Nazwa zaskakuje, smak oszałamia. Barszcz młodopolski idealny na święta
Barszcz wigilijny potrafi spędzać sen z powiek wielu osobom, przed którymi stoi wyzwanie przygotowania go na święta. Najczęściej wychodzi albo za blady, albo brak w nim odpowiednich przypraw. Na szczęście mamy przepis, który był dopieszczany i dopracowywany przez całe długie lata, by nareszcie ujrzeć światło dzienne. Barszcz młodopolski nie tylko zachwyca kolorem, ale także doskonałym smakiem. Warto zapisać ten przepis, bo z pewnością będzie wam przydatny nie tylko podczas Bożego Narodzenia.
Barszcz - potrawa znana i ceniona od wieków
W większości polskich domów pierwszą pozycją w wigilijnym menu jest ni mniej, ni więcej, tylko barszcz czerwony. To zupa znana od wieków w krajach Europy Wschodniej i Centralnej, a pierwsze wzmianki o barszczu z uszkami jako o potrawie świątecznej pochodzą aż z XVI wieku. Powstawał wtedy z ukiszonych wcześniej buraków. Zgodnie z przekonaniami przodków, te warzywa zapewniają długowieczność (wierzyli, że ten, kto je spożywa, dożyje sędziwego wieku) i urodę. Nasi przodkowie się nie mylili, bowiem te czerwone warzywa zawierają betacyjany o działaniu przeciwutleniającym, które pomagają usuwać z organizmu wolne rodniki.
Dziś postny barszcz czerwony, o ile nie ma się wprawy w jego przygotowaniu, może stanowić wyzwanie dla wielu osób zajmujących się jego przygotowaniem. Z pozoru prosta zupa często okazuje się mieć za mało koloru, albo jest za słabo przyprawiona, lub brak w niej esencji. Na szczęście barszcz młodopolski, nieco różniący się od staropolskiego, zasmakuje wszystkim, a dzięki precyzyjnemu przepisowi z pewnością wyjdzie odpowiednio czerwony, zawiesisty i pełen smaku. Koniecznie spróbujcie!
Zobacz również:
Niezawodny przepis na barszcz młodopolski
Składniki:
- 2 kg buraków
- 1 korzeń pietruszki
- 2 małe marchewki
- ½ selera (mile widziany też seler naciowy)
- ½ pora
- 2 opalone na ogniu cebule
- 1/2 główki czosnku
- 2 kwaśne jabłka
- 4 suszone podgrzybki
- 4 suszone śliwki
- 3 liście laurowe,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 łyżeczki suszonego majeranku
- 400 ml zakwasu z buraków z dodatkiem czosnku
- (+ do smaku: sól, świeżo mielony pieprz, ocet jabłkowy (ok. 20-30 ml)
Przygotowanie:
- Buraki, pietruszkę, marchewki i selera obieramy.
- Buraki kroimy na mniejsze cząstki.
- Wszystkie warzywa, w tym pora, opaloną cebulę i czosnek wkładamy do dużego garnka.
- Dodajemy suszone grzyby, śliwki, liść laurowy oraz ziele angielskie.
- Zalewamy wodą tak, aby przykryła wszystkie składniki.
- Wstawiamy na palnik i odkładamy na ok. 1,5 godziny do wolnego gotowania - niech barszcz delikatnie mruga, zamiast intensywnie się gotować.
- Na ostatnie 30 minut dorzucamy jabłka.
- Na koniec wlewamy zakwas, gorący, podprażony na patelni pieprz i przetarty w dłoniach majeranek.
- Wywar odkładamy na noc do wystudzenia.
- Na drugi dzień barszcz odcedzamy, podgrzewamy i doprawiamy solą oraz octem jabłkowym.
Smacznego!