Ości: mały wielki kłopot. Jak się z nimi uporać (i być gotowym na wszystko)?

Dodatek cytryny pomoże usunąć mulisty posmak karpia
Dodatek cytryny pomoże usunąć mulisty posmak karpia123RF/PICSEL
Jak z gracją zjeść rybę? To nie takie trudne
Jak z gracją zjeść rybę? To nie takie trudne123RF/PICSEL

Jaką rybę wybrać na święta?

Zdrowy karp powinien mieć krągły brzuch i naturalny kolor. Nie może być poobijany ani posiadać plam czy uszkodzeń na skórze, natomiast kolor skrzeli powinien być ciemnoczerwony, nie blady. Najlepiej wybierać okazy z wypukłymi, szklistymi oczami, o lśniących skrzelach i łuskach, dobrze przylegających do tuszy. Te oznaki świadczą o tym, że ryba jest najwyższej jakości i była przechowywana w dobrych warunkach.
Zdrowy karp powinien mieć krągły brzuch i naturalny kolor. Nie może być poobijany ani posiadać plam czy uszkodzeń na skórze, natomiast kolor skrzeli powinien być ciemnoczerwony, nie blady. Najlepiej wybierać okazy z wypukłymi, szklistymi oczami, o lśniących skrzelach i łuskach, dobrze przylegających do tuszy. Te oznaki świadczą o tym, że ryba jest najwyższej jakości i była przechowywana w dobrych warunkach.
Aby mieć pewność, że kupiliśmy dobrej jakości, świeżą i soczystą rybę, należy zwrócić uwagę na kilka szczegółów. Powinna mieć one gładkie łuski i jędrne mięso – jeśli jest pozbawiona wody, zapewne leży na stoisku już dłuższy czas. Warto wybierać okazy średniej wielkości – wówczas istnieje najmniejsze prawdopodobieństwo, że ryby, które kupujemy są stare lub zostały przekarmione. W razie jakichkolwiek wątpliwości co do świeżości i pochodzenia gatunku, masz prawo zapytać o to sprzedawcę.
Aby mieć pewność, że kupiliśmy dobrej jakości, świeżą i soczystą rybę, należy zwrócić uwagę na kilka szczegółów. Powinna mieć one gładkie łuski i jędrne mięso – jeśli jest pozbawiona wody, zapewne leży na stoisku już dłuższy czas. Warto wybierać okazy średniej wielkości – wówczas istnieje najmniejsze prawdopodobieństwo, że ryby, które kupujemy są stare lub zostały przekarmione. W razie jakichkolwiek wątpliwości co do świeżości i pochodzenia gatunku, masz prawo zapytać o to sprzedawcę.
Łosoś to kolejna ryba bogata w cenne kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Wspierają one pracę mózgu, natomiast witaminy z grupy B chronią wzrok i serce. Mówi się też, że łosoś jest naturalną „bronią” przed przedwczesnym starzeniem się skóry. Ponadto wpływa korzystnie na regulację poziomu cukru we krwi, więc jest idealnym posiłkiem dla diabetyka. Mimo licznych zalet, podczas kupowania tego gatunku należy zachować ostrożność i nabywać wyłącznie ze sprawdzonych źródeł. Łososie mogą bowiem zawierać w sobie dużo zanieczyszczeń. O jakości łososia świadczy jego kolor – zdrowy okaz ma mięso barwy bladoróżowej, a nie jaskrawej. Ze względu na ryzyko płynące z jedzenia łososia, ten rodzaj ryby nie jest polecany dzieciom i kobietom w ciąży.
Łosoś to kolejna ryba bogata w cenne kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Wspierają one pracę mózgu, natomiast witaminy z grupy B chronią wzrok i serce. Mówi się też, że łosoś jest naturalną „bronią” przed przedwczesnym starzeniem się skóry. Ponadto wpływa korzystnie na regulację poziomu cukru we krwi, więc jest idealnym posiłkiem dla diabetyka. Mimo licznych zalet, podczas kupowania tego gatunku należy zachować ostrożność i nabywać wyłącznie ze sprawdzonych źródeł. Łososie mogą bowiem zawierać w sobie dużo zanieczyszczeń. O jakości łososia świadczy jego kolor – zdrowy okaz ma mięso barwy bladoróżowej, a nie jaskrawej. Ze względu na ryzyko płynące z jedzenia łososia, ten rodzaj ryby nie jest polecany dzieciom i kobietom w ciąży.
Karp jest jedną z najzdrowszych ryb – nie jest tłusty, za to posiada sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych – omega-3 i 6, łatwo przyswajalne białko, witaminy, kwas foliowy i minerały. Nie wszyscy jednak przepadają na jego dość specyficznym, „mulistym” smakiem – istnieją za to sposoby, aby go zniwelować. Pomoże w tym obłożenie filetów cebulą i pozostawienie na całą noc. Na drugi dzień mięso można upiec lub usmażyć w towarzystwie ulubionych dodatków.
Karp jest jedną z najzdrowszych ryb – nie jest tłusty, za to posiada sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych – omega-3 i 6, łatwo przyswajalne białko, witaminy, kwas foliowy i minerały. Nie wszyscy jednak przepadają na jego dość specyficznym, „mulistym” smakiem – istnieją za to sposoby, aby go zniwelować. Pomoże w tym obłożenie filetów cebulą i pozostawienie na całą noc. Na drugi dzień mięso można upiec lub usmażyć w towarzystwie ulubionych dodatków.
Śledź to nieodzowny element świątecznego menu, lecz w przeciwieństwie do karpia, jest częściej jedzony w inne dni roku. Ryba ta jest bogactwem kwasów omega-3 i 6, szczególnie cennych i zalecanych dla osób zmagających się z wysokim poziomem cholesterolu. Mimo że jest tłusty, nie tuczy – potas w nim zawarty wspomaga usuwanie nadmiaru wody z organizmu. Śledź jest także cennym źródłem witamin: A, D, E, które zapobiegają łuszczycy, starzeniu się skóry i chronią oczy. Pomysłów na przyrządzenie śledzi jest mnóstwo, a najpopularniejszymi sposobami serwowania jest ryba w tradycyjnej śmietanie, zalewie winnej lub pomidorowej, a także w oleju. Mało kto wie, jak świetnie smakuje po usmażeniu! Warto więc wypróbować śledzia również w tej postaci.
Śledź to nieodzowny element świątecznego menu, lecz w przeciwieństwie do karpia, jest częściej jedzony w inne dni roku. Ryba ta jest bogactwem kwasów omega-3 i 6, szczególnie cennych i zalecanych dla osób zmagających się z wysokim poziomem cholesterolu. Mimo że jest tłusty, nie tuczy – potas w nim zawarty wspomaga usuwanie nadmiaru wody z organizmu. Śledź jest także cennym źródłem witamin: A, D, E, które zapobiegają łuszczycy, starzeniu się skóry i chronią oczy. Pomysłów na przyrządzenie śledzi jest mnóstwo, a najpopularniejszymi sposobami serwowania jest ryba w tradycyjnej śmietanie, zalewie winnej lub pomidorowej, a także w oleju. Mało kto wie, jak świetnie smakuje po usmażeniu! Warto więc wypróbować śledzia również w tej postaci.
Sandacz należy do gatunku ryb chudych i również bardzo zdrowych. Zawiera kwasy tłuszczowe, które sprzyjają szybszej przemianie materii. Jest chętnie kupowany i lubiany ze względu na małą ilość ości. Regularnie spożywany sandacz może zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów, korzystnie wpływa na układ odpornościowy oraz redukuje ryzyko arytmii serca. Selen, którego jest bogactwem spowalnia procesy starzenia i zapewnia prawidłowe funkcjonowanie narządów rozrodczych. Obfituje również w wapń i magnez. Podczas wigilii najlepiej smakował będzie sandacz pieczony, w galarecie, w warzywach lub w sosie śmietanowym.
Sandacz należy do gatunku ryb chudych i również bardzo zdrowych. Zawiera kwasy tłuszczowe, które sprzyjają szybszej przemianie materii. Jest chętnie kupowany i lubiany ze względu na małą ilość ości. Regularnie spożywany sandacz może zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów, korzystnie wpływa na układ odpornościowy oraz redukuje ryzyko arytmii serca. Selen, którego jest bogactwem spowalnia procesy starzenia i zapewnia prawidłowe funkcjonowanie narządów rozrodczych. Obfituje również w wapń i magnez. Podczas wigilii najlepiej smakował będzie sandacz pieczony, w galarecie, w warzywach lub w sosie śmietanowym.
Dla osób, które nie przepadają za tradycyjnym wigilijnym karpiem, świetnym wyborem będzie również pstrąg. Dziki żyje w rzekach i strumieniach górskich, a w sklepach kupić możemy przede wszystkim okazy hodowane w gospodarstwach rybackich. Pstrąg ma smaczne, chude mięso i zawiera najwięcej spośród ryb słodkowodnych kwasów omega-3. Jest rybą wymagającą czystej, napowietrzonej i płynącej wody, więc hodowla wymaga ciągłej kontroli. Dzięki temu mamy pewność, że spożywamy dobrej jakości rybę. Najlepiej jednak wybierać okazy średniej wielkości. Pstrąg świetnie smakuje zarówno pieczony w całości, jak i w formie smażonych filetów.
Dla osób, które nie przepadają za tradycyjnym wigilijnym karpiem, świetnym wyborem będzie również pstrąg. Dziki żyje w rzekach i strumieniach górskich, a w sklepach kupić możemy przede wszystkim okazy hodowane w gospodarstwach rybackich. Pstrąg ma smaczne, chude mięso i zawiera najwięcej spośród ryb słodkowodnych kwasów omega-3. Jest rybą wymagającą czystej, napowietrzonej i płynącej wody, więc hodowla wymaga ciągłej kontroli. Dzięki temu mamy pewność, że spożywamy dobrej jakości rybę. Najlepiej jednak wybierać okazy średniej wielkości. Pstrąg świetnie smakuje zarówno pieczony w całości, jak i w formie smażonych filetów.
Najpopularniejszą rybą i królem na wigilijnym stole jest karp. Mówi się, że w inne dni roku nie smakuje tak dobrze, jak właśnie 24 grudnia. W Polsce zwyczaj jedzenia karpia podczas wigilii pojawił się prawdopodobnie po II wojnie światowej. Ponieważ jest to gatunek bardzo łatwy w hodowli, zaczęto zajmować się tym na szeroką skalę.
Najpopularniejszą rybą i królem na wigilijnym stole jest karp. Mówi się, że w inne dni roku nie smakuje tak dobrze, jak właśnie 24 grudnia. W Polsce zwyczaj jedzenia karpia podczas wigilii pojawił się prawdopodobnie po II wojnie światowej. Ponieważ jest to gatunek bardzo łatwy w hodowli, zaczęto zajmować się tym na szeroką skalę.
Kotlety rybne to świetna, świąteczna alternatywa dla mielonych
Kotlety rybne to świetna, świąteczna alternatywa dla mielonych123RF/PICSEL
Gdy ość utknie w gardle, pod żadnym pozorem nie "popychaj" jej chlebem
Gdy ość utknie w gardle, pod żadnym pozorem nie "popychaj" jej chlebem123RF/PICSEL
Anna Dymna apeluje w słusznej sprawieINTERIA.PL
zdjęcie
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?