Zbawiennie działa na jelita, wspomaga na diecie. Gotuj 15 minut w bulionie

Oprac.: Tomasz Kromp

Kuskus to jedna z popularniejszych kasz, które są wykorzystywane do wielu rozmaitych przepisów. Ów produkt wywodzi się z Afryki Północnej, a konkretniej z krajów Maghrebu. Jakie właściwości ma kuskus perłowy, czym różni się od klasycznej wersji i do jakiego dania można wykorzystać ów rodzaj kaszy? Odpowiadamy!

Jakie właściwości ma kasza kuskus?
Jakie właściwości ma kasza kuskus?123RF/PICSEL

Właściwości kaszy kuskus. Czy jest zdrowa?

Kasza kuskus to doskonałe źródło węglowodanów. Produkt zawiera również wiele cennych związków, takich jak magnez, żelazo, wapń, potas czy witaminy z grupy B. Kuskus dostarcza również cennego błonnika, który pozytywnie wpływa na pracę jelit, zapobiega zaparciom, a także może obniżać poziom cholesterolu.

Kuskus zawiera około 350-360 kcal w 100 g. Według różnych źródeł ów produkt charakteryzuje się indeksem glikemicznym na poziomie 55-65. Wobec tego diabetycy powinni spożywać go z umiarem.

Co ciekawe, spora zawartość błonnika w kaszy kuskus może wspomóc osoby będące na dietach odchudzających. Wynika to z faktu, że spożywanie błonnika przyczynia się do zwiększenia uczucia sytości, co może zapobiegać ewentualnemu podjadaniu pomiędzy posiłkami.

Kuskus a kuskus perłowy. Jakie są różnice?

Czym różni się kuskus od kuskusu perłowego? Okazuje się, że ten pierwszy produkt można przygotować znacznie szybciej – poprzez zalanie go wrzątkiem. Z kolei kuskus perłowy musi być gotowany około 10-15 minut w wodzie lub bulionie. Co więcej, wprawny obserwator może zauważyć, że kuskus perłowy może być nieco większy niż jego tradycyjna wersja.

Poza tym  obydwa wyroby są bardzo podobne. Produkuje się je z pszenicy durum, a ponadto mają zbliżone wartości odżywcze.

Przepis na obiad z kaszą kuskus perłową

Kasza kuskus perłowa to doskonały składnik do pełnowartościowego obiadu. Do czego można wykorzystać ten produkt? Sprawdź nasz szybki przepis na kurczaka w sosie pomidorowym z kaszą kuskus perłową.

Kurczaka w sosie pomidorowym z kaszą kuskus można przyozdobić pietruszką lub kolendrą.
Kurczaka w sosie pomidorowym z kaszą kuskus można przyozdobić pietruszką lub kolendrą.123RF/PICSEL

Składniki:

  • 400 g fileta z piersi kurczaka; 
  • 1 ząbek czosnku; 
  • 1 mała cebula; 
  • 3 łyżki oliwy; 
  • 1 puszka pomidorów krojonych; 
  • 250 g kaszy kuskus perłowej; 
  • 120 ml bulionu; 
  • Suszona bazylia; 
  • Sól, pieprz. 

Sposób przygotowania: 

  1. Kurczaka pokrój w paski, dopraw solą i pieprzem, po czym odstaw na razie na bok. 
  2. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. 
  3. Na głębokiej patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy. Dorzuć do niej pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażaj, aż do momentu, w którym się zarumieni. 
  4. Wrzuć na patelnię pokrojonego kurczaka i smaż na średnim ogniu przez około 4-5 minut. 
  5. Następnie dodaj pomidory krojone oraz bulion. Wymieszaj całość porządnie, przykryj patelnię pokrywką, zmniejsz ogień do minimum i duś przez około 10 minut. 
  6. W międzyczasie ugotuj kaszę kuskus perłową zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. 
  7. Po 10 minutach, dodaj do kurczaka w sosie pomidorowym łyżeczkę bazylii oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Skosztuj sosu i w razie potrzeby dodaj soli lub pieprzu. Następnie duś potrawę przez kolejne 10 minut. 
  8. Po tym czasie danie będzie gotowe. Wyłóż kaszę kuskus na talerz, a na niej umieść kurczaka w sosie pomidorowym. Całość można przyozdobić pietruszką lub kolendrą.

Kaszy kuskus perłowej można również użyć przy okazji przygotowywania dań bliskowschodnich. Jej ciekawy smak świetnie sprawdza się zarówno w daniach mięsnych, jak i wegetariańskich.

Met Gala 2024: Kwiaty i dekadencjaAFP
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas