Pasta harissa: Kultowy przysmak krajów arabskich w walce z otyłością i komórkami rakowymi

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
Super
relevant
54
Udostępnij
Jak przygotować pastę harissa w domu?
Jak przygotować pastę harissa w domu?123RF/PICSEL
  • Przygotowanie harissy z suszonych papryczek chilli sprawi, że będzie miała bardziej żywy kolor oraz wyrazistszy smak od tej ze świeżego chilli.
  • Łagodniejszą wersję pasty uzyskamy wybierając w sklepie mniej ostre papryczki chilli, a następnie dokładnie usuwając z nich wszystkie pestki. Słodyczy dodadzą jej słodkie czerwone papryki.
  • Harissa bogata jest w błonnik, witaminy B, prowitaminę A, cynk, magnez, potas oraz żelazo. Znajdziemy w niej także kapsaicynę, która wykazuje silne właściwości przeciwnowotworowe.

Właściwości prozdrowotne harissy

Do czego używać harissy?

Harissa sprawdzi się jako dodatek do mięs, grillowanych warzyw, past kanapkowych oraz sosów
Harissa sprawdzi się jako dodatek do mięs, grillowanych warzyw, past kanapkowych oraz sosów123RF/PICSEL

Domowa pasta harissa - przepis krok po kroku

  • 25 świeżych lub suszonych papryczek chilli
  • 1 średnia słodka czerwona papryka
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  1. Zacznij od umieszczenia papryczek chilli w misce, zalej je gorącą wodą, a następnie pozostaw do namoczenia na ok. 30-35 minut.
  2. Słodką paprykę umyj pod bieżącą wodą i osusz. Przekrojoną na pół umieść w naczyniu żaroodpornym skórą do góry.
  3. Wstaw warzywo do piekarnika nagrzanego do 200 st. C (górna grzałka - grill) na 20-25 minut. Papryka będzie gotowa, gdy jej skórka stanie się czarna.
  4. Po upływie wyznaczonego czasu wyjmij paprykę z piekarnika, szczelnie przykryj folią spożywczą i odczekaj 10 minut.
  5. W kolejnym kroku zdejmij folię z naczynia, a z ostudzonej papryki ściągnij skórę, odetnij ogonek i wyciągnij nasiona.
  6. Odlej wodę z papryczek chilli, przekrój na pół i usuń szypułki oraz nasiona. Czosnek obierz z łupinek i wrzuć do misy blendera.
  7. Do obranego czosnku dodaj upieczoną słodką paprykę, papryczki chilli, przyprawy oraz oliwę.
  8. Zmiksuj wszystkie składniki na gładką pastę. Gotową przełóż do wyparzonego i osuszonego słoiczka, a na wierzch wylej odrobinę oliwy. Dzięki temu uchronisz ją przed zbyt szybkim zepsuciem.
  9. Harissę przechowuj w lodówce w szczelnie zamkniętym naczyniu. Jeśli przygotowujesz pastę z suszonych papryczek chilli, zachowa świeżość nawet przez 3 miesiące. Smacznego!

Jak szybko zmienić pastę w sos?

Dodatek oleju rozrzedzi harissę i zmieni ją w sos
Dodatek oleju rozrzedzi harissę i zmieni ją w sos123RF/PICSEL
  • SPOSÓB I
  • SPOSÓB II
  • SPOSÓB III
Olejek z chili na bolące stawy - jak go zrobić?Interia DIY
Przejdź na