Masło klarowane Ghee — tłuszcz do zadań specjalnych

Materiał promocyjny

Masło klarowane Ghee to produkt, który od wieków zajmuje ważne miejsce w kuchniach wielu kultur, zwłaszcza w tradycji indyjskiej. Choć przez niektórych postrzegane jedynie jako alternatywa dla tradycyjnego masła czy olejów, Ghee to coś więcej niż tylko tłuszcz do smażenia. Jego wyjątkowe właściwości sprawiają, że zasłużenie nazywane jest "złotym nektarem" i "tłuszczem do zadań specjalnych".

Jednym z atutów Ghee jest jego odporność na podgrzewanie
Jednym z atutów Ghee jest jego odporność na podgrzewanie 123RF/PICSEL

Czym jest masło Ghee?

Co czyni Ghee tak wyjątkowym? Przede wszystkim proces jego produkcji. Ghee uzyskuje się przez powolne podgrzewanie masła, co prowadzi do oddzielenia się białka i laktozy od tłuszczu. Po wystudzeniu jest gęste. Podczas obróbki cieplnej zmienia także swój smak, zapach (można wyczuć w nim nuty orzechowe). Dzięki temu produkt ten jest bardziej strawny, a jego smak staje się głębszy niż tradycyjne masło. Jego barwa staje się także inna, bardziej zbliżona do bursztynowego złota.

Nie można również zapomnieć o zawartości korzystnych dla zdrowia tłuszczów w Ghee, takich jak witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, w tym witaminę A, D i E.[1]

Podczas procesu gotowania masło pozbawiane jest bakterii, dzięki czemu ma znacznie dłuższy termin przydatności do spożycia. W zależności od warunków, w jakich jest przechowywane, może to być nawet kilkanaście miesięcy.

Do smażenia i nie tylko

Jednym z atutów Ghee jest jego odporność na podgrzewanie. W wysokich temperaturach zwykłe masło może się przypalać - jest to efekt dodatku wody. Ghee natomiast zachowuje stabilność. Wszystko dzięki odparowaniu oraz wspomnianym już usunięciu zanieczyszczeń, m.in. cukrów mlecznych. Dzięki temu ma wyższą temperaturę dymienia (niż zwykłe masło) i nadaje się do smażenia, także tego głębokiego. Tym samym staje się alternatywą dla smalcu, a także rafinowanych olejów roślinnych.

Maso Ghee nie zmienia smaku potraw. Warto wiedzieć, że to produkt, który ma szerokie zastosowanie kulinarne. Dobrze sprawdzi się także do duszenia czy pieczenia. Znajdzie także zastosowanie jako składnik naleśników, ciasta francuskiego czy zup i sosów.

Dlaczego warto wybrać ghee w wersji BIO?

Coraz więcej osób poszukuje żywności ekologicznej, kierując się chęcią przyczynienia się do poszanowania środowiska i dobrostanu zwierząt. Produkty ekologiczne, zwane inaczej BIO, są uprawiane bez stosowania pestycydów, herbicydów, fungicydów czy nawozów sztucznych, które mogą być szkodliwe dla zdrowia. Ale to nie wszystko — metody rolnictwa ekologicznego promują różnorodność gatunkową, zarówno upraw, jak i całego lokalnego ekosystemu.

Coraz więcej osób poszukuje żywności ekologicznej, kierując się chęcią przyczynienia się do poszanowania środowiska
Coraz więcej osób poszukuje żywności ekologicznej, kierując się chęcią przyczynienia się do poszanowania środowiskamateriały promocyjne

Z kolei w ekologicznych hodowlach zwierząt często stosuje się etyczne metody traktowania zwierząt, zapewniając im lepsze warunki życia. Krowy wypasana są na pastwiskach, a zimą karmione naturalną paszą co wpływa na wysoką jakość mleka i jego przetworów.

Jak rozpoznać wysokiej jakości masło Ghee?

Wszystkie produkty pochodzące z gospodarstw ekologicznych muszą być odpowiednio oznaczone. Na co zwrócić uwagę podczas zakupów? Tego typu artykuły zwykle w swojej nazwie zawierają określenie BIO, EKO lub ORGANIC. Powinny także posiadać na etykiecie symbol Euroliścia, który jest znakiem europejskiego rolnictwa ekologicznego przyznawanym wyrobom pochodzącym z gospodarstw certyfikowanych, które stosują zasady zrównoważonej hodowli zwierząt i uprawy roślin.

Warto wiedzieć, że w przypadku mleka i produktów mlecznych, aby uzyskać prawo do stosowania tego oznaczenia, hodowca musi spełnić szereg norm dotyczących warunków bytowania zwierząt, w tym karmienia krów mlecznych ekologiczną paszą przez co najmniej dwa lata przed uzyskaniem certyfikatu.

bioplanet_belka

Materiał promocyjny

materiały promocyjne
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas