Znikną, zanim skończysz smażyć. Tak zrobisz puszyste i mięciutkie naleśniki

Jak zrobić naleśniki idealne? Nie jest to skomplikowane, ponieważ wystarczy trzymać się kilku zasad. Wtedy będziemy mieć pewność, że szybko je usmażymy, a także wyjdą puszyste i elastyczne. Poznaj kilka wskazówek: przepis na idealne naleśniki jest w zasięgu ręki.

Jak zrobić mięciutkie naleśniki? Złote zasady
Doświadczone osoby ciasto na naleśniki robią: "na oko". Jeśli potrzebujemy jednak precyzyjnych wskazówek, to czas poznać proporcje na takie naleśniki, które łatwo i szybko przygotujemy. Sprawdźmy, jakie są składniki na idealne ciasto naleśnikowe:
- mąka pszenna - 1 szklanka,
- mleko - 1 szklanka,
- woda (może być gazowana) - 3/4 szklanki,
- jajka - 2 szt.,
- olej roślinny - 2 łyżki,
- sól - szczypta.
Jeśli jesteśmy pewni, że naleśniki smażymy na słodko, to składników dodajemy łyżkę cukru zwykłego albo opakowanie cukru wanilinowego.
Sposób przygotowania pysznych naleśników:
- Do miski dodajemy po kolei składniki: mąkę, mleko, wodę, jajka, olej oraz sol.
- Wszystko mieszamy albo trzepaczką, albo mikserem na jednolitą masę bez grudek.
- Nie spieszmy się ze smażeniem, ciasto powinno "odpocząć" około 30 minut np. w lodówce.
- Po tym czasie rozgrzewamy patelnię: jeśli mamy nieprzywierającą powłokę, dodatek oleju nie jest konieczny. Jeśli nie, dodajemy jedną kroplę tłuszczu i rozsmarowujemy ją na powierzchni np. silikonowym pędzelkiem.
- Niewielką porcję ciasta nalewamy chochlą i rozprowadzamy na patelni.
- Naleśniki smażymy około minuty z każdej strony na małym ogniu, do momentu aż będę przyrumienione.
Z jakim farszem można zrobić naleśniki?

Farsz do naleśników zazwyczaj jest oczywisty. Dżem, twaróg, pasty owocowe, musy, kremy czekoladowe to tylko część propozycji, po które możemy sięgnąć. Gotowe naleśniki można od razu posmarować ulubionym dodatkiem i podawać na zimno i na koniec posypać cukrem pudrem.
Farsz do naleśników może być bardziej treściwy. Wystarczy twaróg zemleć, dodać do niego żółtko oraz opakowanie cukru waniliowego lub odrobiny cynamonu. Mieszanką posmarować naleśniki, zawinąć w rulony i podsmażyć jeszcze przez chwilę na maśle.
Z czym można zrobić naleśniki wytrawne? Oto propozycje

Jak zrobić wytrawne naleśniki? Wystarczy na początku lekko zmodyfikować przepis: nie dodajemy cukrów w cieście, a zamiast nich sięgamy po np. łyżkę suszonego oregano albo zioła prowansalskie i odrobinę pieprzu. Dla najmłodszych istnieją również naleśniki w wariancie kolorystycznym. Dodatek zmiksowanego buraka sprawi, że nasze ciasto uzyska czerwoną barwę, a zmielony szpinak sprawi, że będzie intensywnie zielone.
A co z farszem? Tutaj również mamy szerokie pole do popisu, ponieważ opcji jest wiele. Co można dodać do wytrawnych naleśników?
- Starte i podduszone pieczarki z cebulą
- Posiekany kurczak w przyprawach
- Gęsty sos boloński
- Sos meksykański
- Szpinak w śmietanie
- Ulubione warzywa - gotowane, świeże lub lekko podsmażone