Jak odróżnić grzyby trujące od jadalnych?

Mówi się, że grzybobranie dla sporej części Polaków jest narodowym „sportem”. Co roku w porze jesiennej wyciągają swoje koszyki i z radością udają się na poszukiwania ulubionych grzybów. Warto jednak wiedzieć, że nawet doświadczonych grzybiarzy czasem myli intuicja, a trujące okazy, zamiast pozostać w lesie, mogą trafić do koszyka. Jak więc mieć pewności, że grzyby, które zebraliśmy, nadają się do jedzenia?

article cover
123RF/PICSEL

Jak odróżnić grzyby trujące od jadalnych?

Sposobem na rozpoznanie tego wyjątkowo gorzkiego grzyba jest różowy kolor nóżki i spodu kapelusza.   

Na zdjęciu Borowik szatański
Pod spodem kapelusza kania ma dość szerokie, beżowe blaszki, a jej trzon ruchomy pierścień. Nóżka natomiast jest smukła i długa z zygzakowatym wzorem. Zapach grzyba nieco orzechowy. 

Na zdjęciu Czubajka kania
Jak odróżnić kanię od muchomora? Kapelusz kani jest zazwyczaj większy i ma na powierzchni łuszczące się, brązowe elementy, które można zetrzeć. 

Na zdjęciu Czubajka kania
Uważaj na okazy, które mogą cię zmylić. Muchomora sromotnikowego grzybiarze najczęściej mylą z kanią, natomiast jadowitego, białego czy wiosennego z młodymi pieczarkami i gąskami zielonymi. Jeśli nie masz pewności, że grzyb jest jadalny, dla bezpieczeństwa zostaw go w lesie. Zawsze po powrocie z grzybobrania rozłóż wszystkie okazy na stole i pokaż osobie znającej się na grzybach, by oceniła, czy przypadkiem wśród zbiorów nie znalazł się „trujak”. Warto też skorzystać z porad pracownika sanepidu.
+9
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas