chodzi nie tylko o jego rodzaj i gatunek, ale także formę, w jakiej wkładamy ją do lodówki.
- Wołowina i cielęcina - czerwone mięso jest najtrwalsze, dlatego w zamrażalce może być przechowywane przez osiem miesięcy.
- Wieprzowina - mięso porcjowane w plastrach, kawałkach, a nawet w formie gulaszu może być zamrożone przez sześć miesięcy.
- Drób - zawartość wody oraz wiązań tłuszczowych sprawiają, że mięso może być przechowywane do trzech miesięcy.
- Mięso mielone - struktura sprawia, że ono może być przechowywane wyłącznie przez dwa miesiące.
- Ryby - im delikatniejsze mięso, tym przechowywanie jest krótsze. Ryby mogą być w zamrażarce od dwóch do czterech miesięcy.
Mrożenie mięsa: o tym musisz pamiętać
Mrożenie mięsa warto dobrze zaplanować. Chodzi o kilka praktycznych wskazówek, które ułatwią proces, ale także zapewnią prawidłowe przechowywanie w urządzeniu, zaoszczędzą miejsce, ale także ułatwią rozmrażanie. Co w takim razie trzeba mieć na uwadze w trakcie mrożenia mięsa?
Porcjowanie - zanim umieścimy mięso w zamrażarce, warto podzielić je na porcje, aby ułatwić rozmrażanie.
Pojemniki - szczelne pojemniki zapewnią świeżość produktów. Można skorzystać ze specjalnych woreczków strunowych, które zaoszczędzą miejsca w zamrażarce.
Etykieta - każdy pakunek warto wcześniej podpisać i zaznaczyć datę. To ułatwi identyfikację mięsa.