Zaskocz rodzinę smacznymi daniami z pasztetem – sprawdź nasze pomysły

Płatna współpraca

Święta to czas, kiedy króluje tradycja, a na wigilijnym stole dominują doskonale znane wszystkim smaki. A gdyby tak w tym roku było nieco inaczej? Nieco, ponieważ wciąż zależy nam na pielęgnowaniu obyczajów. Nie oznacza to jednak konieczności rezygnacji z kulinarnej kreatywności! Klasykę jak najbardziej można podać w nowoczesnej odsłonie, a idealnym przykładem potwierdzającym tę myśl pozostaje pasztet. Dzięki swojej wszechstronności może on być bazą do stworzenia wielu nieoczywistych dań.

Przed laty pasztetem zajadali się królowie. Dziś składnik ten może królować na każdym świątecznym stole
Przed laty pasztetem zajadali się królowie. Dziś składnik ten może królować na każdym świątecznym stoleMartyna Taras FILMSEE / Interia

Pasztet to składnik, który w okresie świątecznym nie zawsze zajmuje czołowe miejsce na stole. Warto to zmienić - z wielu powodów! Po pierwsze, jego kulinarny potencjał pozostaje ogromny i tylko czeka, aby go wykorzystać. Mimo że zazwyczaj kojarzony jest z prostymi kanapkami, w rzeczywistości potrafi zachwycić różnorodnością zastosowań. Po drugie, dzięki kremowej konsystencji i wyrazistemu smakowi łatwo stanie się bazą do świątecznych dań, które będą nie tylko świetnie smakować, ale także efektownie prezentować się na stole. Po trzecie, zachowana zostanie tradycja, ale w nieoczywisty sposób, co z kolei oznacza szansę na zaskoczenie zaproszonych gości.

W przypadku pasztetów niezwykle ważny jest jednak wybór wysokiej jakości produktu. Bardzo łatwo jednak spełnić ten warunek. Wystarczy sięgnąć po pieczony pasztet Naturrino od Sokołowa, tym bardziej, że wszystko, czego potrzebujemy, znajdziemy w firmowych sklepach Sokołów lub Wędliny z Borów. To receptura oparta na naturalnych przyprawach i warzywach, łącząca starannie wyselekcjonowane mięsa i podroby z naturalnymi przyprawami, takimi jak majeranek, kolendra czy prażona cebulka.

Pierogi z pasztetem, czyli...

... klasyka podana w zupełnie nowy sposób. Klasyczne nadzienie do pierogów z mięsem zazwyczaj przyrządza się z mięsa gotowanego w bulionie. W naszym przepisie wykorzystamy pasztet Naturrino, który jest pieczony w tradycyjny sposób i przygotowany z najlepszej jakości mięs i podrobów, a dzięki wysokiej mięsności każdy kęs będzie pełny smaku i aromatu.

Składniki:

Nadzienie:

  • opakowanie pieczonego pasztetu Sokołów Naturrino
  • mała cebula
  • łyżka oleju

Cebulę posiekaj drobno i podsmaż na łyżce oleju. Następnie przestudź i wymieszaj w misce z pasztetem Sokołów Naturrino.

Ciasto na pierogi:

  • 500 g mąki
  • 250 ml gorącej wody
  • 4 łyżki oleju
  • ½ łyżeczki soli

Przygotowanie:

W misce wymieszaj mąkę wraz z olejem i solą. Wlej szklankę gorącej wody. Całość wymieszaj najpierw łyżką, a gdy nieco ostygnie, wyrabiaj chwilę ręcznie. Gotowe ciasto powinno być elastyczne. Rozwałkuj na grubość ok. 3 mm i wycinaj kółka przy pomocy foremki (możesz także wykorzystać szklankę). Na każdy z krążków nałóż łyżeczkę nadzienia z pasztetu Sokołów Naturrino, a następnie złóż na pół i dokładnie zlep brzegi.

Pierogi gotuj we wrzącej, osolonej wodzie ok. 5 minut. Podawaj z podsmażoną cebulką.

Paszteciki z ciasta francuskiego, czyli...

Paszteciki to klasyczna przekąskaMartyna Taras FILMSEE / Interia

...klasyczna przekąska, która nigdy nie wyjdzie z mody. Idealna zarówno na świąteczny stół, jak i jako szybki dodatek podczas kolejnych rodzinnych spotkań. Jej i tak już bogaty smak dodatkowo podkreśli przygotowany według tradycyjnej receptury pasztet Naturrino.

Składniki:

  • opakowanie pieczonego pasztetu Sokołów Naturrino
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • żółtko
  • dwie łyżki sezamu

Przygotowanie:

Na początek: rozwałkowanie ciasta francuskiego na cienki prostokąt i pokrojenie na mniejsze kawałki. Następnie pokrój również pasztet Naturrino na równe porcje i połóż je na kawałkach ciasta. Zawiń każdy kawałek, tak aby jednocześnie dokładnie otulał pasztet i brzegi były dobrze zlepione. Ułóż paszteciki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj wierzch każdego z nich żółtkiem i posyp sezamem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 20 minut, aż paszteciki będą wyglądały apetycznie.

Pyzy z pasztetem, czyli...

...tradycyjne danie, które zawsze wzbudzi zachwyt. Zwłaszcza w duecie z pasztetem Naturrino od Sokołowa, który połączy się z delikatnym ciastem ziemniaczanym, tworząc kompozycję godną najbardziej wystawnego świątecznego stołu.

Składniki:

  • opakowanie pieczonego pasztetu Sokołów Naturrino
  • kg ziemniaków
  • dwa jajka
  • 200 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Obierz ziemniaki i podziel je na dwie kupki. Połowę ugotuj w osolonej wodzie, a resztę zetrzyj na tarce i odciśnij z nadmiaru wody. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę, a następnie połącz z surowymi ziemniakami, mąką ziemniaczaną, jajkami i solą. Na koniec wyrób gładkie i elastyczne ciasto.

Czas na kluczowy element: pasztet Naturrino. Uformuj z niego małe kulki, czyli nadzienie naszych pyz. Z ciasta ziemniaczanego odrywaj kawałki, rozpłaszczaj je na dłoni, a następnie wkładaj do środka kulkę pasztetu i dokładnie zlepiaj brzegi. Gotowe pyzy wrzuć do wrzącej wody i gotuj, aż wypłyną na powierzchnię.

Płatna współpraca

materiały promocyjne
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas