Jak zaprojektować małą kuchnię, by była funkcjonalna?
Materiał promocyjny
Mała kuchnia nie musi oznaczać wielkich kompromisów w zakresie funkcjonalności i wygody – wszystko jest kwestią organizacji. Z odpowiednim planem stworzymy przestrzeń, która nie tylko pomieści wszystkie niezbędne urządzenia, ale jednocześnie stanie się miejscem, gdzie z przyjemnością będziemy spędzać czas. Jak to osiągnąć?
Z niewielkimi kuchniami zwykle (choć nie tylko) mamy do czynienia w typowych blokach mieszkalnych - zarówno starego, jak i nowego budownictwa. Do dyspozycji mamy zazwyczaj skromną powierzchnię (kilka m2). Większym problemem pozostaje jednak niepraktyczny rozkład wnętrza - jest ono wąskie i kłopotliwe w umeblowaniu. Problemem jest dodatkowo niewielka ilość dostającego się do środka światła, co potęguje klaustrofobiczne wrażenie. Ręce związane mamy tylko pozornie: w praktyce istnieje wiele sposobów na to, aby taka kuchnia stała się miejscem praktycznym i wyposażonym w najwyższej klasy sprzęty. Z jednej strony wystarczającym do gotowania i przechowywania niezbędnych urządzeń kuchennych, z drugiej - wizualnie większym niż jest w rzeczywistości.
Zacznij od optymalnego zaplanowania przestrzeni
Warto poznać kilka sztuczek na optyczne powiększenie wnętrza. Można to zrobić, umieszczając na wolnej ścianie lustro, ozdabiając przeszkloną fototapetą z rozległym widokiem natury lub miasta ścianę za przestrzenią roboczą, montując jasne fronty szafek oraz dodatkowe oświetlenie. Światło, zarówno naturalne (zrezygnuj z rolet oraz zasłon!), jak i sztuczne (górne oraz punktowe), tworzy wrażenie wizualnie większego pomieszczenia.
Podstawą dobrze zaprojektowanej kuchni jest też przemyślane planowanie przestrzeni. Kluczowym elementem w tym zakresie pozostaje tzw. trójkąt roboczy. To charakterystyczny układ, łączący w jedno trzy główne strefy: lodówkę, umywalkę i kuchenkę. Takie rozwiązanie pozwala na wygodne poruszanie się podczas gotowania.
Bonus: oszczędność czasu i energii, których nie tracimy na przemieszczanie się pomiędzy kluczowymi miejscami w kuchni.
Piekarnik i lodówka nie muszą zajmować mnóstwa miejsca
Skoro wiemy już, w jakich miejscach umieścić najważniejsze elementy każdej kuchni, czas zastanowić się nad tym, po jakie konkretnie modele najlepiej sięgnąć. Zacznijmy od lodówki i piekarnika, ponieważ sprzęty te potrafią zajmować wyjątkowo dużo miejsca. Jeśli chodzi o piekarnik, optymalnym wyborem będzie model kompaktowy. Jest on zdecydowanie mniejszy niż standardowy (kilkanaście centymetrów zysku!) i może zostać zamontowany na wysokości oczu lub pod blatem. Kolejną opcją są piekarniki do zabudowy, czyli montowane w szafkach kuchennych. Nie masz miejsca na piekarnik? Rozważ AirFryer, który w dowolnym momencie możesz schować do szafki, a wystawić na bank tylko na czas gotowania.
Również w zabudowie warto wybrać lodówkę. Część osób do tego pomysłu podchodzi z dystansem - modele często bywają zbyt małe i głośne. Tak jednak być nie musi, a przykładów nie trzeba daleko szukać. Mowa o lodówce BEKO BCNE400E50SHN, która przeczy powyższym przekonaniom. Wymiary? 194 x 69 x 55 cm. Pojemność? 370 l (280 chłodziarki i 90 zamrażarki), co oznacza, że bez problemu pomieścimy w niej również gotowe dania. Co więcej, o świeżość przechowywanej żywności zadba system NeoFrost z podwójnym obiegiem powietrza i bez potrzeby rozmrażania zamrażalnika. Głośność pracy? Jedynie 35 dB. W niewielkich pomieszczeniach docenimy ponadto opcję zmiany kierunku otwierania drzwi. Ta lodówka to najlepszy dowód na to, że dysponując mieszkaniem o niewielkiej powierzchni, wcale nie musimy rezygnować ze sprzętów z wyższej półki.
Bonus: niewielkie zużycie prądu. A dokładnie, jak podaje producent, 198 kWh w skali roku, co przekłada się na nieco ponad 200 zł.
Nie tylko piekarnik i lodówka, czyli praktyczne triki
Lodówka to kluczowy aspekt jeśli chodzi o przechowywanie żywności. W kuchni trzymamy jednak o wiele więcej przedmiotów - nie mniej ważne pozostają więc szafki. Stawiać warto na narożne z wysuwanymi półkami i wiszące, a do przechowywania sztućców i innych przyborów kuchennych - organizery.
Kolejnym sposobem na zwiększenie przestrzeni do przechowywania (pamiętajmy, że każdy centymetr jest na wagę złota!) będzie wybór szafek sięgających aż do sufitu. Co więcej, odpada wówczas konieczność sprzątania górnych powierzchni, co bywa problematyczne.
Wreszcie: minimalizm. Im mniej zbędnych przedmiotów, tym lepiej. Przede wszystkim chodzi o unikanie nadmiaru różnego rodzaju ozdób i dekoracji. Nic bowiem tak nie pomniejsza wizualnie pomieszczenia, jak zalegające w nim zbędne rupiecie. Dobrym pomysłem będzie więc przeprowadzenie selekcji i pozostawienie tylko tych gadżetów, z których naprawdę korzystamy. Te z kolei warto umieścić w dodatkowych pojemnikach, które pozwalają na wygodną segregację.
Bonus: łatwiejsze utrzymanie porządku i czystości w kuchni.
Zaprojektowanie małej kuchni to z pewnością wyzwanie. Przestrzeganie powyższych reguł pomoże jednak stworzyć w pełni funkcjonalną przestrzeń. Pamiętajmy o trójkącie roboczym, wybierzmy sprzęty do zabudowy, wykorzystajmy sprytne pomysły na przechowywanie przyborów kuchennych, postawmy na minimalizm oraz odpowiednie oświetlenie i kolory. W prostocie i kreatywności siła!
Materiał promocyjny