Pieczone, zapiekanka czy puree? Pomysły na „inne” ziemniaki na święta

Tymianek doda pieczonym ziemniakom aromatu
Tymianek doda pieczonym ziemniakom aromatu123RF/PICSEL

Składniki

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 3 łyżki oliwy
  • 4 gałązki tymianku (można zastąpić suszonym)
  • Sól i pieprz
Taka zapiekanka stanowi świetny dodatek do ryby
Taka zapiekanka stanowi świetny dodatek do ryby 123RF/PICSEL

Składniki

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 cukinia
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 300 ml śmietanki 30 proc.
  • 300 ml mleka
  • ½ łyżki masła
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 gałązki rozmarynu
  • Sól i pieprz
Puree ziemniaczane najlepiej smakuje polane rozpuszczonym masłem
Puree ziemniaczane najlepiej smakuje polane rozpuszczonym masłem 123RF/PICSEL

Składniki

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 3 łyżki masła
  • 50 ml mleka 3,2 proc.
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • Sól i pieprz
Taka sałatka świetnie się prezentuje na świątecznym stole
Taka sałatka świetnie się prezentuje na świątecznym stole 123RF/PICSEL

Składniki

  • 250 g marynowanych śledzi
  • 50 g śmietany 30 proc.
  • 2 jabłka
  • 4 ziemniaki
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 5 liści sałaty
  • Parę listków natki pietruszki
  • Sól i pieprz
Ser raclette powinien się stopić i przyrumienić
Ser raclette powinien się stopić i przyrumienić 123RF/PICSEL

Składniki

  • 6 ziemniaków
  • 3 gruszki
  • ½ łyżki masła
  • 150 g sera raclette
  • 1 ¼ szklanki śmietany
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • Sól i pieprz
Pyszny zawijany makowiecmateriały promocyjne
zdjęcie
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?