Zanim usiądziesz przy stole - aperitif

Choć nazwa "aperitif" sugeruje popularny trunek alkoholowy, to wedle francuskiej sztuki jedzenia i podejmowania gości, kryje się za nią cały rytuał. Na czym on polega?

Przekąski podaje się w niewielkich szklaneczkach zwanych verrines
Przekąski podaje się w niewielkich szklaneczkach zwanych verrines123RF/PICSEL

Aperitif poprzedza proszone obiady, wystawne kolacje czy tez mniej wystawne przyjęcia w większym gronie. Stanowi miły wstęp do głównego wydarzenia wieczoru. Francuzi uważają aperitif za jedną z małych życiowych przyjemności, to dla nich moment wytchnienia i relaksu.

Goście w tym czasie spędzają miło czas ze sobą, w mniej formalnej atmosferze. Oczywiście, zadaniem aperitifu jest pobudzenie apetytu gości przed głównym posiłkiem. Osoby przebywające gościnnie we Francji, przekonują się ze zdumieniem, że aperitif potrafi się przeciągnąć w nieskończoność, zanim usłyszy się zawołanie "a table!" (do stołu). Niech nie zdziw nas ten fakt, gdyż wielu Francuzów uważa, że jest to najprzyjemniejsza część uczty.

Rożki francuskie z serem - świetne przekąski!Interia Kulinaria
Podczas aperitifu podaje się małe przekąski
Podczas aperitifu podaje się małe przekąski123RF/PICSEL

Podczas aperitifu podaje się małe przekąski. Obecnie, w dobie popularności zdrowej żywności, słone przekąski typu krakersy czy orzeszki są zastępowane specjalnymi kompozycjami z użyciem warzyw, małych kawałków mięsa czy owoców morza. Ewoluował też sposób serwowania tych przekąsek. Popularne się stało podawanie ich w niewielkich szklaneczkach zwanych verrines lub... na łyżeczkach.

Osobną sprawą są podawane na aperitif trunki. Francuzi częstują swych gości lampką wina, szampana, ale też mocniejszymi alkoholami, np. whisky. Nie zapomnijmy też o jednym z ulubionych aperitifów, jakim jest pastis, czyli anyżówka podawana z odrobiną schłodzonej wody, która nadaje napitkowi charakterystycznej, mlecznobiałej barwy. Panie chętnie wybierają białe wino podane z odrobiną likieru z czarnej porzeczki, to tzw. kir, choć zapytani, czy napijemy się "blanc-cassis" powinniśmy wiedzieć, że to o ten napitek chodzi. Na aperitif podawane są również bezalkoholowe koktajle na bazie soków owocowych. (PAP Life)

PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas