Nazwa zaskakuje, smak oszałamia. Barszcz młodopolski idealny na święta

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Dopracowany przez lata przepis na fantastyczny barszcz młodopolski. Spróbuj
Dopracowany przez lata przepis na fantastyczny barszcz młodopolski. SpróbujArtur BaranowskiEast News

Barszcz - potrawa znana i ceniona od wieków

Niezawodny przepis na barszcz młodopolski

  • 2 kg buraków
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 małe marchewki
  • ½ selera (mile widziany też seler naciowy)
  • ½ pora
  • 2 opalone na ogniu cebule
  • 1/2 główki czosnku
  • 2 kwaśne jabłka
  • 4 suszone podgrzybki
  • 4 suszone śliwki
  • 3 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 400 ml zakwasu z buraków z dodatkiem czosnku
  • (+ do smaku: sól, świeżo mielony pieprz, ocet jabłkowy (ok. 20-30 ml)
barszcz młodopolski, nieco różniący się od staropolskiego, zasmakuje wszystkim
barszcz młodopolski, nieco różniący się od staropolskiego, zasmakuje wszystkim123RF/PICSEL
  1. Buraki, pietruszkę, marchewki i selera obieramy.
  2. Buraki kroimy na mniejsze cząstki.
  3. Wszystkie warzywa, w tym pora, opaloną cebulę i czosnek wkładamy do dużego garnka.
  4.  Dodajemy suszone grzyby, śliwki, liść laurowy oraz ziele angielskie.
  5. Zalewamy wodą tak, aby przykryła wszystkie składniki.
  6. Wstawiamy na palnik i odkładamy na ok. 1,5 godziny do wolnego gotowania - niech barszcz delikatnie mruga, zamiast intensywnie się gotować.
  7. Na ostatnie 30 minut dorzucamy jabłka.
  8. Na koniec wlewamy zakwas, gorący, podprażony na patelni pieprz i przetarty w dłoniach majeranek.
  9. Wywar odkładamy na noc do wystudzenia.
  10. Na drugi dzień barszcz odcedzamy, podgrzewamy i doprawiamy solą oraz octem jabłkowym.
Najlepszy barszcz czerwony - nie tylko na święta!Interia KulinariaInteria Kulinaria