Nazwa zaskakuje, smak oszałamia. Barszcz młodopolski idealny na święta

Barszcz wigilijny potrafi spędzać sen z powiek wielu osobom, przed którymi stoi wyzwanie przygotowania go na święta. Najczęściej wychodzi albo za blady, albo brak w nim odpowiednich przypraw. Na szczęście mamy przepis, który był dopieszczany i dopracowywany przez całe długie lata, by nareszcie ujrzeć światło dzienne. Barszcz młodopolski nie tylko zachwyca kolorem, ale także doskonałym smakiem. Warto zapisać ten przepis, bo z pewnością będzie wam przydatny nie tylko podczas Bożego Narodzenia.

Dopracowany przez lata przepis na fantastyczny barszcz młodopolski. Spróbuj
Dopracowany przez lata przepis na fantastyczny barszcz młodopolski. SpróbujCanva ProINTERIA.PL

Barszcz - potrawa znana i ceniona od wieków

W większości polskich domów pierwszą pozycją w wigilijnym menu jest ni mniej, ni więcej, tylko barszcz czerwony. To zupa znana od wieków w krajach Europy Wschodniej i Centralnej, a pierwsze wzmianki o barszczu z uszkami jako o potrawie świątecznej pochodzą aż z XVI wieku. Powstawał wtedy z ukiszonych wcześniej buraków. Zgodnie z przekonaniami przodków, te warzywa zapewniają długowieczność (wierzyli, że ten, kto je spożywa, dożyje sędziwego wieku) i urodę. Nasi przodkowie się nie mylili, bowiem te czerwone warzywa zawierają betacyjany o działaniu przeciwutleniającym, które pomagają usuwać z organizmu wolne rodniki.

Dziś postny barszcz czerwony, o ile nie ma się wprawy w jego przygotowaniu, może stanowić  wyzwanie dla wielu osób zajmujących się jego przygotowaniem. Z pozoru prosta zupa często okazuje się mieć za mało koloru, albo jest za słabo przyprawiona, lub brak w niej esencji. Na szczęście barszcz młodopolski, nieco różniący się od staropolskiego, zasmakuje wszystkim, a dzięki precyzyjnemu przepisowi z pewnością wyjdzie odpowiednio czerwony, zawiesisty i pełen smaku. Koniecznie spróbujcie!

Niezawodny przepis na barszcz młodopolski

Składniki:

  • 2 kg buraków
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 małe marchewki
  • ½ selera (mile widziany też seler naciowy)
  • ½ pora
  • 2 opalone na ogniu cebule
  • 1/2 główki czosnku
  • 2 kwaśne jabłka
  • 4 suszone podgrzybki
  • 4 suszone śliwki
  • 3 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 400 ml zakwasu z buraków z dodatkiem czosnku
  • (+ do smaku: sól, świeżo mielony pieprz, ocet jabłkowy (ok. 20-30 ml)
Barszcz młodopolski
Barszcz młodopolskiCanvaProINTERIA.PL

Przygotowanie:

  1. Buraki, pietruszkę, marchewki i selera obieramy.
  2. Buraki kroimy na mniejsze cząstki.
  3. Wszystkie warzywa, w tym pora, opaloną cebulę i czosnek wkładamy do dużego garnka.
  4.  Dodajemy suszone grzyby, śliwki, liść laurowy oraz ziele angielskie.
  5. Zalewamy wodą tak, aby przykryła wszystkie składniki.
  6. Wstawiamy na palnik i odkładamy na ok. 1,5 godziny do wolnego gotowania - niech barszcz delikatnie mruga, zamiast intensywnie się gotować.
  7. Na ostatnie 30 minut dorzucamy jabłka.
  8. Na koniec wlewamy zakwas, gorący, podprażony na patelni pieprz i przetarty w dłoniach majeranek.
  9. Wywar odkładamy na noc do wystudzenia.
  10. Na drugi dzień barszcz odcedzamy, podgrzewamy i doprawiamy solą oraz octem jabłkowym.

Smacznego!

Najlepszy barszcz czerwony - nie tylko na święta!Interia Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas