Znudził ci się ryż albo ziemniaki? Czas na nowe superfood!
Znudziły się serwowane na obiad ziemniaki? Można sięgnąć po alternatywę: ryż lub kasza do dania głównego to zawsze dobra opcja. Okazuje się, że i one mają godną następczynię. Komosa ryżowa może nie jest jeszcze bardzo popularna w Polsce, ale jej właściwości sprawiają, że zaliczana jest do superfoods, czyli produktów, które wykazują się wyjątkowymi walorami zdrowotnymi. Poznajmy, dlaczego warto jeść komosę ryżową.

Komosa ryżowa: Poznajmy ją!
Komosa ryżowa zaliczana jest do roślin komosowatych, a jedną z przedstawicielek jest komosa biała, czyli większości znana jako lebioda. Komosa ryżowa jednak pochodzi z Ameryki Południowej, tam jest zarówno uprawiana, jak i można ją spotkać w stanie dzikim. Tam też znana jest jako quinoa i pod taką nazwą można ją spotkać również w Polsce. Komosa ryżowa może być zamiennikiem zbóż rosnących w Polsce, lecz nie należy do tej grupy, ale zalicza się ją jako pseudozboże.

Na świecie można spotkać się aż z trzema rodzajami komosy ryżowej: czerwoną, białą oraz czarną. Wszystkie z nich można bez problemu kupić także w Polsce i śmiało można je włączyć do swojego menu.
Jak smakuje komosa ryżowa? Ciekawostki
Wiele osób, choć o komosie ryżowej słyszało, to zastanawia się, jak ona smakuje. W porównaniu do ryżu i kasz jest słodka, choć ona nie dominuje kubków smakowych. Taki właśnie posmak sprawia, że komosa ryżowa jest uniwersalna, sprawdzi się jako dodatek do wytrawnego dania głównego, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować z niej potrawę na słodko. Co więcej, komosa ryżowa wcale nie może być wyłącznie dodatkiem do dań, ale można wyczarować z niej różne specjały. To dobra wiadomość dla wegan, ponieważ to pseudozboże może być składnikiem burgerów, ciast, a także farszów.
Komosa ryżowa, wartości odżywcze
Komosa ryżowa doceniana jest na całym świecie, nie tylko ze względu na jej wyjątkowy smak oraz uniwersalność, ale także obfituje w wiele cennych wartości odżywczych, które są bardzo pomocne w funkcjonowaniu organizmu. Co można znaleźć w komosie ryżowej?
- witaminy: C, E, D oraz z grupy B
- pierwiastki: cynk, potas, miedź, fosfor, żelazo
- błonnik pokarmowy
- nienasycone kwasy tłuszczowe
- białko
Co ciekawe, komosa ryżowa obfituje w białko, które jest znaczącym surowcem energetycznym dla organizmu. Warto jednak wiedzieć, że quinoa z tego względu jest kaloryczna, ale z drugiej strony jest cenna dla diabetyków, ponieważ charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym (IG 35).
Dlaczego warto jeść komosę ryżową?
Jeśli nie do końca przekonuje nas zastosowanie komosy ryżowej, to warto spojrzeć jakie zdrowotne korzyści ma jej spożywanie na co dzień. Przede wszystkim korzystnie działa na układ pokarmowy:
- ułatwia trawienie
- przyspiesza przemianę materii
- poprawia kondycję jelit, co jest zasługą obecnego w ziarenkach błonnika

Witaminy mogą spowolnić procesy starzenia się komórek organizmu oraz poprawić kondycję skóry. Warto wspomnieć o działaniu pierwiastków, a szczególnie potasu, który wraz z nienasyconymi kwasami tłuszczowymi chroni układ krążenia.