Znudził ci się ryż albo ziemniaki? Czas na nowe superfood!

Komosa ryżowa może nie jest szczególnie w Polsce popularna, ale za granicą robi furorę
Komosa ryżowa może nie jest szczególnie w Polsce popularna, ale za granicą robi furorę 123RF/PICSEL

Komosa ryżowa: Poznajmy ją!

Komosa ryżowa może być pożywnym dodatkiem do sałatek, deserów czy zup
Komosa ryżowa może być pożywnym dodatkiem do sałatek, deserów czy zup123RF/PICSEL

Jak smakuje komosa ryżowa? Ciekawostki

Zobacz również:

    Komosa ryżowa, wartości odżywcze

    • witaminy: C, E, D oraz z grupy B
    • pierwiastki: cynk, potas, miedź, fosfor, żelazo
    • błonnik pokarmowy
    • nienasycone kwasy tłuszczowe
    • białko

    Dlaczego warto jeść komosę ryżową?

    • ułatwia trawienie
    • przyspiesza przemianę materii
    • poprawia kondycję jelit, co jest zasługą obecnego w ziarenkach błonnika
    Nasiona komosy ryżowej to również doskonałe źródło białka. Jest to świetna alternatywa dla ryżu lub makaronu, dobrze też sprawdza się w zupach i sałatkach oraz na słodko z owocami. Wystarczy ugotować w osolonej wodzie do miękkości
    Nasiona komosy ryżowej to również doskonałe źródło białka. Jest to świetna alternatywa dla ryżu lub makaronu, dobrze też sprawdza się w zupach i sałatkach oraz na słodko z owocami. Wystarczy ugotować w osolonej wodzie do miękkości123RF/PICSEL