Usmaż "po francusku". Zapomnisz o tradycyjnej wersji

Jak przyrządzić aksamitną jajecznicę po francusku?
Jak przyrządzić aksamitną jajecznicę po francusku?123RF/PICSEL

Czym różni się jajecznica po francusku od innych jajecznic?

Jajecznicę po francusku należy smażyć wolno, na małej mocy palnika, ciągle mieszając
Jajecznicę po francusku należy smażyć wolno, na małej mocy palnika, ciągle mieszając123RF/PICSEL

Jajecznica po francusku - przepis

Składniki

  • 4 jaja zerówki
  • 3 łyżeczki masła
  • 4 łyżki mleka lub płynnej śmietanki
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • posiekany szczypiorek lub natka pietruszki (opcjonalnie)
2 porcji
  • 4 jaja zerówki
  • 3 łyżeczki masła
  • 4 łyżki mleka lub płynnej śmietanki
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • posiekany szczypiorek lub natka pietruszki (opcjonalnie)

Jak zrobić jajecznicę po francusku?

  1. Na patelni najpierw roztop masło. Wbij jajka do miseczki (by mieć pewność, że nie trafiło się zepsute), a następnie wylej na patelnię i  wymieszaj trzepaczką, do czasu aż żółtko połączy się z białkiem.
  2. Zmniejsz moc palnika do bardzo małej i smaż około 10 minut, cały czas mieszając. Dopraw solą i pieprzem według uznania. Po kolejnych 5 minutach (tuż przed zakończeniem smażenia) dodaj mleko lub śmietankę.
  3. Wsyp też zieleninę, jeśli lubisz. Kremową jajecznicę po francusku podawaj ze świeżym pieczywem. 
Przepis na jajka po szkockuInteria KulinariaInteria Kulinaria
Jajecznica po francusku najlepiej smakuje w towarzystwie świeżego pieczywa
Jajecznica po francusku najlepiej smakuje w towarzystwie świeżego pieczywa123RF/PICSEL

Co zrobić, żeby jajecznica po francusku była wyjątkowo kremowa?

Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?