Trujące potrawy z grilla. Czego lepiej unikać?

Mimo, iż dużo słyszy się o szkodliwości produktów z grilla, nic nie wskazuje na to, aby Polacy brali sobie te przestrogi do serca. Uwielbiamy grillować i co roku wyczekujemy cieplejszych dni, by móc delektować się potrawami z rusztu na świeżym powietrzu. Jak nie odbierać sobie przyjemności z grillowania i bez wyrzutów sumienia zajadać się smakołykami podczas ogródkowych biesiad? Wystarczy unikać kilku często popełnianych przez nas błędów.

article cover

Trujące potrawy z grilla. Czego lepiej unikać?

Tłustych produktów mięsnych – poza tym, że same w sobie są niezdrowe, to dodatkowo tłuszcz wydobywający się z nich podczas grillowania powoduje produkcję szkodliwego dymu. Od nadmiaru tłustych potraw grozi też niestrawność.
Możemy jednak zminimalizować zagrożenie – przede wszystkim podczas korzystania z klasycznego grilla warto poczekać, aż dobrze się rozpali, węgielki pokryją się grubą warstwą popiołu, a dym będzie minimalny. Dobrze też używać specjalnych tacek do grillowania, by ograniczyć przenikanie dymu do jedzenia.
Lepszą, zdrowszą opcją będzie grill gazowy oraz elektryczny. Wadą tego pierwszego jest natomiast długi czas pieczenia potraw, które w efekcie mogą być suche i mało pożywne. Grill elektryczny teoretycznie jest najzdrowszą opcją, jednak trzeba pamiętać, aby nie palić na nim jedzenia – wszystko, na czym pojawi się czarny nalot podczas grillowania uznaje się za szkodliwe.
Wybór grilla ma znaczenie. Odradza się używania takich, w którym opałem jest brykiet z węgla drzewnego. Podczas grillowania na grillu węglowym stwierdzono obecność aż 13 z 16 substancji rakotwórczych!
+5
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas