Dania na walentynki: Tak zachwycisz partnera

Walentynki zbliżają się wielkimi krokami, a ty nie masz pomysłu na romantyczną kolację? Przepisów jest wiele, a wybór dość nieoczywisty. Święto zakochanych wypada raz w roku, dlatego też pragniemy przygotować się do niego jak najlepiej. Poniżej podpowiadamy kilka przepisów na ten wyjątkowy wieczór. Z pewnością przypadną one do gustu zarówno tobie, jak i twojej drugiej połówce.

Kolacja walentynkowa to świetny sposób na spędzenie czasu tylko we dwoje
Kolacja walentynkowa to świetny sposób na spędzenie czasu tylko we dwoje123RF/PICSEL

Idealna kolacja na walentynki

14 lutego już za rogiem, a ty zastanawiasz się jak uszczęśliwić ukochaną osobę w tym wyjątkowym dniu? Nie bez przyczyny mówi się, że "przez żołądek do serca". Dlatego też warto przygotować coś wyjątkowego i niebanalnego. Smaczna kolacja walentynkowa będzie wspaniałym gestem prosto z serca. Romantyczną kolację możecie przygotować wspólnie lub pojedynczo w formie niespodzianki. Co wybierasz?

Łosoś w sosie limonkowo-kokosowym

Pomysł na romantyczną kolację powinien być przemyślany i  niebanalny
Pomysł na romantyczną kolację powinien być przemyślany i niebanalny123RF/PICSEL

Do przygotowania tego dania będziesz potrzebować kilku składników:

  • 500 g filetu z łososia, bez skóry,
  • 3 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka startego czosnku,
  • 1 łyżka startego imbiru,
  • 150 ml mleka kokosowego,
  • 1 łyżka słodkiego sosu chili,
  • 1 łyżka sosu rybnego,
  • starta skórka z limonki i sok z 1/2 limonki,
  • 1/2 papryczki chili,
  • świeża kolendra lub bazylia,
  • makaron.

Sposób przygotowania:

  1. W pierwszej kolejności pokrój łososia na mniejsze kawałki i dokładnie usmaż na oliwie z oliwek. Następnie dodaj czosnek oraz imbir i smaż przez trzy minuty.
  2. Potem dodaj sos rybny, mleko kokosowe oraz słodki sos chili wraz z sokiem z limonki i skórką. Wszystko dokładnie zagotuj.
  3. Na sam koniec do gorącego sosu dodaj plasterek chili oraz kolendrę. Całość możesz udekorować plasterkami limonki. Danie podawaj z wcześniej ugotowanym makaronem. Gotowe!

Pizza w kształcie serca

Oto składniki do przygotowania romantycznej kolacji:

  • 300 gramów mąki pszennej lub pełnoziarnistej,
  • jajko,
  • szklanka mleka,
  • 25 gramów drożdży,
  • szczypta soli,
  • łyżeczka suszonego oregano i bazylii,
  • mozzarella,
  • plastry salami,
  • pomidorki koktajlowe,
  • plasterki jalapeno,
  • sos pomidorowy.

Sposób przygotowania:

  1. Na początku do miski wsyp mąkę oraz jajko. Następnie lekko podgrzej mleko oraz wsyp odrobinę cukru.
  2. Rozdrobnij drożdże i dodaj do mleka. Poczekaj, aż wyrosną, następnie wygnieć ciasto na pizzę. Przykryj ściereczką i odstaw na kilka minut do jego wyrośnięcia.
  3. Gotowe ciasto przełóż na blachę i nadaj mu kształt serca. Posmaruj dokładnie passatą pomidorową i poukładaj składniki.
  4. Piec rozgrzej do temperatury 180 stopni i piecz pizzę przez 30 minut. Smacznego!
Lekka kolacja - buraki z mozzarelląInteria Kulinaria

Koperty z ciasta francuskiego z kurczakiem i pomidorami

Przed gotowaniem zaopatrz się w niezbędne składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • garść pomidorków koktajlowych,
  •  pierś z kurczaka,
  • garść szpinaku,
  • 50 g startego sera mozzarella,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • szczypta chili.

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto francuskie podziel na cztery równe kawałki. Dopraw je solą, chili oraz pieprzem. Podsmażone piersi z kurczaka pokrój na kawałki i poukładaj na cieście.
  2. Następnie posiekaj drobno szpinak oraz pomidorki koktajlowe. Warzywa poukładaj na piersi z kurczaka. Całość posyp startym serem mozzarella.
  3. Na sam koniec zwiń ciasto francuskie w serduszka i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Całość zapiekaj przez 25 minut w temperaturze 180 stopni. Koperty będą nadawać się do jedzenia zarówno na zimno, jak i na ciepło.

Kiedy kolacja walentynkowa już będzie gotowa, wystarczy włożyć odświętny strój, postarać się o nienaganny wygląd i włączyć romantyczną muzykę. Smacznego!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas