Znikną, zanim skończysz smażyć. Tak zrobisz puszyste i mięciutkie naleśniki

Tomasz Hirkyj

Tomasz Hirkyj

Aktualizacja

Jak zrobić naleśniki idealne? Nie jest to skomplikowane, ponieważ wystarczy trzymać się kilku zasad. Wtedy będziemy mieć pewność, że szybko je usmażymy, a także wyjdą puszyste i elastyczne. Poznaj kilka wskazówek: przepis na idealne naleśniki jest w zasięgu ręki.

Naleśniki to kulinarny pewniak, ale warto trzymać się kilku zasad
Naleśniki to kulinarny pewniak, ale warto trzymać się kilku zasad123RF/PICSEL

Jak zrobić mięciutkie naleśniki? Złote zasady

Doświadczone osoby ciasto na naleśniki robią: "na oko".  Jeśli potrzebujemy jednak precyzyjnych wskazówek, to czas poznać proporcje na takie naleśniki, które łatwo i szybko przygotujemy. Sprawdźmy, jakie są składniki na idealne ciasto naleśnikowe: 

  • mąka pszenna - 1 szklanka,
  • mleko - 1 szklanka,
  • woda (może być gazowana) - 3/4 szklanki,
  • jajka - 2 szt.,
  • olej roślinny - 2 łyżki,
  • sól - szczypta.

Jeśli jesteśmy pewni, że naleśniki smażymy na słodko, to składników dodajemy łyżkę cukru zwykłego albo opakowanie cukru wanilinowego.

Sposób przygotowania pysznych naleśników: 

  1. Do miski dodajemy po kolei składniki: mąkę, mleko, wodę, jajka, olej oraz sol.
  2. Wszystko mieszamy albo trzepaczką, albo mikserem na jednolitą masę bez grudek. 
  3. Nie spieszmy się ze smażeniem, ciasto powinno "odpocząć" około 30 minut np. w lodówce. 
  4. Po tym czasie rozgrzewamy patelnię: jeśli mamy nieprzywierającą powłokę, dodatek oleju nie jest konieczny. Jeśli nie, dodajemy jedną kroplę tłuszczu i rozsmarowujemy ją na powierzchni np. silikonowym pędzelkiem.  
  5. Niewielką porcję ciasta nalewamy chochlą i rozprowadzamy na patelni.  
  6. Naleśniki smażymy około minuty z każdej strony na małym ogniu, do momentu aż będę przyrumienione. 
Prawdziwe dzieło sztuki ze zwykłych naleśników© 2023 Associated Press

Z jakim farszem można zrobić naleśniki?

Smażenie naleśników jest banalne i szybkie
Smażenie naleśników jest banalne i szybkie123RF/PICSEL

Farsz do naleśników zazwyczaj jest oczywisty. Dżem, twaróg, pasty owocowe, musy, kremy czekoladowe to tylko część propozycji, po które możemy sięgnąć. Gotowe naleśniki można od razu posmarować ulubionym dodatkiem i podawać na zimno i na koniec posypać cukrem pudrem.

Farsz do naleśników może być bardziej treściwy. Wystarczy twaróg zemleć, dodać do niego żółtko oraz opakowanie cukru waniliowego lub odrobiny cynamonu. Mieszanką posmarować naleśniki, zawinąć w rulony i podsmażyć jeszcze przez chwilę na maśle.

Z czym można zrobić naleśniki wytrawne? Oto propozycje

Naleśniki na słodko czy wytrawnie? Oto sprawdzone farsze
Naleśniki na słodko czy wytrawnie? Oto sprawdzone farsze123RF/PICSEL

Jak zrobić wytrawne naleśniki? Wystarczy na początku lekko zmodyfikować przepis: nie dodajemy cukrów w cieście, a zamiast nich sięgamy po np. łyżkę suszonego oregano albo zioła prowansalskie i odrobinę pieprzu. Dla najmłodszych istnieją również naleśniki w wariancie kolorystycznym. Dodatek zmiksowanego buraka sprawi, że nasze ciasto uzyska czerwoną barwę, a zmielony szpinak sprawi, że będzie intensywnie zielone.

A co z farszem? Tutaj również mamy szerokie pole do popisu, ponieważ opcji jest wiele. Co można dodać do wytrawnych naleśników?

  • Starte i podduszone pieczarki z cebulą
  • Posiekany kurczak w przyprawach
  • Gęsty sos boloński
  • Sos meksykański
  • Szpinak w śmietanie
  • Ulubione warzywa - gotowane, świeże lub lekko podsmażone