Jak zrobić wiśniowe serduszka na Walentynki?
Truskawki są owocami, które zazwyczaj wiodą prym w przyrządzaniu romantycznych deserów. Wszyscy uwielbiamy te pyszne owoce, ale w lutym trudno zdobyć świeże truskawki. Dlatego proponujemy przygotowanie deseru z dodatkiem mrożonych wiśni. Ciastka w kształcie serduszek na pewno zachwycą obdarowaną osobę.
Składniki
½ szklanki cukru pudru
szczypta soli
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki wody
1 łyżka soku z cytryny
45 dag mrożonych wiśni
1 jajko
2 opakowania mrożonego ciasta francuskiego
2 wykrawacze do ciasta w kształcie serca w różnych rozmiarach
Wiśnie odstaw do rozmrożenia. W rondelku na średnim ogniu połącz cukier, sól, mąkę ziemniaczaną, wodę, sok z cytryny i wiśnie. Doprowadź do wrzenia. Gotuj przez około 5 minut, aż sos zgęstnieje. Zdejmij rondelek z ognia i odstaw sos do schłodzenia.
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Rozwiń jeden rulon ciasta na lekko posypanej mąką stolnicy. Wytnij serca większym wykrawaczem do ciasta. To samo powtórz z drugim rulonem ciasta. Ilość wyciętych serc podziel na pół. Jedna cześć będzie stanowiła spody ciasteczek, druga część będzie na wierzchu. Mniejszym wykrawaczem wytnij serduszka.
Roztrzep jajko w miseczce. Pędzlem namoczonym w jajku posmaruj spody ciastek. Na każdym sercu umieść 2 łyżki wiśni, delikatnie rozprowadź sos, ale zostaw krawędzie czyste. Przyłóż drugą część z wyciętym w środku serduszkiem. Dociśnij boki widelcem. Posmaruj roztrzepanym jajkiem po wierzchu. Piecz serduszka na złoty kolor przez około 20-25 minut.