Znudził ci się ryż albo ziemniaki? Czas na nowe superfood!

Tomasz Hirkyj

Opracowanie Tomasz Hirkyj

Znudziły się serwowane na obiad ziemniaki? Można sięgnąć po alternatywę: ryż lub kasza do dania głównego to zawsze dobra opcja. Okazuje się, że i one mają godną następczynię. Komosa ryżowa może nie jest jeszcze bardzo popularna w Polsce, ale jej właściwości sprawiają, że zaliczana jest do superfoods, czyli produktów, które wykazują się wyjątkowymi walorami zdrowotnymi. Poznajmy, dlaczego warto jeść komosę ryżową.

Komosa ryżowa może nie jest szczególnie w Polsce popularna, ale za granicą robi furorę
Komosa ryżowa może nie jest szczególnie w Polsce popularna, ale za granicą robi furorę 123RF/PICSEL

Komosa ryżowa: Poznajmy ją!

Komosa ryżowa zaliczana jest do roślin komosowatych, a jedną z przedstawicielek jest komosa biała, czyli większości znana jako lebioda. Komosa ryżowa jednak pochodzi z Ameryki Południowej, tam jest zarówno uprawiana, jak i można ją spotkać w stanie dzikim. Tam też znana jest jako quinoa i pod taką nazwą można ją spotkać również w Polsce. Komosa ryżowa może być zamiennikiem zbóż rosnących w Polsce, lecz nie należy do tej grupy, ale zalicza się ją jako pseudozboże.

Komosa ryżowa może być pożywnym dodatkiem do sałatek, deserów czy zup
Komosa ryżowa może być pożywnym dodatkiem do sałatek, deserów czy zup123RF/PICSEL

Na świecie można spotkać się aż z trzema rodzajami komosy ryżowej: czerwoną, białą oraz czarną. Wszystkie z nich można bez problemu kupić także w Polsce i śmiało można je włączyć do swojego menu.

Jak smakuje komosa ryżowa? Ciekawostki

Komosa ryżowa, wartości odżywcze

Komosa ryżowa doceniana jest na całym świecie, nie tylko ze względu na jej wyjątkowy smak oraz uniwersalność, ale także obfituje w wiele cennych wartości odżywczych, które są bardzo pomocne w funkcjonowaniu organizmu. Co można znaleźć w komosie ryżowej?

  • witaminy: C, E, D oraz z grupy B
  • pierwiastki: cynk, potas, miedź, fosfor, żelazo
  • błonnik pokarmowy
  • nienasycone kwasy tłuszczowe
  • białko

Co ciekawe, komosa ryżowa obfituje w białko, które jest znaczącym surowcem energetycznym dla organizmu. Warto jednak wiedzieć, że quinoa z tego względu jest kaloryczna, ale z drugiej strony jest cenna dla diabetyków, ponieważ charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym (IG 35).

Dlaczego warto jeść komosę ryżową?

Jeśli nie do końca przekonuje nas zastosowanie komosy ryżowej, to warto spojrzeć jakie zdrowotne korzyści ma jej spożywanie na co dzień. Przede wszystkim korzystnie działa na układ pokarmowy:

  • ułatwia trawienie
  • przyspiesza przemianę materii
  • poprawia kondycję jelit, co jest zasługą obecnego w ziarenkach błonnika
Nasiona komosy ryżowej to również doskonałe źródło białka. Jest to świetna alternatywa dla ryżu lub makaronu, dobrze też sprawdza się w zupach i sałatkach oraz na słodko z owocami. Wystarczy ugotować w osolonej wodzie do miękkości
Nasiona komosy ryżowej to również doskonałe źródło białka. Jest to świetna alternatywa dla ryżu lub makaronu, dobrze też sprawdza się w zupach i sałatkach oraz na słodko z owocami. Wystarczy ugotować w osolonej wodzie do miękkości123RF/PICSEL

Witaminy mogą spowolnić procesy starzenia się komórek organizmu oraz poprawić kondycję skóry. Warto wspomnieć o działaniu pierwiastków, a szczególnie potasu, który wraz z nienasyconymi kwasami tłuszczowymi chroni układ krążenia.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas