Pasta harissa: Kultowy przysmak krajów arabskich w walce z otyłością i komórkami rakowymi

Ostra pasta w kolorze żywej czerwieni, której nie może zabraknąć w daniach wywodzących się z kuchni arabskiej. Harissa, czyli przyprawa przygotowywana w formie gęstej pasty lub sosu, powoli zaczyna zdobywać sławę i uznanie na całym świecie. Smakosze doceniają nie tylko doznania, jakich dostarcza kubkom smakowym, ale także płynące z jej spożywania właściwości zdrowotne. Jak przygotować pastę harissa w domu? Sprawdź teraz.

Jak przygotować pastę harissa w domu?
Jak przygotować pastę harissa w domu?123RF/PICSEL

  • Przygotowanie harissy z suszonych papryczek chilli sprawi, że będzie miała bardziej żywy kolor oraz wyrazistszy smak od tej ze świeżego chilli.
  • Łagodniejszą wersję pasty uzyskamy wybierając w sklepie mniej ostre papryczki chilli, a następnie dokładnie usuwając z nich wszystkie pestki. Słodyczy dodadzą jej słodkie czerwone papryki.
  • Harissa bogata jest w błonnik, witaminy B, prowitaminę A, cynk, magnez, potas oraz żelazo. Znajdziemy w niej także kapsaicynę, która wykazuje silne właściwości przeciwnowotworowe.

Właściwości prozdrowotne harissy

Pod nazwą harissa kryje się aromatyczna pasta, którą uzyskujemy z przetartych papryczek chilli, ząbków czosnku, świeżych lub suszonych ziół oraz oliwy. Gotowy produkt wyróżnia się pikantnym posmakiem - wystarczy odrobina, by całkowicie zmienić smak potrawy. To jeden z bardziej charakterystycznych dodatków używanych w kuchni arabskiej.

Harissa największą popularnością cieszy się w Tunezji, Libii oraz krajach Maghrebu. Produkty, z których przygotowuje się harissę, mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu trawiennego, regulowanie pracy żołądka, wątroby oraz jelit. Pomagają zwalczać i eliminować dolegliwości ze strony układu trawiennego, niwelują nawracające zaparcia, wzdęcia, niestrawności oraz bóle brzucha. Włączenie harissy do diety wspomaga naturalną odporność organizmu oraz przyspiesza odchudzanie.

Do czego używać harissy?

Harissa sprawdzi się jako dodatek do mięs, grillowanych warzyw, past kanapkowych oraz sosów
Harissa sprawdzi się jako dodatek do mięs, grillowanych warzyw, past kanapkowych oraz sosów123RF/PICSEL

Nawet niewielki dodatek pasty harissa do przygotowywanych dań doda im zupełnie nowego wymiaru smaku. Osoby chętnie eksperymentujące w kuchni dodają ją do różnego rodzaju sosów, marynat, dressingów oraz dipów. Harrisa wzbogaca smak nieco mdłych makaronów, kaszy kuskus, a także codziennych przekąsek, np. tostów, kanapek oraz zapiekanek. Świetnie komponuje się z surowymi i grillowanymi warzywami, hummusem, mozzarellą i zupą rybną.

W krajach europejskich chętnie stosuje się harissę jako składnik wrapów, tortilli czy kebabów. Przyprawa wyróżnia się intensywnie ostrym smakiem i zapachem, dlatego lepiej używać jej rozważnie i zacząć od dodania do dań niewielkiej ilości. To uchroni nas od uzyskania zbyt palącego smaku, który sprawi, że danie może stać się dla nas niejadalne. Jak uratować potrawę, jeśli dodamy do niej zbyt dużo harissy? Wystarczy zwiększyć ilość warzyw lub sięgnąć po oliwę z oliwek, śmietanę, mleko lub sok z cytryny.

Domowa pasta harissa - przepis krok po kroku

Pachnąca chilli, papryką i ziołami, idealnie gęsta i pikantna pasta harissa to świetny dodatek do dań mięsnych i warzywnych, a także marynat, sosów, lub jako smarowidło do kanapek. To jedna z najważniejszych przypraw kuchni tunezyjskiej. Gotową bez problemu dostaniemy w sklepach spożywczych, jednak przygotowując ją w domu, możemy w łatwy sposób dostosować jej ostrość pod własne preferencje.

Składniki:

  • 25 świeżych lub suszonych papryczek chilli
  • 1 średnia słodka czerwona papryka
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

  1. Zacznij od umieszczenia papryczek chilli w misce, zalej je gorącą wodą, a następnie pozostaw do namoczenia na ok. 30-35 minut.
  2. Słodką paprykę umyj pod bieżącą wodą i osusz. Przekrojoną na pół umieść w naczyniu żaroodpornym skórą do góry.
  3. Wstaw warzywo do piekarnika nagrzanego do 200 st. C (górna grzałka - grill) na 20-25 minut. Papryka będzie gotowa, gdy jej skórka stanie się czarna.
  4. Po upływie wyznaczonego czasu wyjmij paprykę z piekarnika, szczelnie przykryj folią spożywczą i odczekaj 10 minut.
  5. W kolejnym kroku zdejmij folię z naczynia, a z ostudzonej papryki ściągnij skórę, odetnij ogonek i wyciągnij nasiona.
  6. Odlej wodę z papryczek chilli, przekrój na pół i usuń szypułki oraz nasiona. Czosnek obierz z łupinek i wrzuć do misy blendera.
  7. Do obranego czosnku dodaj upieczoną słodką paprykę, papryczki chilli, przyprawy oraz oliwę.
  8. Zmiksuj wszystkie składniki na gładką pastę. Gotową przełóż do wyparzonego i osuszonego słoiczka, a na wierzch wylej odrobinę oliwy. Dzięki temu uchronisz ją przed zbyt szybkim zepsuciem.
  9. Harissę przechowuj w lodówce w szczelnie zamkniętym naczyniu. Jeśli przygotowujesz pastę z suszonych papryczek chilli, zachowa świeżość nawet przez 3 miesiące. Smacznego!

Jak szybko zmienić pastę w sos?

Dodatek oleju rozrzedzi harissę i zmieni ją w sos
Dodatek oleju rozrzedzi harissę i zmieni ją w sos123RF/PICSEL

W oryginalnej postaci harissie bliżej do gęstej i zbitej pasty. Dzięki dwóm prostym trikom możemy bardzo szybko zamienić ją w sos, który świetnie komponuje się z daniami kuchni orientalnej. Jak go przygotować?

  • SPOSÓB I

Najszybszą metodą przekształcenia pasty harissy w sos jest dodanie do niej oliwy z oliwek lub oleju. Proporcje są dowolne i zależą od naszych osobistych preferencji. Warto jednak stosować się do zasady, według której harissy powinno być mniej niż tłuszczu. Im więcej wybranego oleju, tym sos stanie się rzadszy i o wiele mniej ostry. Postarajmy się nie przesadzać z jego ilością, by nie stał się zbyt tłusty. Optymalne proporcje to ok. 2-3 łyżki oleju na 1 łyżkę pasty.

  • SPOSÓB II

Drugi patent polega na wymieszaniu gęstej harissy z jogurtem naturalnym, np. greckim lub bałkańskim. Łącząc ze sobą 1 łyżkę pasty z 250 ml jogurtu oraz odrobiną wody, otrzymamy marynatę, która idealnie sprawdzi się do baraniny, mięsa drobiowego i wieprzowego.

  • SPOSÓB III

Harissa lubi towarzystwo pomidorów. Z połączenia tych dwóch składników otrzymamy pyszny i ekspresowy sos. Jak go przygotować? Mieszamy 2-3 łyżki pasty harissa z puszką pomidorów lub passatą. Chcąc otrzymać gęstszą wersję, dodajmy do harissy połowę porcji pomidorów. Taką mieszankę możemy potraktować jako dip do grillowanego mięsa oraz warzyw lub sos do makaronu.

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas