Zbawiennie działa na jelita, wspomaga na diecie. Gotuj 15 minut w bulionie
Oprac.: Tomasz Kromp
Kuskus to jedna z popularniejszych kasz, które są wykorzystywane do wielu rozmaitych przepisów. Ów produkt wywodzi się z Afryki Północnej, a konkretniej z krajów Maghrebu. Jakie właściwości ma kuskus perłowy, czym różni się od klasycznej wersji i do jakiego dania można wykorzystać ów rodzaj kaszy? Odpowiadamy!
Spis treści:
Właściwości kaszy kuskus. Czy jest zdrowa?
Kasza kuskus to doskonałe źródło węglowodanów. Produkt zawiera również wiele cennych związków, takich jak magnez, żelazo, wapń, potas czy witaminy z grupy B. Kuskus dostarcza również cennego błonnika, który pozytywnie wpływa na pracę jelit, zapobiega zaparciom, a także może obniżać poziom cholesterolu.
Kuskus zawiera około 350-360 kcal w 100 g. Według różnych źródeł ów produkt charakteryzuje się indeksem glikemicznym na poziomie 55-65. Wobec tego diabetycy powinni spożywać go z umiarem.
Co ciekawe, spora zawartość błonnika w kaszy kuskus może wspomóc osoby będące na dietach odchudzających. Wynika to z faktu, że spożywanie błonnika przyczynia się do zwiększenia uczucia sytości, co może zapobiegać ewentualnemu podjadaniu pomiędzy posiłkami.
Kuskus a kuskus perłowy. Jakie są różnice?
Czym różni się kuskus od kuskusu perłowego? Okazuje się, że ten pierwszy produkt można przygotować znacznie szybciej – poprzez zalanie go wrzątkiem. Z kolei kuskus perłowy musi być gotowany około 10-15 minut w wodzie lub bulionie. Co więcej, wprawny obserwator może zauważyć, że kuskus perłowy może być nieco większy niż jego tradycyjna wersja.
Poza tym obydwa wyroby są bardzo podobne. Produkuje się je z pszenicy durum, a ponadto mają zbliżone wartości odżywcze.
Przepis na obiad z kaszą kuskus perłową
Kasza kuskus perłowa to doskonały składnik do pełnowartościowego obiadu. Do czego można wykorzystać ten produkt? Sprawdź nasz szybki przepis na kurczaka w sosie pomidorowym z kaszą kuskus perłową.
Składniki:
- 400 g fileta z piersi kurczaka;
- 1 ząbek czosnku;
- 1 mała cebula;
- 3 łyżki oliwy;
- 1 puszka pomidorów krojonych;
- 250 g kaszy kuskus perłowej;
- 120 ml bulionu;
- Suszona bazylia;
- Sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Kurczaka pokrój w paski, dopraw solą i pieprzem, po czym odstaw na razie na bok.
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Na głębokiej patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy. Dorzuć do niej pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażaj, aż do momentu, w którym się zarumieni.
- Wrzuć na patelnię pokrojonego kurczaka i smaż na średnim ogniu przez około 4-5 minut.
- Następnie dodaj pomidory krojone oraz bulion. Wymieszaj całość porządnie, przykryj patelnię pokrywką, zmniejsz ogień do minimum i duś przez około 10 minut.
- W międzyczasie ugotuj kaszę kuskus perłową zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
- Po 10 minutach, dodaj do kurczaka w sosie pomidorowym łyżeczkę bazylii oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Skosztuj sosu i w razie potrzeby dodaj soli lub pieprzu. Następnie duś potrawę przez kolejne 10 minut.
- Po tym czasie danie będzie gotowe. Wyłóż kaszę kuskus na talerz, a na niej umieść kurczaka w sosie pomidorowym. Całość można przyozdobić pietruszką lub kolendrą.
Kaszy kuskus perłowej można również użyć przy okazji przygotowywania dań bliskowschodnich. Jej ciekawy smak świetnie sprawdza się zarówno w daniach mięsnych, jak i wegetariańskich.