Pasta harissa: Kultowy przysmak krajów arabskich w walce z otyłością i komórkami rakowymi

Jak przygotować pastę harissa w domu?
Jak przygotować pastę harissa w domu?123RF/PICSEL
  • Przygotowanie harissy z suszonych papryczek chilli sprawi, że będzie miała bardziej żywy kolor oraz wyrazistszy smak od tej ze świeżego chilli.
  • Łagodniejszą wersję pasty uzyskamy wybierając w sklepie mniej ostre papryczki chilli, a następnie dokładnie usuwając z nich wszystkie pestki. Słodyczy dodadzą jej słodkie czerwone papryki.
  • Harissa bogata jest w błonnik, witaminy B, prowitaminę A, cynk, magnez, potas oraz żelazo. Znajdziemy w niej także kapsaicynę, która wykazuje silne właściwości przeciwnowotworowe.

Właściwości prozdrowotne harissy

Zobacz również:

    Do czego używać harissy?

    Harissa sprawdzi się jako dodatek do mięs, grillowanych warzyw, past kanapkowych oraz sosów
    Harissa sprawdzi się jako dodatek do mięs, grillowanych warzyw, past kanapkowych oraz sosów123RF/PICSEL

    Domowa pasta harissa - przepis krok po kroku

    • 25 świeżych lub suszonych papryczek chilli
    • 1 średnia słodka czerwona papryka
    • 6 ząbków czosnku
    • 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
    • 2 łyżeczki mielonej kolendry
    • 1 łyżeczka soli
    • 4 łyżki oliwy z oliwek
    1. Zacznij od umieszczenia papryczek chilli w misce, zalej je gorącą wodą, a następnie pozostaw do namoczenia na ok. 30-35 minut.
    2. Słodką paprykę umyj pod bieżącą wodą i osusz. Przekrojoną na pół umieść w naczyniu żaroodpornym skórą do góry.
    3. Wstaw warzywo do piekarnika nagrzanego do 200 st. C (górna grzałka - grill) na 20-25 minut. Papryka będzie gotowa, gdy jej skórka stanie się czarna.
    4. Po upływie wyznaczonego czasu wyjmij paprykę z piekarnika, szczelnie przykryj folią spożywczą i odczekaj 10 minut.
    5. W kolejnym kroku zdejmij folię z naczynia, a z ostudzonej papryki ściągnij skórę, odetnij ogonek i wyciągnij nasiona.
    6. Odlej wodę z papryczek chilli, przekrój na pół i usuń szypułki oraz nasiona. Czosnek obierz z łupinek i wrzuć do misy blendera.
    7. Do obranego czosnku dodaj upieczoną słodką paprykę, papryczki chilli, przyprawy oraz oliwę.
    8. Zmiksuj wszystkie składniki na gładką pastę. Gotową przełóż do wyparzonego i osuszonego słoiczka, a na wierzch wylej odrobinę oliwy. Dzięki temu uchronisz ją przed zbyt szybkim zepsuciem.
    9. Harissę przechowuj w lodówce w szczelnie zamkniętym naczyniu. Jeśli przygotowujesz pastę z suszonych papryczek chilli, zachowa świeżość nawet przez 3 miesiące. Smacznego!

    Jak szybko zmienić pastę w sos?

    Dodatek oleju rozrzedzi harissę i zmieni ją w sos
    Dodatek oleju rozrzedzi harissę i zmieni ją w sos123RF/PICSEL
    • SPOSÓB I
    • SPOSÓB II
    • SPOSÓB III
    Olejek z chili na bolące stawy - jak go zrobić?Interia DIY