Usmaż "po francusku". Zapomnisz o tradycyjnej wersji
Francuska jajecznica to danie dla tych, którzy szukają czegoś więcej niż zwykła potrawa z jajek. Jej aksamitna konsystencja jest wynikiem powolnego gotowania z dodatkiem śmietanki i masła. Stawiamy na jakość, dlatego artykuł zawiera również alternatywę dla osób preferujących mniej tłuszczu w diecie. Odkryj sekret francuskiego ‘mercedesa’ wśród jajecznic i wzbogacaj swoje śniadania nowymi smakami.
Każdy z nas je jajecznicę na swój sposób. Jedni lubią mocno ściętą, inni - słabo. Na maśle bądź oleju, z warzywami, szczypiorkiem lub jedynie z solą i pieprzem. My proponujemy przyrządzenie trochę innej formy - jajecznicy po francusku. Jest wyjątkowo smaczna, delikatna i rozpływa się w ustach.
Spis treści:
Czym różni się jajecznica po francusku od innych jajecznic?
Jajecznica po francusku nazywana jest potocznie mercedesem wśród jajecznic. Konsystencja jest niezwykle kremowa i aksamitna. Uważa się, że efekt ten uzyskuje się poprzez powolne gotowania z dodatkiem dużej ilości śmietanki i masła. Dla osób preferujących takie potrawy bez dodatku tłuszczu również wychodzi pyszna.
Jajecznica po francusku - przepis
Składniki
- 4 jaja zerówki
- 3 łyżeczki masła
- 4 łyżki mleka lub płynnej śmietanki
- sól i pieprz w ilości do smaku
- posiekany szczypiorek lub natka pietruszki (opcjonalnie)
Jak zrobić jajecznicę po francusku?
Sposób przygotowania jajecznicy po francusku
- Na patelni najpierw roztop masło. Wbij jajka do miseczki (by mieć pewność, że nie trafiło się zepsute), a następnie wylej na patelnię i wymieszaj trzepaczką, do czasu aż żółtko połączy się z białkiem.
- Zmniejsz moc palnika do bardzo małej i smaż około 10 minut, cały czas mieszając. Dopraw solą i pieprzem według uznania. Po kolejnych 5 minutach (tuż przed zakończeniem smażenia) dodaj mleko lub śmietankę.
- Wsyp też zieleninę, jeśli lubisz. Kremową jajecznicę po francusku podawaj ze świeżym pieczywem.
Zobacz też: Jajecznica po tajsku. Jak ją przygotować?
Co zrobić, żeby jajecznica po francusku była wyjątkowo kremowa?
Jeśli jajka będą się ścinać zbyt szybko, odstaw patelnię z kuchenki na chwilę, ale nie przerywaj mieszania. Gdy masa jajeczna nieco się ostudzi, kontynuuj smażenie. Dla tych, którzy wolą wersję mniej kaloryczną, proponujemy przygotować jajecznicę po francusku bez tłuszczu, z dodatkiem odrobiny wody. Będzie równie smaczna!
Czytaj również: Pyszna jajecznica po turecku