Genialna przystawka na Wielkanoc. Aksamitna konsystencja i mnóstwo smaku
Jak przygotować faszerowane jajka na Wielkanoc, by cały proces nie był czasochłonny, a przystawka smakowała wyśmienicie? Wystarczy, że sięgniemy po kilka składników, z których powstanie genialna przekąska, charakteryzująca się niezwykłą aksamitnością.

Jajka faszerowane to świetny sposób na uzupełnienie, zapewne suto zastawionego, wielkanocnego stołu. Wspomniana przekąska jest lekka, ale dostarcza wiele smakowych doznań, ponadto nie wymaga eksperckiej wiedzy kulinarnej, więc z tym przepisem poradzi sobie nawet amator sztuki gotowania.
Jajka faszerowane w tym wydaniu charakteryzują się aksamitną konsystencją, a to za sprawą kremowego serka. Przełamaniem smaku jest dodatek w postaci musztardy i czosnku. Zatem do dzieła!
Jajka faszerowane kremowym serkiem - składniki
- 5 jajek,
- serek kremowy,
- 1 łyżeczka musztardy,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka jogurtu typu greckiego,
- sól,
- pieprz,
- 1 rzodkiewka,
- świeży szczypiorek,
- pół świeżego ogórka.
Jajka faszerowane kremowym serkiem - przepis
Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek. Ogórka i rzodkiewkę myjemy, osuszamy i kroimy na cieniutkie plasterki. Pokrojone warzywa przekładamy do miseczki i solimy, by puściły wodę.
Jajka kroimy na pół i delikatnie oddzielamy żółtka od białek. Żółtka przekładamy do miseczki, dodajemy musztardę, jogurt i serek. Całość rozgniatamy widelcem do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy drobno posiekany szczypiorek, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
Wgłębienie w białkach jaj wypełniamy farszem. Pokrojoną rzodkiewkę i ogórka płuczemy z nadmiaru soli i osuszamy. Plasterki umieszczamy w farszu jajek.