Kasza jaglana i gryczana – jak gotować i z czym podawać?

Materiał promocyjny

Dieta nie tylko smaczna, ale przede wszystkim zdrowa obecnie stanowi priorytet dla wielu osób. Jednym z kluczowych jej elementów są kasze. Dziś weźmiemy na tapet jaglaną i gryczaną. Te dwa produkty stanowią świetną bazę do dań. Są nie tylko szybkie i łatwe w przyrządzaniu, ale przede wszystkim – bardzo zdrowe, szczególnie jeśli wybierzemy ich ekologiczną wersję. Jak je gotować i co z nich przyrządzić, aby wykorzystać pełnię smaku i wartości odżywczych?

Jeśli zależy nam na tym, by kasze była naprawdę zdrowe, najlepiej sięgać po te z certyfikatem ekologicznym
Jeśli zależy nam na tym, by kasze była naprawdę zdrowe, najlepiej sięgać po te z certyfikatem ekologicznym123RF/PICSEL

Kasze jaglana i gryczana - co warto o nich wiedzieć?

Kasza jaglana to produkt powstający z prosa, zboża uprawianego już w czasach neolitu. Nie zawiera glutenu, jest także bogata w białko roślinne, błonnik, witaminy A oraz E i składniki mineralne, takie jak magnez, fosfor, potas czy żelazo.[1]

Z kolei kasza gryczana pochodzi z rośliny zwanej gryką. Jest bogatym źródłem białka, błonnika, który wspiera pracę naszych jelit, a także żelaza, potasu i witamin z grupy B. W jej składzie znajdziemy również wapń, fosfor czy magnez. Podobnie jak kasza jaglana również nie zawiera glutenu[2].

Bio, czyli naprawdę zdrowa kasza

Jeśli zależy nam na tym, by kasze były naprawdę zdrowe, najlepiej sięgać po te z certyfikatem ekologicznym. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że nie zawierają glifosatu i innych szkodliwych dla zdrowia związków stosowanych w rolnictwie konwencjonalnym. Produkty ekologiczne, takie jak kasza jaglana BIO i kasza gryczana BIO produkowane są z poszanowaniem środowiska naturalnego i z zachowaniem rygorystycznych standardów. Nie zawierają sztucznych środków chemicznych, pestycydów ani sztucznych nawozów, co przekłada się na bezpieczne i smaczne produkty.

Kasza jaglana i gryczana to smaczne i zdrowe alternatywy dla tradycyjnych zbóż
Kasza jaglana i gryczana to smaczne i zdrowe alternatywy dla tradycyjnych zbóż 123RF/PICSEL

Szeroką gamę produktów ekologicznych, w tym właśnie kaszę jaglaną i gryczaną, znajdziemy w sklepach z ekologiczną żywnością oraz online. Symbol Euroliścia na opakowaniach produktów BIO jest gwarancją, że dany produkt spełnia europejskie standardy ekologiczne. Wybierając produkty z tym symbolem, możemy mieć pewność, że wspieramy zrównoważoną produkcję żywności i dbamy o nasze zdrowie.

Jak gotować kaszę jaglaną i gryczaną?

Gotowanie kaszy jaglanej jest niezwykle proste, ale zanim wrzucimy ją do wody, trzeba podjąć parę kroków, by pozbyć się z niej goryczy. Najpierw należy ją podprażyć na suchej patelni, mieszając często, by ziarenka się nie przypaliły. Następnie przełożyć na sitko i dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą - najpierw zimną, a następnie ciepłą, aż do momentu, gdy woda przepływająca przez kaszę stanie się przezroczysta.

W tym czasie wlewamy wodę do garnka (na jedną szklankę kaszy, 2,5 szklanki wody), solimy i stawiamy na ogniu, a gdy zacznie wrzeć, przekładamy do niej przepłukaną kaszę jaglaną. Gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut, pod koniec mieszając, by się nie przypaliła. Jeśli przyrządzamy kaszę na słodko (np. jaglankę z owocami), można ugotować ją w mleku.

Gotowanie kaszy gryczanej jest równie proste. Ją również warto najpierw zarumienić na suchej patelni, by nadać jej wyrazistego, lekko orzechowego smaku. Na jedną szklankę kaszy przypadają dwie szklanki wody. Osoloną wodę gotujemy w garnku, gdy zacznie wrzeć, wrzucamy podprażoną kaszę. Następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek i gotujemy przez około 15-20 minut, aż kasza wchłonie wodę. Pod koniec gotowania mieszamy co jakiś czas, by kasza się nie przypaliła.

Jak podawać kaszę jaglaną i gryczaną?

Kasze jaglaną można podawać na wiele sposobów - i na słono, i na słodko. Na jej bazie można przygotowywać sałatki, na przykład z podsmażonymi warzywami lub w lżejszej wersji - z pomarańczą, granatem, rukolą i orzechami włoskimi. Z kaszy jaglanej przyrządzamy krupnik. Idealnie nadaje się również jako dodatek do mięs gotowanych lub pieczonych w sosie czy jako składnik wegeburgerów. Można z niej też przyrządzić jaglankę na słodko jako alternatywę dla owsianki.

Z kolei kasza gryczana jest świetnym dodatkiem do mięs, w szczególności pieczeni, a także dań z grzybami. Doskonale smakuje również jako baza dań wegetariańskich, na przykład ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem feta lub po prostu zapiekana z warzywami. Z kaszy gryczanej można przyrządzić placki, a także przygotować pierogi z nadzieniem z kaszy, grzybów lub pieczarek i półtłustego sera. Nie jest popularnym składnikiem deserów, ale jeśli zależy nam na fit przekąsce, to ze względu na orzechowy posmak może być także bazą deserów czekoladowych dosładzanych daktylami.

Kasza jaglana i gryczana to smaczne i zdrowe alternatywy dla tradycyjnych zbóż. Mogą być doskonałym dodatkiem do różnorodnych potraw, nadając im nie tylko ciekawy smak, ale także wartość odżywczą. Wybierając kaszę w wersji ekologicznej, łączymy przyjemność jedzenia z troską o zdrowie i środowisko naturalne.

bioplanet_belka

Materiał promocyjny

materiały promocyjne
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas