Reklama

Reklama

Zanim usiądziesz przy stole - aperitif

Choć nazwa "aperitif" sugeruje popularny trunek alkoholowy, to wedle francuskiej sztuki jedzenia i podejmowania gości, kryje się za nią cały rytuał. Na czym on polega?

Aperitif poprzedza proszone obiady, wystawne kolacje czy tez mniej wystawne przyjęcia w większym gronie. Stanowi miły wstęp do głównego wydarzenia wieczoru. Francuzi uważają aperitif za jedną z małych życiowych przyjemności, to dla nich moment wytchnienia i relaksu.

Reklama

Goście w tym czasie spędzają miło czas ze sobą, w mniej formalnej atmosferze. Oczywiście, zadaniem aperitifu jest pobudzenie apetytu gości przed głównym posiłkiem. Osoby przebywające gościnnie we Francji, przekonują się ze zdumieniem, że aperitif potrafi się przeciągnąć w nieskończoność, zanim usłyszy się zawołanie "a table!" (do stołu). Niech nie zdziw nas ten fakt, gdyż wielu Francuzów uważa, że jest to najprzyjemniejsza część uczty.


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje