Wielki test o żywności

Filety z makaronem w sosie grzybowym

Kurczak w nowej odsłonie

Składniki:

  • 40 dag mrożonych kurek albo świeżych pieczarek
  • 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
  • 2 cebule
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 40 dag makaronu grube wstążki
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 100 ml białego wina
  • 2 szkl. śmietany kremówki
  • 2 łyżki oleju
  • 4 łyżki startego twardego sera (najlepiej parmezanu)
  • sól, pieprz, cukier

Reklama

Przygotowanie:1. Mrożone kurki rozmroź (jeśli używasz pieczarek, oczyść je i ew. pokrój na kawałki). Cebule obierz, posiekaj. Filety umyj, osusz, posyp solą. Smaż je na oleju po 6 minut z każdej strony. W tym czasie zagotuj wodę na makaron. Wrzątek posól, wrzuć wstążki. Zamieszaj, ugotuj według przepisu na opakowaniu.

2. Usmażone mięso zawiń w folię aluminiową, aby nie wystygło. Na tym samym tłuszczu podsmaż grzyby. Dodaj cebule. Oprósz mąką i krótko zasmaż. Dolej wino oraz śmietanę. Gotuj 5 minut. Pod koniec przypraw solą, pieprzem oraz cukrem. Sos wymieszaj z makaronem. Podawaj z filetami z kurczaka Gotowe danie posyp posiekanym szczypiorkiem oraz startym serem.