Nazwa zaskakuje, smak oszałamia. Barszcz młodopolski idealny na święta

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
Super
relevant
41
Udostępnij
Dopracowany przez lata przepis na fantastyczny barszcz młodopolski. Spróbuj
Dopracowany przez lata przepis na fantastyczny barszcz młodopolski. SpróbujArtur BaranowskiEast News

Barszcz - potrawa znana i ceniona od wieków

Zobacz również:

Niezawodny przepis na barszcz młodopolski

  • 2 kg buraków
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 małe marchewki
  • ½ selera (mile widziany też seler naciowy)
  • ½ pora
  • 2 opalone na ogniu cebule
  • 1/2 główki czosnku
  • 2 kwaśne jabłka
  • 4 suszone podgrzybki
  • 4 suszone śliwki
  • 3 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 400 ml zakwasu z buraków z dodatkiem czosnku
  • (+ do smaku: sól, świeżo mielony pieprz, ocet jabłkowy (ok. 20-30 ml)
barszcz młodopolski, nieco różniący się od staropolskiego, zasmakuje wszystkim
barszcz młodopolski, nieco różniący się od staropolskiego, zasmakuje wszystkim123RF/PICSEL
  1. Buraki, pietruszkę, marchewki i selera obieramy.
  2. Buraki kroimy na mniejsze cząstki.
  3. Wszystkie warzywa, w tym pora, opaloną cebulę i czosnek wkładamy do dużego garnka.
  4.  Dodajemy suszone grzyby, śliwki, liść laurowy oraz ziele angielskie.
  5. Zalewamy wodą tak, aby przykryła wszystkie składniki.
  6. Wstawiamy na palnik i odkładamy na ok. 1,5 godziny do wolnego gotowania - niech barszcz delikatnie mruga, zamiast intensywnie się gotować.
  7. Na ostatnie 30 minut dorzucamy jabłka.
  8. Na koniec wlewamy zakwas, gorący, podprażony na patelni pieprz i przetarty w dłoniach majeranek.
  9. Wywar odkładamy na noc do wystudzenia.
  10. Na drugi dzień barszcz odcedzamy, podgrzewamy i doprawiamy solą oraz octem jabłkowym.
Video Player is loading.
Loaded: 0%
  • subtitles off, selected
Current Time 0:00
Duration -:-
Stream Type LIVE
reklama
dzięki reklamie oglądasz za darmo
Najlepszy barszcz czerwony - nie tylko na święta!
Watermark Video
Najlepszy barszcz czerwony - nie tylko na święta!Interia KulinariaInteria Kulinaria
emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
34
Super
relevant
4
Hahaha
haha
1
Szok
shock
2
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
Super
relevant
41
Udostępnij
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Przejdź na