Usmaż "po francusku". Zapomnisz o tradycyjnej wersji

Francuska jajecznica to danie dla tych, którzy szukają czegoś więcej niż zwykła potrawa z jajek. Jej aksamitna konsystencja jest wynikiem powolnego gotowania z dodatkiem śmietanki i masła. Stawiamy na jakość, dlatego artykuł zawiera również alternatywę dla osób preferujących mniej tłuszczu w diecie. Odkryj sekret francuskiego ‘mercedesa’ wśród jajecznic i wzbogacaj swoje śniadania nowymi smakami.

Jak przyrządzić aksamitną jajecznicę po francusku?
Jak przyrządzić aksamitną jajecznicę po francusku?123RF/PICSEL

Każdy z nas je jajecznicę na swój sposób. Jedni lubią mocno ściętą, inni - słabo. Na maśle bądź oleju, z warzywami, szczypiorkiem lub jedynie z solą i pieprzem. My proponujemy przyrządzenie trochę innej formy - jajecznicy po francusku. Jest wyjątkowo smaczna, delikatna i rozpływa się w ustach.

Czym różni się jajecznica po francusku od innych jajecznic?

Jajecznica po francusku nazywana jest potocznie mercedesem wśród jajecznic. Konsystencja jest niezwykle kremowa i aksamitna. Uważa się, że efekt ten uzyskuje się poprzez powolne gotowania z dodatkiem dużej ilości śmietanki i masła. Dla osób preferujących takie potrawy bez dodatku tłuszczu również wychodzi pyszna.

Jajecznicę po francusku należy smażyć wolno, na małej mocy palnika, ciągle mieszając
Jajecznicę po francusku należy smażyć wolno, na małej mocy palnika, ciągle mieszając123RF/PICSEL

Jajecznica po francusku - przepis

Składniki

2
  • 4 jaja zerówki
  • 3 łyżeczki masła
  • 4 łyżki mleka lub płynnej śmietanki
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • posiekany szczypiorek lub natka pietruszki (opcjonalnie)

Jak zrobić jajecznicę po francusku?

Sposób przygotowania jajecznicy po francusku

  1. Na patelni najpierw roztop masło. Wbij jajka do miseczki (by mieć pewność, że nie trafiło się zepsute), a następnie wylej na patelnię i  wymieszaj trzepaczką, do czasu aż żółtko połączy się z białkiem.
  2. Zmniejsz moc palnika do bardzo małej i smaż około 10 minut, cały czas mieszając. Dopraw solą i pieprzem według uznania. Po kolejnych 5 minutach (tuż przed zakończeniem smażenia) dodaj mleko lub śmietankę.
  3. Wsyp też zieleninę, jeśli lubisz. Kremową jajecznicę po francusku podawaj ze świeżym pieczywem. 
Przepis na jajka po szkockuInteria Kulinaria
Jajecznica po francusku najlepiej smakuje w towarzystwie świeżego pieczywa
Jajecznica po francusku najlepiej smakuje w towarzystwie świeżego pieczywa123RF/PICSEL

Co zrobić, żeby jajecznica po francusku była wyjątkowo kremowa?

Jeśli jajka będą się ścinać zbyt szybko, odstaw patelnię z kuchenki na chwilę, ale nie przerywaj mieszania. Gdy masa jajeczna nieco się ostudzi, kontynuuj smażenie. Dla tych, którzy wolą wersję mniej kaloryczną, proponujemy przygotować jajecznicę po francusku bez tłuszczu, z dodatkiem odrobiny wody. Będzie równie smaczna!

Czytaj również: Pyszna jajecznica po turecku

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas